NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU U RUKAMA TROJICE NAUČNIKA Laureati priznanja identifikovali virus Hepatitis C

LifestyleSvetVestiZdravlje

5.10.2020 13:53 Autor: Marija Jovanović 4

NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU U RUKAMA TROJICE NAUČNIKA Laureati priznanja identifikovali virus Hepatitis C NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU U RUKAMA TROJICE NAUČNIKA Laureati priznanja identifikovali virus Hepatitis C
Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu su Harvi Alter, Čarls Rajs i Majkl Hoton, trojica naučnika koja su uspela da identifikuju virus Hepatitis C... NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU U RUKAMA TROJICE NAUČNIKA Laureati priznanja identifikovali virus Hepatitis C

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu su Harvi Alter, Čarls Rajs i Majkl Hoton, trojica naučnika koja su uspela da identifikuju virus Hepatitis C koji uzrokuje cirozu i rak jetre, saopštio je Nobelov komitet.

Njihova otkrića dovela su do novog nivoa u borbi protiv virusa koji se prenose krvlju. Pre njihovog rada, otkriće virusa hepatitisa A i B bio je ključni korak napred, ali većina slučajeva hepatitisa prenosivih kroz krv ostala je neobjašnjiva, piše na zvaničnom sajtu Nobelove nagrade.

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi u obrazloženju komiteta, zahvaljujući njihovom otkriću sada su dostupni vrlo osetljivi testovi krvi i novi lekovi koji su spasili milione života.

Dobitnici nagrade osim zlatne medalje dobiće i nešto više od 1,1 miliona dolara.

Nobelova nagrada za medicinu je prva od šest koje će se dodeliti do 12. oktobra, a to su nagrade za fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...