Biznis.rs
KINEZI STAJU NA PUT  KORONI? Uspešno testiranje vakcine instituta u Pekingu KINEZI STAJU NA PUT  KORONI? Uspešno testiranje vakcine instituta u Pekingu

KINEZI STAJU NA PUT KORONI? Uspešno testiranje vakcine instituta u Pekingu

LifestyleSvetVestiZdravlje 16.10.20. 13:13 Vladimir Jokanović 2

Potencijalna vakcina protiv korona virusa po nazivu BBIBP-CorV, koja se razvija u Kini pokazala se kao efikasna u prvoj i drugoj fazi testiranja na... KINEZI STAJU NA PUT  KORONI? Uspešno testiranje vakcine instituta u Pekingu

Potencijalna vakcina protiv korona virusa po nazivu BBIBP-CorV, koja se razvija u Kini pokazala se kao efikasna u prvoj i drugoj fazi testiranja na ljudima. Reč je o vakcini koja je već dobila odobrenje za primenu u vanrednim programima zaštite rizičnih grupa, među kojima su zdravstveni radnici.

Ugledni medicinski nedeljnik Lancet objavio je prve kliničke podatke na bazi ispitivanja pomenute vakcine na 540 zdravih dobrovoljaca, uključujući 96 starijih. Neželjene reakcije na vakcinu kod svih primaoca bile su blage, a imunološka reakcija bila je dobra, prenosi specijalizovani medicinski portal BioWorld.

Dobrovoljci su bili svrstani u dve starosne grupe, od 18 do 59 godina i stariji od 60 godina. Mlađi su primili manje doze, a stariji veće. Kod većine mlađih prisustvo antitela registrovano je posle 14 dana, a kod starijih posle 28. Kod nekoliko osoba koje su primile minimalne doze vakcine, antitela su se razvila u punom obimu posle 42 dana.

Tokom prve faze testiranja 29 odsto dobrovoljaca koji su primili vakcinu osetilo je blage i umerene neželjene efekte u roku od sedam dana, najčešće povišenu telesnu temperaturu, umor, bol i otok na mestu uboda. U drugoj fazi testiranja 23 odsto učesnika takođe je imalo blage i umerene reakcije na vakcinu, najčešće bol, a dva odsto imalo je groznicu.

BBIBP-CorV razvija Pekinški institut za biološke studije, koji je deo velike kineske farmaceutske kompanije CNBG. Konačna potvrda efikasnosti vakcine biće moguća nakon završetka treće faze testiranja koja se sprovodi izvan Kine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *