Uvećanje poreske osnovice može dovesti do masovnog zatvaranja preduzetničkih agencija

Preduzetnici paušalci će od 1. januara plaćati znatno veći porez?

PoreziPoslovanjePreduzetnikSrbija

5.10.2022 13:12 Autor: Marija Jovanović 32

Preduzetnici paušalci će od 1. januara plaćati znatno veći porez? Preduzetnici paušalci će od 1. januara plaćati znatno veći porez?
Od 1. januara sledeće godine mnogim preduzetnicima paušalcima u Srbiji mogao bi višestruko da se poveća iznos poreza koji moraju da plate, jer će... Preduzetnici paušalci će od 1. januara plaćati znatno veći porez?

Od 1. januara sledeće godine mnogim preduzetnicima paušalcima u Srbiji mogao bi višestruko da se poveća iznos poreza koji moraju da plate, jer će prestati da važi odredba u Uredbi o paušalnom oporezivanju koja propisuje da poreska obaveza ne može da raste više od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako bi se izbegao scenario potencijalnog zatvaranja preduzetničkih radnji ili prelazak u sivu zonu, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Digitalna zajednica uputili su predlog Ministarstvu finansija da se izmenom Uredbe produži ograničenje povećanja mesečnih obaveza do deset odsto. Inicijativa je dopunjena i dodatnim predlogom – da se promeni način obračuna poreza za deo paušalaca koji posluju preko interneta.

Kako u razgovoru za Biznis.rs objašnjava Mina Simić iz udruženja Digitalna zajednica, Uredba o paušalnom oporezivanju doneta je 2020. godine kako bi se promenio obračun paušalnog opterećenja. Njome je promenjen način utvrđivanja visine poreza i doprinosa paušalaca, što je kao posledicu imalo višestruko uvećanje opterećenja za određene šifre delatnosti.

“Kako bi se zaštitili paušalci kod kojih je došlo do značajnog uvećanja opterećenja za porez i doprinose, uz uredbu je propisana i norma koja ograničava godišnje uvećanje na maksimum deset odsto u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu. Godišnje opterećenje se uvećava za deset procenata sve dok ne dostigne opterećenje koje je u skladu sa novim načinom obračuna. S obzirom na to da još uvek nije došlo do nivelacije opterećenja u odnosu na nov način obračuna, prvi zahtev inicijative je da se norma godišnjeg ograničenja od deset odsto produži i da se na taj način zaštite paušalci kod kojih će doći do značajne promene. U slučaju da prestane dejstvo ove norme višestruko uvećanje poreske osnovice može imati za posledicu zatvaranje preduzetničkih agencija”, ističe Simić.

Na prihod od 80.000 dinara porezi i doprinosi 50.000

Naša sagovornica napominje da se norma godišnjeg ograničenja od deset odsto odnosi na sve paušalce i da štiti preduzetnike od višestrukog uvećanja poreske obaveze, a između ostalih i radnike na internetu, koji su se odlučili za ovakav vid poslovanja.

“Drugi deo inicijative odnosi se na korekciju obračuna opterećenja za paušalne agencije koje vrše usluge preko interneta. Konkretno, inicijativa ima cilj da šifre delatnosti koje su dominantne kod lica koja posluju preko interneta tretira kao lokacijski nesenzitivne, na osnovu čega će doći do umanjenja njihovog mesečnog opterećenja. Dve dominantne šifre delatnosti frilensera su – predavači stranih jezika (8559 ostalo obrazovanje) i virtuelni asistenti (8211 kombinovane kancelarijsko administrativne usluge). Ukrštanjem istraživanja Centra za istraživanje javnih politika, Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije došli smo do zaključka da ovih lica ima 39.000”, objašnjava Mina Simić.

Ona problem ilustruje na primeru predavača stranih jezika u Beogradu koji na prihod od 80.000 dinara mesečno za poreze i doprinose moraju da izdvoje preko 50.000 dinara.

“Ukoliko ovo lice želi da otvori preduzetničku agenciju njegovo ukupno mesečno opterećenje po pitanju poreza i doprinosa biće veće od 50.000 dinara. Više anketa je potvrdilo da je prosečna zarada predavača na internetu 80.000 dinara. Kada uporedite ove dve cifre lako je doći do zaključka da se ovim licima nikako ne isplati da otvaraju preduzetničku agenciju”, navodi naša sagovornica.

Zbog toga inicijativa ima cilj da korekcijom obračuna umanji mesečno opterećenje za navedene dve dominantne šifre delatnosti.

