Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Ekspanzija električnih vozila u Evropi

Sa električnim motorom svaki drugi bicikl do 2025. godine

BiznisLifestyle

12.7.2021 16:45 Izmenjeno: 08:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Sa električnim motorom svaki drugi bicikl do 2025. godine Sa električnim motorom svaki drugi bicikl do 2025. godine
BOSCHLTD Quotes by TradingView Polovina bicikala na evropskom tržištu do 2025. godine imaće pored pedala i elektro motor, predviđaju najveći dobavljači, ističući da je... Sa električnim motorom svaki drugi bicikl do 2025. godine

Polovina bicikala na evropskom tržištu do 2025. godine imaće pored pedala i elektro motor, predviđaju najveći dobavljači, ističući da je pandemija ubrzala već pokrenute promene u transportu. Istovremeno, proizvođači u Aziji i Americi ulažu novac i dodatne napore u proizvodnju električnih bicikala.

Prema rečima Klausa Flajšera (Claus Fleischer) izvršnog direktora kompanije Bosch eBike Systems, prodaja električnih bicikala porasla je tokom pandemije. „Prema našem predviđanju, u naredne tri do četiri godine svaki drugi bicikl na evropskim osnovnim tržištima trebalo bi da bude e-bicikl“, rekao je Flajšer, prenosi FT.

Prošle godine u Evropi prodato je 4,5 miliona e-bicikala, što je za 34 odsto više nego 2019. godine ili petina ukupne prodaje bicikala, prema podacima Konfederacije evropske biciklističke industrije (Conebi). „Električni bicikl je daleko najprodavanije električno vozilo na evropskom tržištu“, saopštio je Conebi.

Foto: Pixabay.com

Vrednost delova i opreme za bicikle proizvedenih u Evropi dostigla je 2020. godine tri milijarde evra, a očekuje se da će se udvostručiti do 2025. godine. Rast prodaje bicikala u gradovima odražava želju za izbegavanjem gradskog prevoza i saobraćajnih gužvi, a uz to doprinosi zelenijem načinu putovanja.

Nakon gradskih bicikala, brdski bicikli bili su druga najpopularnija kategorija među e-biciklima. Kompanija Bosch navela je da je 80 odsto e-bicikala prodatih u Evropi proizvedeno na Starom kontinentu. Iako su bicikli jeftini u poređenju sa automobilima, njihova cena za najbolje modele kreće se od 2.000 do čak 10.000 evra.

Foto: Pixabay.com

Među pet najboljih kompanija za proizvodnju e-bicikala svrstane su italijanska Energica Motor Company, američka Lightning eMotors, Inc, zatim još jedan proizvođač iz Kalifornije – ZERO CO., LTD, Harley-Davidson, Inc. i nemačka Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft, prenosi Yahoo Finance. U pravljenju liste najpopularnijih e-bicikala uzete su u obzir inovacije, tehnologija, popularnost i ocene mušterija.

Električni bicikli značajno doprinose rastu BDP u evropskim zemljama, ali i globalno. Podaci pokazuju da je u 2019. godini prodato više od tri miliona električnih bicikala, što je 23 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Predviđa se da će 2025. godine prodaja premašiti 6,5 miliona komada.

  • Tina

    12.7.2021 #1 Author

    Mnogo jeftinije i zdravije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...