VREDNOSTI “CRNOG ZLATA“ NA VIŠEGODIŠNJEM MAKSIMUMU

Cena nafte Brent iznad 70 dolara za barel

SvetVesti

8.3.2021 12:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena nafte Brent iznad 70 dolara za barel Cena nafte Brent iznad 70 dolara za barel
Cena severnomorske nafte Brent dostigla je u ponedeljak pre podne (CET) vrednost 70,5 dolara za barel, što je najviše od maja 2019. godine. Nakon... Cena nafte Brent iznad 70 dolara za barel

Cena severnomorske nafte Brent dostigla je u ponedeljak pre podne (CET) vrednost 70,5 dolara za barel, što je najviše od maja 2019. godine. Nakon probijanja ove psihološke granice, njena cena se spustila neznatno ispod 70 dolara za barel. U isto vreme američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) premašila je vrednost od 67 dolara za barel, a to je najviše od oktobra 2018. godine.

Stabilnost relativno visokih cena nafte održava se čvrstim dogovorom o ograničenju proizvodnje zemalja OPEC+, kao i dobrovoljnom smanjenju dnevne proizvodnje u Saudijskoj Arabiji za milion barela dnevno. Snažan azijski uvoz nafte takođe značajno doprinosi rastu cena u 2021. godini. Početkom februara cena nafte Brent bila je oko 60 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, Oil Price.

Foto: Tanjug/AP

Neposredni povod za najnoviji skok cene aprilskih fjučersa nafte Brent i martovskih ugovora nafte WTI je napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji koji su izveli jemenski Huti. Investitori su se zabrinuli zbog eventualnog pada ponude. Odluka američkog Senata da odobri predlog kriznog finansijskog paketa u iznosu 1.900 milijardi dolara takođe je doprinela poslednjem porastu cena nafte, prenosi India Today, pozivajući se na Reuters.

Investiciona banka Goldman Sachs Group Inc. povećala je svoju prognozu za cenu nafte Brent za dodatnih pet dolara po barelu, predviđajući da će ona dostići 80 dolara za barel u trećem kvartalu tekuće godine. Banka JPMorgan Chase & Co poboljšala je svoju prognozu za dva do tri dolara za barel, prenosi World Oil, pozivajući se na Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...