GUVERNER JORGOVANKA TABAKOVIĆ – Prodaja obveznica povoljnija od kredita MMF

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

12.5.2020 18:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

GUVERNER JORGOVANKA TABAKOVIĆ – Prodaja obveznica povoljnija od kredita MMF GUVERNER JORGOVANKA TABAKOVIĆ – Prodaja obveznica povoljnija od kredita MMF
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković odbacila je kao netačne navode da se Srbija emitovanjem evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila po višoj... GUVERNER JORGOVANKA TABAKOVIĆ – Prodaja obveznica povoljnija od kredita MMF

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković odbacila je kao netačne navode da se Srbija emitovanjem evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila po višoj ceni nego što bi to bio slučaj prilikom zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, navodi se u saopštenju NBS.

Ona tvrdi da su takvi navodi zasnovani na nepotpunim i nestručno protumačenim podacima.

U pisanoj izjavi guvernera NBS se ističe da “sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ponuđena kroz RFI (Rapid Financing Instrument) podrazumevaju da država koja ih koristi ima problema u finansiranju platnog bilansa. Srbija ne spada među takve države.”

U izjavi Jorgovanke Tabaković je tvrdi da povlačenje ovih sredstava “nije tako povoljno, osim za relativno manje iznose i u kraćem roku nego što je Srbija uspela da pribavi emisijom evroobveznica. Takođe, uzimanje ovih sredstava podrazumevalo bi za Srbiju de fakto ulazak u novi trogodišnji stend-baj aranžman sa ovom finansijskom institucijom, iako Srbija nema potrebe za takvim aranžmanom u kojem povlači sredstva.”

Guverner NBS ističe da bi to “svakako poslalo negativan signal i moglo da dovede do povećanja premije rizika zemlje u budućnosti, odnosno troškova zaduživanja jer bi potencijalni investitori mogli pogrešno da razumeju da Srbija ima određenih makroekonomskih problema u dužem periodu, što takođe nije istina.”

U saopštenju se ističe da krediti MMF imaju povoljnije uslove za relativno manje iznose i na kratak rok jer na taj način ta institucija obeshrabruje dugoročno zaduživanje zemalja u većim iznosima.

Zbog toga nije moguće prosto upoređivanje uslova pod kojima su se pojedine zemlje zadužile kod MMF sa uslovima pod kojima je Srbija emitovala evroobveznicu, navodi se u saoštenju NBS.

“ Međutim, ukoliko bismo iznos koji je Srbija obezbedila na međunarodnom tržištu (2 milijarde evra) i to na period od sedam godina po kuponskoj stopi od 3,125 odsto (stopa prinosa 3,375 odsto) poredili sa uslovima iz RFI – stope u ovom aranžmanu bi iznosile između 3 i 4 odsto, uz sve druge dodatne zahteve i ograničenja koje bi aranžman sa MMF-om podrazumevao. I to na kraći rok (do 5 godina).” Ističe guverner NBS.

Jorgovanka Tabaković ističe da se sredstva prikupljena evroobveznicom mogu koristiti za vraćanje duga iz prethodnog perioda i finansiranje pomoći domaćoj privredi, dok je prevashodna namena sredstava od MMF za finansiranje platnobilansnih neravnoteža, odnosno prevazilaženje problema sa likvidnošću, koje Srbija nema.

U saopštenju se naglašava da treba imati u vidu da nema osnova porediti uslove pod kojima su emitovane evroobveznice tokom prethodne godine sa uslovima u vreme globalne ekonomske krize koja je uslovila porast kamatnih stopa za sve zemlje koje se zadužuju.

Globalna premija rizika značajno je porasla, a Srbija je i u takvim uslovima uspela da tokom aukcije smanji trošak zaduživanja za 50 baznih poena, pri čemu je tražnja međunarodnih investitora bila izuzetno velika. Svakako će Srbija, kada se budu stekli uslovi na međunarodnom tržištu, razmišljati da sredstva prikupljena putem evroobveznica zameni pod još povoljnijim uslovima, kako je to učinila i prošle godine, navodi se u saopštenju NBS.
Guverner NBS naglašava da je ova stopa daleko niža od stopa po kojima se Srbija zaduživala pre 2012. godine i to u dolarima kada su tadašnji nosioci ekonomskih politika prihvatali i dodatni devizni rizik, koji nas je mnogo koštao.

Tabaković ističe da “nas je koštalo i to što su NBS I Vlada Srbije od 2012. otplaćivale nasleđene obaveze po ranijim aranžmanima sa MMF-om (ukupni plaćeni troškovi tih aranžmana premašili su 90 miliona evra), dok smo od 2012. sa MMF-om sklapali savetodavne aranžmane bez korišćenja finansijskih sredstava.”

“Emitujući sedmogodišnju evroobveznicu u iznosu od dve milijarde evra Srbija je dobila još jednu potvrdu da međunarodni investitori, u ambijentu krize izazvane pandemijom virusa korona, imaju puno poverenje u budućnost ekonomije Srbije , i da bi prikupljanje tih sredstava drugim putem, pa tako i uzimanjem kredita od MMF imalo mnogo višu cenu“, zaključila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa Jorgovanka i jeste upravu, dosta je jeftinije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...