Biznis.rs
PANDEMIJE KORONA VIRUSA UBRZALA ENERGETSKU TRANZICIJU Obnovljivi izvori potisnuli ugalj PANDEMIJE KORONA VIRUSA UBRZALA ENERGETSKU TRANZICIJU Obnovljivi izvori potisnuli ugalj

PANDEMIJE KORONA VIRUSA UBRZALA ENERGETSKU TRANZICIJU Obnovljivi izvori potisnuli ugalj

EkoEkologijaEUVesti 16.10.20. 11:26 Zoran Pavić 1

Situacija sa Covid-19 uticaće na ubrzanje energetske tranzicije ka sve većem učešću obnovljivih izvora energije, izjavio je predsednik Saveza energetičara Srbije profesor Nikola Rajaković.On... PANDEMIJE KORONA VIRUSA UBRZALA ENERGETSKU TRANZICIJU Obnovljivi izvori potisnuli ugalj

Situacija sa Covid-19 uticaće na ubrzanje energetske tranzicije ka sve većem učešću obnovljivih izvora energije, izjavio je predsednik Saveza energetičara Srbije profesor Nikola Rajaković.

On je istakao da je u 16 zemalja Evrope potrošnja električne energije u vreme korone opala za oko 12 procenata, rad termoelektrana je bio potisnut zbog visokih varijabilnih troškova proizvodnje, a do izražaja su došle vetroelektrane i solarne elektrane.

Rajaković je naglasio da je učešće obnovljivih izvora energije u ukupnom miksu postalo jako visoko, i da smo zbog pandemije korona virusa imali eksperiment “uživo”, jer se ovakva situacija, prema rečima Rajakovića, mogla očekivati za šest do deset godina.

Naglasio je da bi ovo iskustvo sa Covid-19 po svim elementima trebalo da ubrza energetsku tranziciju. Rajaković smatra da će kompletna sfera u sektoru energetike ići u smeru da obnovljivi izvori energije dobijaju sve više pravo građanstva. On je dodao da su okolnosti takve da, ako se hoće zdrava životna sredina, moraju se potiskivati fosilna goriva u segmentu proizvodnje energije.

  • Tina

    19.10.20. #1 Author

    Tako cemo najbolje zastiti zivotnu sredinu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *