Više od 200.000 praznih kuća u ruralnim delovima Srbije

Država daje bespovratno novac za kupovinu seoskih domaćinstava

InfrastrukturaNekretnineSrbijaVesti

22.6.2021 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Država daje bespovratno novac za kupovinu seoskih domaćinstava Država daje bespovratno novac za kupovinu seoskih domaćinstava
Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih domaćinstava biće raspisan kako bi motivisao mlade da pronađu bolji život i pomognu opstanak srpskog sela.... Država daje bespovratno novac za kupovinu seoskih domaćinstava

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih domaćinstava biće raspisan kako bi motivisao mlade da pronađu bolji život i pomognu opstanak srpskog sela.

„Realno je očekivati da će Javni konkurs za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije biti raspisan 28. juna – na Vidovdan 2021. godine“, najavio je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić.

Krkobabić je gostujuću u jutarnjem programu Pink televizije rekao da očekuje da će Vlada Srbije prethodno usvojiti pomenuti program koji, prema rečima ministra, donosi mnogo lepe simbolike.

„Znamo šta je sledilo posle Vidovdana i Кosovskog boja 1389. godine. Mi sada krećemo u suprotnom smeru. Hajde da vidimo da više ne praznimo kuće, da nam ljudi sa Кosova i Metohije, iz južne Srbije, iz Medveđe, Crne Trave i drugih krajeva ne „beže“ za Beograd, i dalje. Hajde da učinimo sve što možemo da taj put bude u obrnutom smeru! Da pokušamo da ih zadržimo tamo, u tim kućama, a neke vratimo u te napuštene krajeve“, kazao je Кrkobabić i naglasio značaj stabilnih prihoda i rešenog stambenog pitanja mladih parova:

„Da bi neko ostao na selu, prvo i osnovno je zarada – siguran posao, a zatim – krov nad glavom. To je danas ključno pitanje! Država Srbija prvi put jasno kaže – imaš pravo da dobiješ milion i 200 hiljada dinara za otkup seoske kuće sa okućnicom i ne duguješ nikom ništa, osim što imaš obavezu prema državi Srbiji da ostaneš tamo da živiš“, objašnjava Krkobabić.

Prema rečima ministra, postoji veliko interesovanje za dodelu praznih kuća, a procenjuje se da ih u Srbiji ima oko 200.000. Naglasio je da na mladima do 45 godina ostaje da se interesuju ima li slobodnih kuća i u kom kraju se nalaze i da li su njihovi vlasnici spremni da ih prodaju. Lokalne samouprave bi trebalo da procene vrednost praznih kuća na njihovoj teritoriji.

Кrkobabić je posebno naglasio da se danas, kada u Narodnoj skupštini Republike Srbije raspravljamo o Кosovu i Metohiji, moramo se više baviti uzrocima, kako ne bismo ubuduće morali da se bavimo posledicama i u drugim krajevima zemlje.

Naseljavanje kuća i opustelih krajeva Srbije je nacionalni zadatak. Episkop istočno američki Irinej Dobrijević je u razgovoru sa ministrom Krkobabićem naseljavanje napuštenih krajeva Srbije nazvao patriotskim zadatkom.

  • Tina

    22.6.2021 #1 Author

    Nadajmo se da ce ceo ovaj projekat biti uspesan

    Odgovori

  • BOLEK

    22.2.2022 #2 Author

    Treba biti sto vise sredstava za kupovinu seoskih domacinstva

    Odgovori

  • Dusanka

    5.9.2022 #3 Author

    Molim Vas dali još traje konkurs?Hvala unapred!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...