REKORDNO VISOK AMERIČKI DEFICIT, VIŠE OD TRI HILJADE MILIJARDI DOLARA Najveći procenat još od Drugog svetskog rata

IzdvajamoSvetVesti

18.10.2020 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

REKORDNO VISOK AMERIČKI DEFICIT, VIŠE OD TRI HILJADE MILIJARDI DOLARA Najveći procenat još od Drugog svetskog rata REKORDNO VISOK AMERIČKI DEFICIT, VIŠE OD TRI HILJADE MILIJARDI DOLARA Najveći procenat još od Drugog svetskog rata
Deficit u Sjedinjenim Američkim Državama je ove godine dostigao rekordnih 3,1 hiljadu milijardi dolara, zbog masovnog izdvajanja sredstava iz budžeta tokom pandemije i slabije... REKORDNO VISOK AMERIČKI DEFICIT, VIŠE OD TRI HILJADE MILIJARDI DOLARA Najveći procenat još od Drugog svetskog rata

Deficit u Sjedinjenim Američkim Državama je ove godine dostigao rekordnih 3,1 hiljadu milijardi dolara, zbog masovnog izdvajanja sredstava iz budžeta tokom pandemije i slabije naplate poreza. Deficit je tri puta veći nego 2019. godine, a više je nego duplo veći od onog tokom krize 2009, koji je iznosio 1,4 hiljade milijardi dolara.

Prema navodima agencije Asošijeted pres, ovogodišnji deficit čini 15,2 odsto BDP, što je najveći procenat od Drugog svetskog rata, prenosi Glas Amerike.

Projekcija za ovogodišnji deficit bila je do hiljadu milijardi dolara, ali zbog virusa, zatvaranja ekonomije, velikih izdvajanja iz budžeta za pomoć građanima i pada poreskih prihoda, on je višestruko veći.

Tokom ove godine, prihodi su opali za 1,2 odsto, a trošenje iz budžeta povećano na čak 47,3 odsto, odnosno 6,55 hiljada milijardi dolara – od čega je najveći deo otišao na pomoć firmama i onima koji su ostali bez posla.

Oko 22 miliona Amerikanaca je izgubilo posao u martu i aprilu kada je ekonomija stala zbog pandemije. Milioni ljudi su i dalje u neizvesnoj situaciji i očekuju pomoć vlade.

Međutim, dogovor o isplati federalne pomoći nezaposlenima između Kongresa i Bele kuće nije postitnut od kraja jula, kada je poslednja tranša pomoći isplaćena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...