OBUSTAVLJAJU SE PROCESI VANTELESNE OPLODNJE Parovi na čekanju, o novim terminima naknadno

LifestyleSrbijaVestiZdravlje

17.7.2020 12:04 Autor: Marija Jovanović

OBUSTAVLJAJU SE PROCESI VANTELESNE OPLODNJE Parovi na čekanju, o novim terminima naknadno OBUSTAVLJAJU SE PROCESI VANTELESNE OPLODNJE Parovi na čekanju, o novim terminima naknadno
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije svi zakazani termini, konsultacije i procesi vezani za vantelesnu oplodnju biće obustavljeni. Ceo proces se odlaže, a parovi će o... OBUSTAVLJAJU SE PROCESI VANTELESNE OPLODNJE Parovi na čekanju, o novim terminima naknadno

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije svi zakazani termini, konsultacije i procesi vezani za vantelesnu oplodnju biće obustavljeni. Ceo proces se odlaže, a parovi će o novim terminima biti obavešteni. Ovu odluku nadležni su doneli na osnovu mišljenja epidemiologa Instituta Batut, saopštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo.

Parovi, koji su započeli proces, u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona, navodi Udruženje i dodaje da se rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja od ponedeljka.

Foto: Pixabay.com

Nadležni će, kako objašnjavaju, obavestiti parove o novom terminu, kao i o tome da je komisija otkazana. Novi termini odrediće se kada se za to steknu uslovi.

Predstavnici Udruženja upozoravaju da će starosna granica ponovo biti problem i dodaju da će se naći rešenje, kao što je bilo i nakon završenog vanrednog stanja.

Oni podsećaju da su mnogi parovi i pojedinci zatvaranjem granica sprečeni da odu u inostranstvo na proceduru donacije, koja je u Srbiji neizvodljiva.

RFZO je obavestio klinike da do daljeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih za zakazivanje termina za konsultacije o procesu VTO sve dok se u Srbiji ne stvore uslovi za ponovno upućivanje istih na postupak vantelesne oplodnje.

Iz Udruženja šansa za roditeljstvo podsećaju na složenost celog postupka i veoma težak proces kroz koji parovi prolaze, naročito oni koji godinama čekaju na VTO. Nadaju se da epidemija neće dugo trajati i da će parovi uskoro moći da nastave sa procesima vantelesne oplodnje.