Samo ako operator ne ukloni kvar u roku od 48 sati

Kada korisnici mobilne mreže imaju pravo na umanjenje računa?

AnalizaU fokusuVesti

28.1.2022 10:36 Autor: Marija Jovanović 22

Kada korisnici mobilne mreže imaju pravo na umanjenje računa? Kada korisnici mobilne mreže imaju pravo na umanjenje računa?
Korisnici A1 mobilne mreže u utorak su masovno putem društvenih mreža prijavljivali kvar. Naime, oni su ostali bez signala, mreža nije funkcionisala, a nisu... Kada korisnici mobilne mreže imaju pravo na umanjenje računa?

Korisnici A1 mobilne mreže u utorak su masovno putem društvenih mreža prijavljivali kvar. Naime, oni su ostali bez signala, mreža nije funkcionisala, a nisu mogli da dobiju ni korisnički servis A1 operatora.

Takođe, od pojedinih korisnika moglo se čuti kako ovo nije prvi put da se ovakav problem dešava i da se slična situacija već dogodila u decembru, zbog čega su mnogi negodovali i pitali da li će im zbog navedenih problema sa mrežom biti umanjeni mesečni računi.

“Usled neočekivanih tehničkih poteškoća koje su bile uzrokovane radovima na unapređenju mreže, deo korisnika je imao ograničen pristup našim uslugama, zbog čega se izvinjavamo. Kolege iz tehničke službe su odmah reagovale i uklonile ih u najbržem mogućem roku. Svesni smo važnosti koje naše usluge imaju za korisnike, zbog čega se održavanje A1 mreže odvija 24 sata, sedam dana nedeljno”, navode u ovoj kompaniji za Biznis.rs.

Kako ističu, zahvaljujući tome, i velikim unapređenjima koja su sproveli posebno tokom 2021. godine, poteškoće ovog tipa dešavaju se u retkim slučajevima.

“A1 Srbija nastavlja sa proširenjem mrežnih kapaciteta i unapređenjem data servisa širom Srbije za 2,5 miliona korisnika”, kazali su za naš portal.

Na pitanje da li će zbog navedenih problema korisnicima biti umanjeni računi, u A1 Srbija navode da je prema važećem pravilniku regulatornog tela – Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) umanjenje mesečne pretplate predviđeno u slučajevima kada operatori ne uspeju da otklone kvarove ili smetnje u roku od 48 sati od trenutka njihovog nastanka.

Kako bismo utvrdili o čemu je reč i proverili ove navode, kontaktirali smo i RATEL, koji je od strane operatora A1 obavešten o neočekivanim tehničkim poteškoćama sa mrežom, uzrokovanim radovima na njenom unapređenju, koje su zabeležene 25. januara u periodu od 18 do 22 sata.

Foto: Freepik.com

“U skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, odnosno odredbama Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija, operator je u obavezi da iznos mesečne pretplate umanji srazmerno periodu u kome nije pružao uslugu jedino u slučaju da prekid traje duže od 48 sati od trenutka njegovog nastanka. S obzirom na to da je vreme trajanja navedene smetnje bilo kraće od 48 sati, nisu se stekli propisani uslovi na osnovu kojih bi korisnik mogao da ostvari prava na umanjenje računa, to jest mesečne pretplate”, kažu u RATEL-u za Biznis.rs.

Kada je reč o kvalitetu mobilnih mreža u našoj zemlji, napominju da RATEL od 2017. godine sprovodi sveobuhvatna uporedna testiranja, merenja i analizu parametara kvaliteta usluga dostupnih krajnjim korisnicima (benchmark) u mobilnim komunikacionim mrežama operatora u Srbiji – A1 Srbija, Telekom Srbija, Telenor.

“Testovi se od 2021. godine obavljaju primenom standardizovane metodologije prema Evropskom institutu za standarde iz oblasti telekomunikacija (ETSI), koja omogućava objektivnu procenu korisničkog iskustva i kvaliteta usluga operatora mobilnih mreža. Rezultati merenja i analiza kvaliteta usluga u mobilnim komunikacionim mrežama u Republici Srbiji u 2021. godini pokazuju da su sva tri mobilna operatora ostvarila zadovoljavajuće performanse i vrednosti parametara kvaliteta koje su propisane ETSI metodologijom”, ističu u RATEL-u.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge je nadležna za rešavanje prigovora na rad operatora u oblasti elektronskih komunikacija. Korisnici mogu da podnose prigovore agenciji, uz uslov da su prethodno pokušali da problem reše neposredno sa operatorom, što je i obaveza korisnika po Zakonu o elektronskim komunikacijama.

Kada je reč o pritužbama korisnika, u RATEL-u dodaju da, kada je u pitanju kvalitet usluge mobilnih operatora, prigovori se najčešće odnose na kvalitet signala mobilne telefonije i brzinu prenosa podataka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...