U Srbiji skoro 74.000 radnika na internetu

Na pitanje koliko je radnika na internetu u sivoj zoni, Mina Simić kaže da većina njih radi kao fizičko lice i da ne postoji tačan podatak, ali da različita istraživanja pokazuju da ih je blizu 74.000.

“To je pokazalo pionirsko istraživanje Centra za istraživanje javnih politika. Brojnost ovih lica je ujedno i razlog zašto je oformljena radna grupa za uređenje njihovog statusa. Cilj naše inicijative je da na neki način dopuni rešenje koje će biti doneto u okviru radne grupe, tako što će za ova lica otvoriti još jednu opciju modela poslovanja, to jest da mogu da izaberu da li će da nastave da posluju kao fizička lica ili će sada kao opciju imati i otvaranje preduzetničke radnje. U isto vreme omogućavamo im da promenom oblika poslovanja u paušal ostvare veći obim prava iz socijalnog osiguranja u odnosu na onaj koji mogu ostvariti kao fizička lica”, podvlači naša sagovornica.

Čeka se odgovor države

Na pitanje očekuju li pozitivan odgovor države i da li će doći do nekih pregovora, Mina Simić iz Digitalne zajednice kaže da još uvek nisu imali sastanak povodom inicijative, ali da veruju da će do njega doći.

“Svi predlozi su u skladu sa uredbom. Budući da smo prepoznali određene promene na tržištu rada i shvatili da već postoji rešenje u praksi, na osnovu sprovedenih istraživanja bilo nam je jasno da ta rešenja treba preneti i na druge šifre delatnosti. Uredba je prepoznala da za određene šifre, među njima na primer računarsko programiranje, nije bitno mesto obavljanja delatnosti jer sve možete odraditi online. Istu logiku smo koristili i za navedene dve šifre delatnosti”, ističe naša sagovornica.

Što se tiče prvog dela inicijative i zaštite preduzetnika od višestrukog uvećanja poreske obaveze, Simić ne vidi razlog da nadležne institucije ne podrže takav zahtev, s obzirom na to da dejstvo norme traje već tri godine i da će svakako doći do nivelisanja obaveze u skladu sa novopropisanom načinom izračunavanja iz 2020. godine.

  • JANA

    5.10.2022 #1 Author

    Svuda poskupljenja ,nema smisla vise

    Odgovori

  • Zoran M

    5.10.2022 #2 Author

    Ukinite, ako smete, advokatima paušalno oporezivanje. Sramora da ostanu paušalci.

    Odgovori

  • bob

    5.10.2022 #3 Author

    Interesantno je razmotriti koga mi zapravo štitimo takvim merama. Naprimer, pre pet godina neko ko je otvorio paušalnu radnju za jednu popularnu šifru (neću reći koju, iako je za sve šifre alogoritam obračuna isti) plaćao je inicijalni porez (mislim na ukupne PiD) od 17000 din. mesečno. Uz limitirano povecane od 10%, taj porez se danas popeo na nesto manje od 27500 din. (ili tačno: 17000*1.1^5). U isto vreme, u sadašnjem trenutku, neko ko je tek završio fakultet i tek ulazi u preduzetničke vode i nasuprot tornada svih nestabilnosti ovog vremena otvara preduzetničku radnju kao paušalac sa istom šifrom, njemu kao inicijalni porez (mislim na ukupne PiD) dolazi da plati 40000 din. mesecno. Onima koji startuju kao paušalci sledeće godine taj porez će biti oko 45000 din, a mozda i blizu 50000 din, sobzirom na način kako se inicijlni PiD za paušalca izračunavaju. Dakle za sledeću godinu imamo nekoga ko plaća po Vasem predlogu oko 30000 din i nove paušalce koji ce plaćati izmedju 45000-50000 din. Zaključak: Novim paušalcima, koji ne samo da su mlađi i poslovno manje iskusni, mi dodatno otežavamo situaciju i činimo sve u cilju da ih ova država kroz svoju poresku administraciju „odere“ sa 50% većim PiD u odnosu na one koji su iskusni i već duže posluju. Godina 2023-ća je planirana kao godina kada bi se ovi porezi izjednačili bez obzira na dužinu paušalnog poslovanja, a ovom merom stvaramo još veći jaz. Umesto da najmlađe preduzetnike u prve tri godine poslovanja ova država pomogne, motiviše i poslovno podrži time što će im praktično minimizirati ili ukinuti PiD, oni su čak 50% veći od PiD onih koji posluju čitav niz godina. Ja sam Vam dao primer jedne šifre za koju imam tačne ulazne podatke: pre 5 godina i sada, ali nije bitno drugačija kalkulacija i za ostale šifre poslovanja. Nažalost, dovde sa ovolikim jazom u PiD se i došlo, jer se hronično pokazuje totalna nebriga prema najmađim preduzetnicima, kako onih koji predlažu, tako i onih koji donose poreske zakone.

