Biznis.rs
(VIDEO/FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Sremski Karlovci-Riznica kulture i vrhunskog Bermeta, koji je služen i na Titaniku (VIDEO/FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Sremski Karlovci-Riznica kulture i vrhunskog Bermeta, koji je služen i na Titaniku

(VIDEO/FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Sremski Karlovci-Riznica kulture i vrhunskog Bermeta, koji je služen i na Titaniku

EkoIzdvajamoTurizam 15.10.20. 14:14 Aleksandra Vasić 7

Sremski Karlovci, živopisni gradić pored Dunava koji se nalazi na obroncima Fruške gore, čuva bogatu riznicu srpske kulture i duhovnosti u svojim građevinama, a... (VIDEO/FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Sremski Karlovci-Riznica kulture i vrhunskog Bermeta, koji je služen i na Titaniku

Sremski Karlovci, živopisni gradić pored Dunava koji se nalazi na obroncima Fruške gore, čuva bogatu riznicu srpske kulture i duhovnosti u svojim građevinama, a poznat je i kao vinogradarski gradić koji svake godine na ulicama slavi u čast vina i grožđa.

Foto: Biznis.rs

Tokom istorije ovim gradom vladali su razni narodi, što je ovu varoš učinilo još bogatijom. Svi narodi koji su se doseljavali, ostavili su neki trag svoje kulture i utkali je u zajedničko kulturno bogatstvo Sremskih Karlovaca.

Zahvaljujući svojoj slavnoj prošlosti, danas su Karlovci ostali važan kulturni i duhovni centar srpskog naroda. Kako kažu, u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica pričaju neku slavnu priču jer je ovaj grad bio duhovni i kulturni centar Srbije.

Foto: Biznis.rs

Osnovana prva srpska gimnazija

Karlovačka gimnazija je prva srpska gimnazija koja je osnovana u Sremskim Karlovcima i danas se nalazi u samom centru grada. Gimnaziju je osnovao mitropolit Stefan Stratimirović 1791. godine uz dopuštenje cara Leopolda Drugog i uz pomoć bogatih Karlovčana koji su uložili svoj novac.

U njoj su učili mnogi poznati Srbi, među kojima je najpoznatiji pesnik Branko Radičević čija bista krasi dvorište škole, dok njegove stihove o Karlovcima zna svaki srpski đak.

Karlovačka gimnazija danas je nezaobilazna turistička atrakcija i nema gosta koji će kroz Karlovce proći, a da je ne poseti. U drvenim policama njene stare biblioteke čuvaju se primerci prvih srpskih knjiga, a bila je i inspirativno mesto za snimanje kultnog filma „Lajanje na zvezde“. Gimnazija je posebna i zbog toga što su njeni đaci u mogućnosti da uče jezike poput arapskog, staroslovenskog i novogrčkog.

Od kada je u ovom kraju rimski car Prob zasadio vinovu lozu iz Južne Italije, osnovna grana privrede i zanimanje Karlovčana je vinogradarstvo.

Foto: Biznis.rs

Njihovo vino pilo se na evropskim dvorovima, a danas se slavi na septembarskim Grožđebalima uz tradicionalni kuglof, bermet, ružicu, zabavni program i veliki broj posetilaca.

Pored Grožđebala, u Sremskim Karlovcima održava se još nekoliko starih manifestacija tokom godine: “Karlovačke božićne svečanosti”, “Festival kuglofa”, festival poezije “Brankovo kolo” kao i razne likovne kolonije.

Karlovački Bermet služen i na Titaniku

Postoji legenda koju prenose karlovački vinari, da se, između ostalih, uz mnoga druga pića i vina iz najpoznatijih francuskih i italijanskih podruma na vinskoj karti luksuzne klase broda titanik nalazilo i dezertno vino „Auspruh“ (Bermet) pravljeno u našim Sremskim Karlovcima.

Foto: Wikipedia.org

Slatko, skoro likerasto vino Bermet, rođeno u Sremskim Karlovcima, autohtona je mešavina vina i bilja Fruške gore, a služena je na Bečkom Dvoru i na Titaniku.

Pravi se od crvenog ili belog grožđa iz vinograda sa sunčanih padina Fruške Gore u koje se dodaje više od dvadeset aromatičnih i lekovitih trava.

Specifične su varijacije vinarija i vinskih podruma koje proizvode Bermet. Svaka od mnogobrojnih vinarija u stepenastim ulicama Sremskih Karlovaca daje Bermetu svoj pečat, od osnove i sorte vina do dodataka i mešavine aroma i trava.

Foto: Wikipedia.org

Grad ima i svoju legendu koja kaže da će se onaj ko popije vodu sa Česme četiri lava, koja se nalazi u samom centru grada, sigurno vratiti u Karlovce i tu venčati.

 • Stefan

  15.10.20. #1 Author

  Prelepo

  Odgovori

 • Ivan

  15.10.20. #2 Author

  Treba obici ovaj deo Srbije

  Odgovori

 • luka

  15.10.20. #3 Author

  divan gradić kao stvoren za uzivanje. vinogradi najlepsi u jesenjim danima. Jedino dobro sto je korona donela je upoznavanje divnih predela nase zemlje

  Odgovori

 • Danijela

  15.10.20. #4 Author

  Prelepa nasa zemlja.

  Odgovori

 • Goca Bg

  15.10.20. #5 Author

  Ko nije bio,toplo preporucujem…

  Odgovori

 • Tina

  16.10.20. #6 Author

  Zar je korona trebala da nas podstakne da vidimo lepotu nase zemlje

  Odgovori

 • Anna

  16.10.20. #7 Author

  Bila u karlovcima pre dvadeset godina. Poslednjih pet godina je na listi mesta koje ponovo želim da posetim. A što se tiče bermeta… To je nešto što se ne sme propustiti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *