Pojedine cene veštački “napumpane”, savet potrošačima da traže povoljnije ponude

Najveći udar na kućni budžet građane očekuje u septembru

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

22.8.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 21

Najveći udar na kućni budžet građane očekuje u septembru Najveći udar na kućni budžet građane očekuje u septembru
Inflacija u Srbiji u julu je nastavila da raste i iznosila je 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto poticalo od rasta cena... Najveći udar na kućni budžet građane očekuje u septembru

Inflacija u Srbiji u julu je nastavila da raste i iznosila je 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto poticalo od rasta cena hrane i energenata. Vrhunac poskupljenja građane ipak tek očekuje, jer će prema novoj centralnoj projekciji Narodne banke Srbije inflacija u septembru iznositi 14 odsto.

Tradicionalno, ovo je mesec u kom građani imaju i najviše troškova i povećanu potrošnju. Pored nezaobilazne potrošačke korpe, kućni budžeti su na udaru i zbog drugih velikih izdataka poput pripreme zimnice, polaska đaka u školu, pripreme ogreva za predstojeću zimu i sve to dok se cenovni potresi ne smiruju i kada se najavljuje poskupljenje struje koje će se preliti i na sve proizvode i usluge.

“Inflacija će najpre uticati na kućni budžet. Već mnogo novca moramo da odvajamo za hranu i ostale potrepštine. Srećom, za sada računi i komunalije miruju, a sve ovo ostalo ide naviše”, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović i dodaje da je evidentno da su pojedine cene i veštački “napumpane“.

Na pitanje šta je savet građanima u trenutku kada su cene hrane i ogreva drastično poskupele i kada je samo za đačku torbu neophodno izdvojiti mnogo više novca nego prošle godine, naš sagovornik kaže da je preporuka potrošačima da ekonomišu i traže povoljniju ponudu i za proizvode i za usluge.

Foto: Medija centar/Dejan Gavrilović

“Savet je da provere cene u nekoliko radnji jer veliki trgovinski centri primetno pumpaju cene. Dosta proizvoda, poput hrane i kućne hemije, može da se nađe u manjim radnjama znatno jeftinije. Savet je da se ekonomiše, dobro pogleda i proveri jer time može da se uštedi značajan novac. Znači, da se ne kupuje sve na jednom mestu, već da se probere i kupuje tamo gde je najjeftinije”, ističe Gavrilović.

Komentarišući neopravdano podizanje cena, on navodi da gde god se pronađe primer da u jednoj radnji jedan proizvod košta 500 dinara, a u drugoj 300, to znači da trgovac neopravdano “drži” tako visoku cenu i da pokušava da zaradi na talasu poskupljenja.

“Naročito nisu opravdana poskupljenja ogreva. U ovom slučaju postavlja se pitanje šta je poskupelo nekome ko priprema drva, pa je metar bio 50-60 evra, a sada je 100. To je primer kako se koristi prilika i rat u Ukrajini, koji je sada izgovor za sve i tamo gde ima i gde nema logike. Jednostavno, pojedini sektori pokušavaju neopravdano dodatno zarade, a naravno ima primera i gde su poskupljenja u prihvatljivim i logičnim procentima potpuno opravdana”, napominje on.

Prema mišljenju predsednika Efektive, neopravdana poskupljenja takođe su primetna kod većine hrane, kućne hemije, kozmetike i u sektoru proizvoda i usluga.

“Primera radi, kada je reč o uslugama, drastično je poskupela ugradnja klime, koja je do prošle godine bila 50-60 evra, a sada je 100 evra. Zbog čega je sada ova usluga skuplja? Majstori se pravdaju i kažu da je poskupeo materijal, a onda se nameće pitanje koji materijal jer oni zapravo samo ‘ruke’ naplaćuju”, podvlači on.

Dezodorans u Srbiji više od 600 dinara, u zemljama EU oko 200

Komentarišući cene kozmetike i primere koji se mogu videti na rafovima pojedinih srpskih trgovinskih lanaca, gde jedan dezodorans košta više od 600 dinara, dok je isti u zemljama Evropske unije oko 200 dinara, Gavrilović kaže da je to još jedan dokaz da se cene veštački “prave” i da to uglavnom čine najveći brendovi.