    Odgovori

    • Marica

      7.10.2022 #4 Author

      Apsolutno ste u pravu. Za razliku od Srbije, u Grčkoj prvih 5 godina, i bez obzira koliko imate godina kad prvi put registrujete preduzetničku radnju, plaćate 136 eur poreze i doprinose! S još jednom razlikom, a ti je da preduzetničku radnju možete imati samo prvih 12 godina i zatim poraze preći na IKE (forma slična našem DOO).

      Odgovori

    • Dusan

      7.10.2022 #5 Author

      Ne razumem u cemu je problem oko ovoga, da li je trebalo da cekamo da otvorimo preduzetnicke radnje sada, da se vi ne bi ste osecali zapostavljeno i ugrozeno. Klasican primer da i komsiji crkne krava. Kad je meni lose daj i drugima da bude isto kao i meni. Taj ko je otvorio pausalca pre 5-6 ili vise godina, postovao je procedure i pravila koja su vazila tada. Raspitajte se malo, mislim da drzava ima neke podsticaje za otvaranje novih pausalaca. Mozemo i da sumiramo. Da se nije alava IT struka bahatila sa svojim platama, a njihovi poslodavci izbegavali cetvorocifrene PiD na njihove plate, onda su zloupotrebili zakon (kako mi volimo da kazemo nasli rupu u zakonu) i tako smo dobili nivelisanje pid na nivou Srbije za odredjene delatnosti, test samostalnosti i naplatu svih tih propustenih pid.

      Odgovori

      • Benedikt

        8.10.2022 #6 Author

        Sto je naravno netacno jer je drzava ta koja je propagirala rad preko pausala tako da niko nije iskoriscavao rupu u zakonu. Ono sto se desilo je to da velike firme nisu mogle da dodju do kadrova koji nece da rade lose projekte za malo para i onda su lobirali za zakon koji bi ucinio rad malim firmama i pojedincima neisplativim. To je potvrdio i sam pisac zakona Svetlislav Kostic.
        Sto se tice bahacenja s platama, bahacenje ne postoji vec koliko stranci placaju tako da iz prilozenog vidimo da si rezimski bot na fiktivnom radnom mestu sa zadatkom da okrece narod protiv obrazovanih i strucnih.

        Odgovori

        • Vlada

          7.1.2023 #7 Author

          Upravo tako. Radi se o naprednom botu koji promoviše SNS politiku da obrazovani i stručni samo smetaju u ovoj državi i najbolje je da odu odavde. Što će se na kraju i desiti.

          Odgovori

    • HIPO

      15.10.2023 #8 Author

      Alal vera

      Odgovori

  • Nikola

    5.10.2022 #9 Author

    Samo su obrazovani ljud meta poreskih inspktora, zašto to ne važi za sve jednako? Trebalo bi prvo majstore naterati da registruju firme koji rade bez ikakvog reda i odgovornosti, a onda i sve ostale.

    Odgovori

    • Trend

      7.1.2023 #10 Author

      Obrazovani ljudi su trn u oku ove vlasti. Nepismeni su dobrodošli.

      Odgovori

  • VLADA

    5.10.2022 #11 Author

    2017 Placao 21000 din porez, doprinos itd… ove godine placam 38500 Preduzetnik Racunarsko programiranje nazalost, cele godine vecam da li da gasim i prebacim preko bare negde firmu ili ostanem ovde ali hvala na podsticaju sa ovakvim vestima, vecina drzava ne izadje $500 godisnje odrzavanje samo nasa drzava dere.

    Odgovori

  • SRDJAN

    5.10.2022 #12 Author

    I ovako su imali dosta nameta pa sad jos i veci porez.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.10.2022 #13 Author

    Ako drzava ne bude reagovala,docice do masovnog zatvaranja…

    Odgovori

    • Maro

      11.1.2023 #14 Author

      Otvorio sam pre cetiri meseca kao nov preduzetnik radnju, i evo vec danas zatvaram. Mesecni porez mi je 43.000 sto je za moju delatnost suludo. Rusi koji su se doselili zive u poreskom raju, svi su otvorili pausalne radnje, primaju gomile novca na racu , ne pravdaju nikome skidanje sredstava sa racuna. I njima naravno nije problem da plate porez. A zato mi mladi koji zelimo da pokrenemo biznis propadamo i bezimo u sivu zonu.

