Sankcionisanje neodgovornih glavni mehanizam u borbi protiv zagađivača

Video nadzor na divljim deponijama – rešenje problema ili samo jedan korak?

EkologijaRegionSrbijaU fokusu

25.1.2022 12:06 Autor: Stefan Petrović 23

Video nadzor na divljim deponijama – rešenje problema ili samo jedan korak? Video nadzor na divljim deponijama – rešenje problema ili samo jedan korak?
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tender za nabavku i postavljanje opreme za video nadzor na lokacijama divljih deponija. Rok za podnošenje ponuda je... Video nadzor na divljim deponijama – rešenje problema ili samo jedan korak?

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tender za nabavku i postavljanje opreme za video nadzor na lokacijama divljih deponija. Rok za podnošenje ponuda je 21. februar, a kriterijum za dodelu ugovora biće cena.

Procenjena vrednost javne nabavke je 16,6 miliona dinara, odnosno više od 130.000 evra. Posao obuhvata projektovanje, nabavku i isporuku opreme i materijala, montažu i izgradnju i puštanje u rad sistema kojim će se pratiti ko, koliko i koju vrstu otpada odlaže suprotno Zakonu o komunalnim delatnostima i Zakonu o zaštiti životne sredine, nakon čega će biti adekvatno kažnjen.

“Ponuđač je dužan da isporuči alate, softver, kablove za povezivanje, precizne instrumente i opremu potrebne za transport, rukovanje, montažu, ispitivanje i održavanje sistema”, piše u specifikaciji javne nabavke ovog ministarstva.

A da li je postavljanje kamera zaista dobra odluka koja će doprineti smanjenju kako broja divljih deponija, tako i njihovog obima?

Ekspertkinja za upravljanje otpadom Kristina Cvejanov kaže u razgovoru za Biznis.rs da vrednost ovog tendera ne bi bila ni iz daleka dovoljna, na primer, za izgradnju postrojenja za tretiranje otpada, čak ni onog koje bi bilo dovoljno za opštinu površine Crne Trave, jer je ona tek nešto veća od vrednosti jednog kamiona za prevoz otpada.

Upravo zbog toga naša sagovornica ocenjuje da se ne može reći da je kupovina video nadzora nepotrebna, već da ona predstavlja samo jedan od načina da se stane na put divljim deponijama.

“Bez video nadzora ne može da se reši problem divljih deponija, budući da se one čiste više puta, a to sve proizvodi neki trošak”, ističe Cvejanov. 

Bager
Foto: Pixabay.com

Prema njenim rečima, glavni uzrok zbog kojeg nastaju nelegalne deponije jeste to što fizička i pravna lica izbegavaju da plate uslugu odnošenja otpada, bilo da se radi o komunalnom ili onom od rušenja ili, na primer, o otpadu iz domaćinstva. Takođe, ona dodaje da se tu baca velika količina po jednom vozilu, a ne po principu – jedna kesa na 100 ljudi. 

Upravo bi ovakvu sliku mogle da promene kamere koje bi pomogle da se utvrdi odgovornost onih koji odlažu otpad, kao i da se oni sankcionišu, na taj način što bi se najpre utvrdio broj registarskih tablica vozila, vrsta, kao i količina odloženog otpada, a u finišu i kazna shodno Zakonu o komunalnim delatnostima. 

Kazne za fizička lica kreću se od 50 do 150.000 dinara, za pravna lica od 100.000 do milion dinara, dok se novčanim iznosom od 1,5 miliona do tri miliona dinara kažnjava pravno lice pružalac komunalne usluge. 

Kada se radi o pravnim licima, ona mogu biti kažnjena na osnovu više zakona. Ipak, naša sagovornica ističe da je glavni problem što se gotovo niko od prekršilaca ne kažnjava jer se – ne identifikuju.

Dakle, nije bilo nijednog slučaja da je otkrivena firma ili pojedinac koji bacaju đubre, a jedina mogućnost za to do sada je bila da se oni zateknu na licu mesta, što je bilo fizički nemoguće jer se deponije ne obezbeđuju, te su nadzorne kamere jedino rešenje za ovaj problem. 

“Svrha ove nabavke jeste da se pokriju te lokacije koje se redovno čiste, a posle se ponovo pune”, naglašava Cvejanov, ocenjujući da bi postavljanje kamera imalo željeni efekat, budući da bi ih pratilo i obaveštenje da se određena deponija nadzire, zbog čega bi prekršioci odustali u strahu od kazne.

