Dokaz odlične saradnje sa Nemačkom

(FOTO) Otvorena fabrika kompanije Continental Automotiv Srbija u Novom Sadu

SrbijaVesti

8.3.2021 08:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

(FOTO) Otvorena fabrika kompanije Continental Automotiv Srbija u Novom Sadu (FOTO) Otvorena fabrika kompanije Continental Automotiv Srbija u Novom Sadu
Na otvaranju fabrike Continental automotiv Srbija u Novom Sadu, pogona najmodernije i inovativne tehnologije za automobilsku industriju u koji će biti investirano 140 miliona... (FOTO) Otvorena fabrika kompanije Continental Automotiv Srbija u Novom Sadu

Na otvaranju fabrike Continental automotiv Srbija u Novom Sadu, pogona najmodernije i inovativne tehnologije za automobilsku industriju u koji će biti investirano 140 miliona evra, poslata je poruka da je ta investicija najbolji pokazatelj odlične saradnje Nemačke i Srbije.

Otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a član Izvršnog borda direktora kompanije Continental AG Helmut Mači rekao je da su odnosi države Srbije i postojeća saradnja na svim nivoima vlasti umnogome pomogli pri uspostavljanju, održavanju i širenju poslovanja te kompanije u Srbiji, ali i celom regionu.

Foto: Tanjug

„Znanje, posvećenost i otvoreni način razmišljanja naših kolega u Istraživačko – razvojnom centru, učvrstili su nas u veri da možemo da očekujemo slično i sa proizvodnim pogonom“, istakao je Mači.

Generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa izrazio je uverenje da će ova fabrika postaviti vrlo visoke standarde po pitanju kvaliteta radnih uslova i zadovoljstva zaposlenih.

Foto: Tanjug

Istakao je da mu je drago što će mladi i obrazovani ljudi iz Srbije imati priliku da diktiraju i kreiraju trendove na svetskom tržištu.

„Inovativna elektronika, proizvedena ovde, sa oznakom “Made in Serbia’ biće naš tehnološki doprinos celom čovečanstvu“, naglasio je Ćoringa.

Direktor fabrike Continental Automotive Serbia Lućian Marđineanu naglasio je da je već sada jasno da je otvaranje ovog pogona početak dugog putovanja koji će u privredni život Novog Sada doneti proizvodnju visoko tehnoloških proizvoda.

„Kontinental je primer dobre saradnje, a trend ovakvih odnosa traje veoma dugo. Nemačka je partner broj jedan Srbije, pa čak i tokom pandemije. Od 2000. godine sve više je nemačkih investicija u Srbiji, a uz pomoć njih otvoreno je više od 2.000 radnih mesta“,.rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Foto: Tanjug

Šib je naveo da su takve investicije dokaz da nemačke kompanije ostaju u Srbiji i doprinose sve većoj reputaciji Srbije kao modernog i dinamičnog okruženja za poslovanje.

Otvaranje fabrike Continental automotiv Srbija, jedne od najmoćnijih kompanija, u Novom Sadu je veliki dan, i pokazuje koliko su u poslednje tri godine, napredovali i Novi Sad, Vojvodina i cela Srbija, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

„Mnogi koji su danas ovde, nisu bili sa nama pre tri godine kada smo otvarali razvojno-istraživački centar u Novom Sadu. Tada mi je jedan mladi optimističan čovek govorio prelepe stvari i kako će mnogo uraditi u Srbiji. Ja sam bio pomalo pesimističan, podozrivo gledao i nadao se bar delu toga. Danas, kada vidim sve ovo, posle samo tri godine, beskrajno sam srećan i ponosan na zemlju i ljude koji rade u Kontinentalu“, rekao je Vučić na svečanosti otvaranja fabrike.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u projektu, predstavnicima Kontinentala na odluci da investiraju u Srbiju, ali i domaćim inženjerima, koji su, kaže, umeli da prikažu našu pamet u najboljem svetlu i marljiv rad.

