Biznis.rs

RADNICI SA ZAPADNOG BALKANA NEOPHODNI Nemački privrednici protiv ograničenja priliva radne snage

BiznisBolji posaoEURegionVesti 15.8.20. 08:50 (Poslednja izmena 10.11.20. u 10:06) Jelena Koprivica 0

RADNICI SA ZAPADNOG BALKANA NEOPHODNI Nemački privrednici protiv ograničenja priliva radne snage RADNICI SA ZAPADNOG BALKANA NEOPHODNI Nemački privrednici protiv ograničenja priliva radne snage
Nemački privrednici izrazili su nezadovoljstvo namerom vlade da ograniči priliv radne snage sa Zapadnog Balkana na 25.000 godišnje. Uredba o Zapadnom Balkanu, koja je... RADNICI SA ZAPADNOG BALKANA NEOPHODNI Nemački privrednici protiv ograničenja priliva radne snage

Nemački privrednici izrazili su nezadovoljstvo namerom vlade da ograniči priliv radne snage sa Zapadnog Balkana na 25.000 godišnje.

Uredba o Zapadnom Balkanu, koja je na snazi od januara 2016, otvorila mogućnosti za zaposlenje u Nemačkoj ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, istovremeno smanjila ilegalnu imigraciju i predstavlja uspešan model nemačke migracione politike, smatraju privrednici.

Od dodatne radne snage nisu profitirala samo preduzeća, već i nemački fondovi socijalnog osiguranja„, piše nemački list Handelsblat.

Nacrt zakona na kojem rade ministarstva, kako bi se broj radnika sa Zapadnog Balkana ograničio na 25.000 godišnje, naišao je na kritiku sa više strana, prenosi Dojče vele.

Handelsblat citira političara Zelenih Ditera Janekea koji kaže da je to „besmislen, kratkovid i potpuno pogrešan signal“ i dodaje da se otpor formira i u privredi.

Ahim Derks, zamenik izvršnog direktora Nemačke privredne komore (DIHK), kaže da posle krize, kada potražnja za kvalifikovanim radnicima ponovo poraste, predviđeni kontigent može postati usko grlo. Sličan stav ima i Savezno udruženje nemačkih udruženja poslodavaca (BDA).

„Savezna vlada opravdava reformu s jedne strane činjenicom da postojeća Uredba ističe krajem godine, a s druge strane naglašava da velika potražnja za vizama predstavlja ogromno opterećenje za konzulate u državama Zapadnog Balkana. Dugo čekanje na vizu dovodi do nezadovoljstva poslodavaca i radnika“, stoji u nacrtu predloga zakona.

Umesto određivanja kvote, političari bi trebalo da uvedu efikasnije procedure za izdavanje viza, kaže Derks iz DIHK, i dodaje da bi digitalizacija tu mogla značajno da pomogne.

„Studija eksperta za migracije Herberta Brikera i njegovih kolega sa Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) pokazuje da se strahovi u vezi s prilivom radnika sa Zapadnog Balkana nisu obistinili“, prenosi Tanjug pisanje nemačkog lista.

Udeo nezaposlenih i primalaca socijalne pomoći među onima koji dolaze na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu je najmanji u poređenju sa svim ostalim grupama migranata.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Građani Zapadnog Balkana su se takođe bolje snašli u pogledu stabilnosti zaposlenja i zarada. Više od polovine njih (54 odsto) rade kao stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici, dok 42 procenata rade kao takozvani pomoćni radnici.

Handelsbalt ističe da „zaposlenih sa Zapadnog Balkana u Nemačkoj posebno mnogo ima u građevinskoj industriji, koja se snažno zalaže za produženje Uredbe“.

Centralna asocijacija nemačke građevinske industrije (ZDB) procenjuje da oko 50.000 građevinskih radnika sa Zapadnog Balkana radi na nemačkim gradilištima, uključujući armirače, koje je teško naći u Nemačkoj.

Nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...