“Ljudi uđu u jednu radnju vide da dezodoran košta 600 dinara, odu u drugu i vide cenu od 620 dinara i onda kada uporede manje-više istu cenu odluče da ga kupe, a nemaju pojma da to u nekoj trećoj, manjoj radnji može da se nađe za 300 dinara”, ističe on.

Cene kozmetike i hemije značajno su jeftinije i na pijacama širom Srbije i Gavrilović kaže da je to čist primer da u talasu poskupljenja ima i onih koja su neopravdana jer je nemoguće da se jedan proizvod donese iz Evropske unije i na pijaci prodaje jeftinije nego u prodavnici.

  • Mike

    22.8.2022 #1 Author

    De, de, neka jedu krompiir 🤣

    Odgovori

  • TATJANA

    22.8.2022 #2 Author

    Vec nas je docekalo, gde ce vise

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    22.8.2022 #3 Author

    Treba svi da prestanemo da kupujemo proizvode koji su duplo skuplji

    Odgovori

  • SRDJAN

    22.8.2022 #4 Author

    Rastu ovde cene iz nedelje u nedelju. Ej dezodorans ovde 600 a u zemlje EU 200 din. Ludilo.

    Odgovori

    • Gost sa fb

      23.8.2022 #5 Author

      Pa, nije baš tako. Bilo je do pre par meseci. Sada mora malo više da se traga za istim tim dezodoransom, ali cena mu je sada 300-350 dinara.

      Odgovori

  • Emilija

    22.8.2022 #7 Author

    Preterane su cene a plate su iste

    Odgovori

  • Tina

    22.8.2022 #8 Author

    Znaci resenje je da se ide prodavnice do prodavnice I traze jeftiniji proizvodi

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.8.2022 #9 Author

    Nerealne cene svega…

    Odgovori

  • NATI29

    23.8.2022 #10 Author

    Jos jedna inflacija u nizu

    Odgovori

  • BRANA19

    23.8.2022 #11 Author

    Katastrofa , pa nista manje nismo očekivali…

    Odgovori

  • Dunja5

    23.8.2022 #12 Author

    Snalazenje, pa kako bude bice.

    Odgovori

  • Gost sa fb

    23.8.2022 #13 Author

    Pun fejsbuk slika sa letovanja po inostranstvu. Kakav je sad problem jedan dezodorans?

    Odgovori

  • nije bitno

    23.8.2022 #14 Author

    Kakav cudan komentar od strane g. Gavrilovica. Zasto je poskupela usluga? Pa zato sto taj covek koji priprema drva ili ugradjuje klime vise za svoju mesecnu zaradu ne moze da uzme celu potrosacku korpu (na primer) nego 3/4 iste jer je gorivo skuplje za testeru ili da dodje kolima do mesta gde ugradjuje klimu. A poskupeo je i materijal, jer transport freona kosta skuplje zbog istog tog goriva. Pa mora da ide od prodavnice do prodavnice da nadje jeftiniji proizvod, pa ce i tu da potrosi vise goriva (ishaba odecu, obucu, gume…), nego da kupi sve na jednom mestu. I sta mu preostaje nego da digne cenu svoje usluge da bi mogao da odrzi nivo i prehrani sebe/porodicu. I onda imamo zacarni krug, jer vodoinstalater (na primer), koji je morao da nabavi ogrev i ugradi klimu, na kraju meseca ima manje, pa mora da digne cenu svoje uluge, da bi mogao da prehrani sebe/porodicu… Stav g. Gavrilovica je kao da ga je pisalo moje dete od 12 godina. Uskog pogleda i totalno van celokupnog konteksta zemlje.

    Odgovori

  • GAGA

    23.8.2022 #16 Author

    Samo da ne bude repriza devedesetih, mada sve ide u tom pravcu

    Odgovori

  • Moon

    28.8.2022 #17 Author

    Prezivljavanje.. Zar se vec ovaj narod nije navikao na to

    Odgovori

  • Ceca

    28.8.2022 #18 Author

    Jos inflacije?

    Odgovori

  • Boba3

    28.8.2022 #19 Author

    Kako oni sve to unapred znaju ,sta ce poskupeti…mislim da je sve smisljeno

    Odgovori

  • LUKA

    28.8.2022 #20 Author

    Nista nas nemoze iznenaditi

    Odgovori

  • Ika

    28.8.2022 #21 Author

    Krece prognozirana kriza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...