Vučić je istakao da je Razvojno-istraživački centar u Novom Sadu treći centar Continental po broju ljudi, iza Nemačke i Rumunije, a već isped Austrije i Francuske.

Foto: Tanjug

„Verujem da će u ovoj fabrici samo na početku raditi 500 ljudi, kao i da ćemo grinfild investiciju da otvaramo 2022. godine“, rekao je Vučić.

„Ovo sve izgleda potpuno drugačije u odnosu na pre nekoliko godina i pokazuje koliko su Vojvodina, Novi Sad i Srbija napredovale“, poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da u poslednjih 35 godina nije otvorena nijedna fabrika u Novom Sadu, dok je sada situacija potpuno drugačija, kao i da je kompanija Continental „state of the art“ – poslednja reč tehnologije i da je veoma srećan zbog toga.

Foto: Tanjug

Kaže da će u Novom Sadu od oktobra prvi put krenuti dualno obrazovanje i na fakultetima.

Naglasio je da su se pre mnogi protivili dualnom obrazovanju, ali da je to jedan od razloga što je Srbija mogla da privuče toliki broj investitora.

Vučić je najavio da će u aprilu u Novom Sadu biti oformljen prvi institut za veštačku inteligenciju i dodao da to pokazuje koliko je Novi Sad bio uspešan i pretekao druge gradove po tom pitanju.

Predsednik je podsetio da je puno fabrika otvoreno u prethodnom periodu širom Vojvodine, u gotovo svim okruzima.

„Uvek te nemačke fabrike donose veliki boljitak, veće plate i siguran posao, ali i veću ozbiljnost i odgovornost“, naveo je Vučić.

Srbija bez Nemačke ne bi mogla da bude tako uspešna u ekonomiji kao što je sada i da bude među zemljama u Evropi koje najbrže rastu.

„Nadamo se da uskoro budemo treći i po broju zaposlenih, zahvaljujući i ovakvim pogonima“, naglasio je Vučić.

Predsednik je kazao da je zadivljen onim što video danas u fabrici Continental – najmodernijim displejima i ekranima u automobilu i drugim stvarima koje će se prizvoditi u Novom Sadu.

Foto: Tanjug

„Verujem u “made in Serbia’, kao što smo mi verovali u ‘made in Germany'“, naveo je Vučić.

Istakao je da je zahvalan kancelarki Angeli Merkel na svoj podršci Srbiji u prethodnom periodu“ dodajući da je uvek činila samo dobro Srbiji i pomagala i u najtežim trenucima.

„Mi nikada nećemo zaboraviti koliko nam je pomogla u dovođenju nemačkih investitora i u rešavanju nekih regionalnih problema i time otvorila put iskrenog prijateljstva Nemačke i Srbije i za najbolju saradnju“, poručio je Vučić.

Dodao je da je mnogo srećan jer sve što je video deluje nadrealno ili kao ostvarenje snova.

Nova fabrika je deo Kontinental poslovne jedinice Human Mac hine Interface (HMI), čiji je fokus na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnijim korisničko iskustvo vozača i putnika.

Kontinental je jedan od globalnih lidera u ovoj oblasti, a istaknuto je da potražnja za proizvodima koji će se ovde praviti značajno raste u godinama za nama.

U prvom redu, reč je o kompleksnim kokpitima, velikim ekranima i kamerama u vozilima.

Foto: Tanjug

Previđeno je otvaranje 500 novih radnih mesta, a danas otvorena fabrika je prva faza realizacije celokupne investicije.

Nalazi se na 8.000 kvadratnih metara prostora u Industrijskoj zoni u Novom Sadu.

Postavljanje prve opreme i početak proizvodnje očekuje se u drugom kvartalu ove godine, a u drugoj fazi, koja će se realizovati na jesen Kontinental će izgradit još jednu fabričku zgradu.

Taj novi objekat imaće površinu od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prosotra.

Fabrika je deo tehnološke kompanije Continental AG, koja posluje već tri godine u Novom Sadu i u okviru Istraživačko – razvojnog centra zaspošljava više od 600 inženjera.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...