Ipak, iako ovo jeste deo rešenja, ona ističe da nije dovoljno, i da mnogo više treba da se radi ne samo na podizanju svesti, nego i na podsećanju na kazne, budući da građani u jako malom broju znaju da one postoje. 

Ko je nadležan za ekologiju?

Ono što je tema za sebe u celoj ovoj priči jeste činjenica da je možda pomalo paradoksalno, za divlje deponije nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a ne Ministarstvo za zaštitu životne sredine, pošto je u nadležnosti prvog Zakon o komunalnim delatnostima. U prevodu, pomenute kazne sprovodi komunalni inspektor ili komunalna policija.

Ipak, iskustvo na terenu pokazuje da čak i sami komunalni inspektori i policajci ne znaju koje su visine zaprećenih kazni, zbog čega bi trebalo raditi i na edukaciji zaposlenih u ovim službama, a ne samo na upozoravanju građana.

  • NATI29

    25.1.2022 #1 Author

    Pravo resenje uvodjenje video nadzora

    Odgovori

  • BIJUTI27

    25.1.2022 #2 Author

    Odlična vest.

    Odgovori

  • MAJA

    25.1.2022 #3 Author

    Dobro zvuči

    Odgovori

  • Jolanda

    25.1.2022 #4 Author

    Odlično

    Odgovori

  • Dragana

    25.1.2022 #5 Author

    Treba poceti od necega

    Odgovori

  • DEKSI

    25.1.2022 #6 Author

    Tako i treba

    Odgovori

  • Lelica

    25.1.2022 #7 Author

    Naravno tako i treba

    Odgovori

  • Maša

    25.1.2022 #8 Author

    Bar nesto!

    Odgovori

  • LUKA

    25.1.2022 #9 Author

    Odlicna ideja

    Odgovori

  • Ivan

    25.1.2022 #10 Author

    Najbolje resenje

    Odgovori

  • TATJANA

    25.1.2022 #11 Author

    Jedno od resenja svakako

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    25.1.2022 #12 Author

    Svaki korak napred je korak ka resenju…

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.1.2022 #13 Author

    Oflicna ideja,treba je samo sprovesti…

    Odgovori

    • VILENJAK

      26.1.2022 #14 Author

      I ko dobija tender? 😃 Batica naravno…

      Odgovori

  • JANA

    25.1.2022 #15 Author

    Dobra stvar

    Odgovori

  • ZVE84

    25.1.2022 #16 Author

    Pitam se ko će proći tender?!

    Odgovori

  • DANIJELA

    25.1.2022 #17 Author

    Samo da zazivi i da kamere opstanu tamo gde budu postavljene.

    Odgovori

  • Vockica

    26.1.2022 #18 Author

    Sviđa mi se ideja, samo da bude sprovedena u delo,to bi bio veliki napredak sto se tiče deponija.

    Odgovori

  • BRANA19

    26.1.2022 #19 Author

    Super resenje ,ako se sprovede…

    Odgovori

  • BOLEK

    26.1.2022 #20 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • MARA

    26.1.2022 #21 Author

    Odlično resenje

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    26.1.2022 #22 Author

    Odlično rešenje, samo što se nikad neće ostvariti. 😏

    Odgovori

  • Strikan

    3.2.2022 #23 Author

    Ako hoćeš da ne rešiš neki problem ti formiraj KOMISIJU! ( postavi kamere)
    Trenutno je AKCIJA uklanjanja divljih deponija . Kako se to radi, dodje buldožer i smeće gurne u najbližu , kako se kaže, u ROVINU.. Problem time nije rešen, niti će ga rešiti kamere. Dakle, činjenica je da smeće postoji i treba dati odgovor kako da ono na organizovani način dospe na uredjenu glavnu deponiju. Uredjena deponija je udaljena od naseljenog mesta desetinama kilometara. U gradovima postoji kapilarno prikupljanje otpada, postavljeni su kontejneri na stotine lokacija. Sa tih lokacija se organizovano vozi do glavne deponije. Medjutim, na selu toga nema i zato se pojavljuju divlje deponije. Dakle, treba napraviti nešto slično kao u gradovima. Ja mislim da u selima treba sagradti privremene deponije, izbetonirane , ogradjene a sa tih privremenih deponija organizovano voziti na glavnu deponiju. Broj privremenih deponija će biti prema veličini naselja. Verujte, svakome je problem, pa čak i etički, kad treba da izveze smeće iz dvorišta , gde da ga baci ( govorim iz iskustva)

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...