Bauk energetskog siromaštva kruži Evropom

Računi za struju veći za 20 odsto

AnalizaBiznisInfrastrukturaU fokusu

7.9.2021 15:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Računi za struju veći za 20 odsto Računi za struju veći za 20 odsto
Cene energije u Evropi porasle su na rekordne nivoe, a njihov rast bi mogao da se nastavi. Cene prirodnog gasa i električne energije porasle... Računi za struju veći za 20 odsto

Cene energije u Evropi porasle su na rekordne nivoe, a njihov rast bi mogao da se nastavi. Cene prirodnog gasa i električne energije porasle su na talasu velike potražnje koja je posledica ukidanja epidemioloških ograničenja. Rast cena energenata je okidač za rast inflacije.

Najveća ekonomija Evrope, Nemačka, suočava se sa najvišom inflacijom od 2008. godine, baš zbog poskupljenja energenata, prenosi OilPrice, pozivajući se na analizu Bloomberga. Cene prirodnog gasa ne rastu samo u Evropi. Referentna cena prirodnog gasa u SAD gotovo se udvostručila od prošle godine. Istovremeno, američki izvoz gasa dostigao je istorijski rekordne vrednosti.

Kada je o Evropi reč, sadašnje visoke cene gasa u letnje doba godine, kada je potražnja obično niska, i njegove minimalne zalihe, izazivaju zabrinutost. Poboljšanju situacije ne pomaže dovoljno ni energija vetra, jer njegove male brzine i visoke temperature smanjuju obim proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, dok istovremeno stimuliše veću potrošnju uglja i rast njegove cene za 70 odsto.

Vetrenjače u polju
Foto: Pixabay.com

Analitičari ocenjuju da bi bilo pogrešno ako se Evropa nada da će upotrebom sopstvenih fosilnih goriva sprečiti zimski cenovni udar. Nekoliko zastoja u proizvodnji i opadanje kapaciteta gasnih polja pospešili su rast cena sirove nafte. Prema nezvaničnim promenama računi za električnu energiju potrošača u maloprodaji uvećani su za oko 20 odsto.

Prema oceni analitičke jedinice u kompaniji Engie SA evropski problemi još nisu ni počeli. “Evropa će se tek suočiti sa teškom zimom“, navode u Engie SA. Rastuće cene energije podigle su inflaciju u Nemačkoj na 3,4 procenta, a stvari bi mogle da pogorša hladna zima. Analitičari CitiBank navode da bi “bauk energetskog siromaštva“ mogao da nastupi u Evropi tokom zime, prenosi Bloomberg.

Cena električne energije u Španiji premašila je u avgustu 105 evra po megavat satu (MWh), a prognoza za septembar je više od 113 evra po MWh. U Nemačkoj se plaća 81,78 evra, u Francuskoj 76,27, a u Italiji 111,92 evra po MWh. U Velikoj Britaniji jedan MWh košta više od 125 evra.

Izvor: Energylive.cloud

Kombinacija faktora ekstremno toplog vremena i neprestanog rada klima uređaja, kao i zastoji u proizvodnji struje, podigla je krajem jula cenu električne energije u Rumuniji i Mađarskoj na 131 evro po MWh. Istovremeno, cena u Bugarskoj iznosila je 129 evra, u Srbiji 125 evra, a najviše u Grčkoj, 137 evra po MWh, prenosi IntelliNews.

Potrošači sve skuplje plaćaju komunalne usluge, dok istovremeno rastu cene transporta i hrane, što je splet veoma nepovoljnih okolnosti za političare koji bi da dobiju podršku za energetsku tranziciju. U isto vreme, obnavljanje zaliha gasa, koje su najniže u poslednjih 10 godina, teško ide, jer je Rusija ograničila isporuke u Evropu zbog izvoza u Aziju.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...