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    6.10.2022 #15 Author

    I ovo se očekivalo…

    Odgovori

  • BRANA19

    6.10.2022 #16 Author

    Sta li ce tek novo da bude od 1. Januara…

    Odgovori

  • VOJKAN

    6.10.2022 #17 Author

    Samo povećavaju sve namete

    Odgovori

    • VILENJAK

      9.10.2022 #18 Author

      Uvek je sve na štetu građana…sramota!

      Odgovori

  • TATJANA

    6.10.2022 #19 Author

    Sigurno vodi u sivu ekonomiju

    Odgovori

  • goca87

    6.10.2022 #20 Author

    Preterivanje, i onako ljudi preživljavaju

    Odgovori

  • Davor

    6.10.2022 #21 Author

    Usluge jezika i administrativnih radnji ne sme da ovaj navedeni iznos izadje na godisnjem nivou… to drzava treba da sredi.. pausalno znaci ili placa penziono, i slucaj nezaposlenosti… komplet doprinose u mnogo razvijenim zemljama ne prelazi 20, 30e mesecno za intelektualne usluge, administracija i jezici.

    Odgovori

  • Miro

    6.10.2022 #22 Author

    Nije mi jasno kako placate za racunarsko programiranje 38K (vidim u jednom komentaru jos manje), kada ja za isto to, i jos u malo sredini mada to vise nema uticaja, placam 48K, a u resenjima je i to ograniceno (zbog 10%) – bez ogranicenja bilo bi verovatno 60K, sto bi moram priznati bilo nesnosno.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    7.10.2022 #23 Author

    Samo je još to falilo da im se poveća, pored svega..

    Odgovori

  • Dragan

    7.10.2022 #24 Author

    Ovo ce dovesti do toga da ljudi gase pausalne agencije i rade opet na crno a novac povlace alternativnim metodama da izbegnu placanje poreza u Srbiji druga opcija je prelazak na vodjenje knjiga, prijava na minimalac i da knjigovodja obracunava sta god moze da se odbije od prihoda da bi se sto manje poreza platilo. Na kraju ce drzava manje prihodovati.
    Neki ih je ubedio da svi zaradjuju 2000+€ pa ima je malo sto novoosnovani preduzetnici placaju preko 30.000 din za doprinose i poreze

    Odgovori

    • Benedikt

      8.10.2022 #25 Author

      Ubedili ih Nordeus, Microsoft i (izgleda) Comtrade jer ne mogu da dodju do ljudi.

      Odgovori

  • LUKA

    9.10.2022 #26 Author

    Stvarno preteruju

    Odgovori

  • GAGA

    9.10.2022 #27 Author

    I to je podsticaj ljudima da otavraju firme? Vazno da se stranim investitorima daju hiljade i hiljade evra za svakog zaposlenog radnika

    Odgovori

  • FRUIT04

    9.10.2022 #28 Author

    Dokle vise, a neka pomoc neku benefit.

    Odgovori

  • buFFF

    10.10.2022 #29 Author

    Sve hoce da gurnu u d.o.o. Sta bi sa novim sastankom radne grupe? Navodno je dobijen predlog koji ce pokrivati sva fizicka lica?

    Odgovori

  • Lolek

    19.10.2022 #30 Author

    Sada cemo mi vama da pokazemo

    Odgovori

  • Bojana

    26.11.2022 #31 Author

    Dugorocni plan drzave, naterati nas sve da radimo u fabrikama za min plate, da jednostavno nemamo izbora. Taman smo pristali na to da se otvaraju firme a sada neka drzava uzme vise od 50% 😂. Sta briga drzavu koliko zaradjujem, neko se snaso pa zaradjuje 5000e, neko je tek poceo pa je na 1000e, ali smo barem nasli nacin da zaradimo ono sto ne mozemo u drzavi. Daj tolike plate skolovanim profesijama pa ljudi nece raditi za strance.

    Odgovori

  • Bojana

    26.11.2022 #32 Author

    Izvlacimo pare iz stranih zemalja, dovlacimo u nasu zemlju i tu ih trosimo, zar je to malo. Pola Srbije, tj pola omladine se bavi slicnim poslovima, to znaci da smo pametna nacija, ocigledno to nekome nije u interesu. Vec je interes drzave da svi radimo za minimalac…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...