Uredba o energetski ugroženom kupcu u postupku usvajanja

Koja domaćinstva će manje plaćati struju, gas i grejanje uprkos poskupljenju?

AnalizaInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

12.5.2022 13:12 Autor: Marija Jovanović 20

Koja domaćinstva će manje plaćati struju, gas i grejanje uprkos poskupljenju? Koja domaćinstva će manje plaćati struju, gas i grejanje uprkos poskupljenju?
Cena struje u Srbiji je među najnižim u Evropi, a poslednjih dana se intenzivno najavljuje poskupljenje električne energije, i za građane i za privredu.... Koja domaćinstva će manje plaćati struju, gas i grejanje uprkos poskupljenju?

Cena struje u Srbiji je među najnižim u Evropi, a poslednjih dana se intenzivno najavljuje poskupljenje električne energije, i za građane i za privredu. I dok se spekuliše koliko bi struja mogla da poskupi ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je istakla da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja će pomoći onima koji ne mogu da plate račune za struju, gas ili toplotnu energiju.

Na pitanje šta tačno podrazumeva pomenuta uredba, koje kategorije stanovništva će najpre zaštititi i na koji način, u Ministartsvu rudarstva i energetike za Biznis.rs objašnjavaju da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o energetici koji je stupio na snagu 30. aprila 2021. godine stvoren osnov da se uvedu novi kriterijumi i uslovi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

“U skladu sa članom 10. tog zakona, pored statusa energetski ugroženog kupca električne energije i prirodnog gasa propisano je da status može steći i domaćinstvo kome se isporučuje toplotna energija, a dat je osnov da se propisom vlade bliže urede kriterijumi i uslovi za sticanje statusa. Lica koja su stekla status energetski ugroženog kupca za električnu energiju automatski stiču taj status i kada je toplotna energija u pitanju. Pomoć je predviđena za nabavku električne energije, električne i toplotne energije ili za gas”, ističu u resornom ministarstvu.

Kako navode, u skladu sa navedenim pripremlјena je Uredba o energetski ugroženom kupcu koja je u postupku usvajanja.

Navedena uredba predstavlјa zbir podsticajnih mera koje su usmerene na postizanje cilјa – smanjenje energetskog siromaštva kroz uvođenje kategorije energetski ugroženog kupca i utvrđivanje njegovih prava.

“Uredbom je predviđeno da status energetski ugroženog kupca pored korisnika novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka mogu steći korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a na osnovu rešenja nadležnog organa o korišćenju prava, povećan je prag ukupnog prihoda domaćinstva kao uslova za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i razrađeni drugi uslovi, sve u cilјu povećanja broja lica koja mogu steći status energetski ugroženog kupca”, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Na pitanje kakve su procene ministarstva – kada građane i privredu očekuje poskupljenje i u kom procentualnom iznosu, napominju da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj se nakon početka krize u Ukrajini cena struje nije menjala i inače je među najnižima u Evropi, a u međuvremenu su poskupeli i nafta, naftni derivati, gas, ugalj, kao i oprema koja se koristi u proizvodnji.

“Da bismo bili energetski stabilni i imali dovoljno energije moramo da vodimo računa o svim aspektima, i zato je ključno da nova cena bude održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane. Kada je reč o procentima, podsećamo da saglasnost na cenu električne energije daje Agencija za energetiku”, odgovaraju u resornom ministarstvu.

Broj korisnika pomoći biće više nego dupliran

Kako podsećaju u resornom ministarstvu, pravo ugroženog kupca za oblast električne energije za period januar-decembar 2020. godine koristilo je prosečno mesečno 72.694 domaćinstava, dok je za prirodni gas taj broj iznosio 68 domaćinstava. Broj onih koji su u 2021. godini koristili ovu pomoć neznatno je smanjen, pa je pravo ugroženog kupca za oblast električne energije mesečno prosečno koristilo 68.129 kupaca domaćinstava, dok je za prirodni gas za period januar-decembar 2021. godine taj broj iznosio oko 60 domaćinstava.

“Navedena Uredba je zasnovana na vrednosti potrošačke korpe i njene strukture, koju obračunava Republički zavod za statistiku. Na osnovu dostavljenih elemenata, stručnjaci angažovani od strane Svetske banke izračunali su da će se broj korisnika pomoći – krajnjih kupaca, sa 72.694 povećati na oko 191.000”, objašnjavaju u Ministartsvu rudarstva i energetike.

  • N.N.

    12.5.2022 #1 Author

    Oni koji su redovni u placanju treba da ima benificije

    Odgovori

  • JOVANA

    12.5.2022 #3 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.5.2022 #4 Author

    ovo je samo šarena laža i još jedna obmana vlasti svi će plaćati skuplje struju mali je borj domaćinstava koje će uspeti da ostvare povlastice

    Odgovori

  • MADMAX

    12.5.2022 #5 Author

    Ekonomski tigar će podneti ovu recesiju.

    Odgovori

  • Emilija

    12.5.2022 #7 Author

    Obmanjuju narod

    Odgovori

  • JANA

    12.5.2022 #8 Author

    Koliko sam upucena svi troskovi zivota su u porastu …

    Odgovori

  • Pasparrtu

    12.5.2022 #9 Author

    Ovo je zaista dobra vest… Poznajem par lica kojima je na ovaj nacin umanjena struja i to im itekako olaksava dosta stvari.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    12.5.2022 #10 Author

    Ovo je samo obmanjivanje naroda, ko zna da li će to stvarno biti tako…

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.5.2022 #11 Author

    Skoro svi ce placati skuplje struju,a sto se tice povlastica videcemo ko ce ih stvarno dobiti…

    Odgovori

  • IVAN

    12.5.2022 #12 Author

    Ekonomski tigar će podneti ovu recesiju.

    Odgovori

  • TINA

    12.5.2022 #13 Author

    Treba precizirati kriterijume

    Odgovori

  • Anna

    13.5.2022 #14 Author

    Olakšice neće doći svima kojima su potrebne.

    Odgovori

  • VOJKAN

    13.5.2022 #15 Author

    Treba se osloniti na obnovljive izvore energije

    Odgovori

  • GAGA

    14.5.2022 #16 Author

    Sadasnjim obracunom struje najvise su pogodjene viseclane porodice, tj one sa vise dece i sa malom decom , jer ne postoji mogucnost da se uklope u najnizu tarifu. Da li je to olaksica koju drzava nudi mladim roditeljima?

    Odgovori

  • SRDJAN

    14.5.2022 #17 Author

    Najnize cene za struju pa za hranu pa sta sve jos a ne kazu kako su najnize plate u evropi, to ne spominju nikako.

    Odgovori

  • Dzebac

    15.5.2022 #18 Author

    Žalosno je ali pola Srbije je ugroženi energetski kupac…

    Odgovori

  • SASA

    18.5.2022 #19 Author

    KAO PRVO,TREBA POJEDNOSTAVITI RACUN ZA STRUJU DA BI MOGAO SVAKI GRADJANIN DA ISTI PROCITA I DA VIDI STVARNU POTROSNJU A NE 14-15 STAVKI KOJE NI SAMI RADNICI EPS-a NE MOGU PROTUMACITI….KOLIKO SI KILOVATA POTROSIO PUTA CENA PLUS PDV I GOTOVO A OVO KOD NAS JE ZA RUBLIKU VEROVALI ILI NE.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    1.10.2023 #20 Author

    Cena struje najniža, a standard najskuplji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...