Bez univerzalne potvrde o vakcinaciji avioindustrija neće oživeti

IATA predlaže globalni „kovid pasoš“ po uzoru na evropski

BiznisTurizam

27.8.2021 15:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

IATA predlaže globalni „kovid pasoš“ po uzoru na evropski IATA predlaže globalni „kovid pasoš“ po uzoru na evropski
Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja (IATA) objavila je da je dogovor o dokumentima za putovanje po ugledu na EU digitalne sertifikate, koji bi bili prihvaćeni... IATA predlaže globalni „kovid pasoš“ po uzoru na evropski

Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja (IATA) objavila je da je dogovor o dokumentima za putovanje po ugledu na EU digitalne sertifikate, koji bi bili prihvaćeni širom sveta, u završnoj fazi, što bi trebalo da poveća efikasnost putovanja. Reč je o koordiniranim naporima na stvaranju digitalnih pasoša koji pokazuju da su putnici vakcinisani protiv virusa Covid-19.

Digitalna zdravstvena propusnica sadrži informacije o testiranju putnika i vakcinama koje upravljaju i potvrđuju informacije među vladama, avioprevoznicima, laboratorijama i putnicima. Prema saopštenju IATA ključ je globalna informaciona struktura, koja omogućava razmenu podataka o testiranju i vakcinisanju putnika, prenosi Illinois Today News.

Propusnica bi trebalo da omogući putnicima da na polaznom mestu pronađu akreditovane centre i laboratorije kako bi izbegli pravila karantina i ograničenja putovanja. Sa brojem putnika koji je za 65 odsto ispod nivoa iz 2019. godine, aviokompanije pozdravljaju sve vrste olakšica, uključujući državnu podršku, protokole testiranja i vakcine.


IATA smatra da bi međunarodna putovanja mogla da ožive ako budu postojali strogi protokoli. IATA je pozvala zemlje širom sveta da usvoje digitalni covid sertifikat Evropske unije (DCC), kao globalni standard za sertifikaciju vakcina, prenosi Bloomberg. IATA smatra da bi „kovid pasoš“ EU trebalo da posluži kao nacrt za druge zemlje

Foto: European Commission

Iako je razvijeno više sertifikata ili digitalnih aplikacija koje svedoče o rizičnom statusu vlasnika, do sada nije usvojen globalni standard. IATA navodi da je evropski sertifikat posebno efikasan, jer je dostupan u papirnom i digitalnom obliku sa QR kodom, koji je čitljiv u obe verzije.

IATA je saopštila da 60 zemalja želi da koristi DCC specifikaciju za svoju sertifikaciju, pored 27 država članica EU i država sa recipročnim sporazumima, uključujući Švajcarsku, Tursku i Ukrajinu. Sertifikat omogućava pristup i drugim lokacijama u Evropi za koje je potreban dokaz o vakcinaciji, poput muzeja, sportskih događaja i koncerata.


Turistička industrija podržava planove koji bi osigurali da vakcina protiv korona virusa brzo oživi međunarodni turizam. Američka turistička udruženja navode da su parcijalni, takozvani pachwork pristupi, zbunjujući i da obeshrabruju putnike, jer svaka zemlja ima svoje procedure.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...