OLAKŠANA PROCEDURA ZA BUDUĆE RODITELJE Nov pravilnik donosi neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje

LifestyleSrbijaVestiZdravlje

29.6.2020 13:13 Autor: Marija Jovanović

OLAKŠANA PROCEDURA ZA BUDUĆE RODITELJE Nov pravilnik donosi neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje OLAKŠANA PROCEDURA ZA BUDUĆE RODITELJE Nov pravilnik donosi neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje
Procedura za sve one koji nameravaju da apliciraju za proces vantelesne oplodnje ubuduće će biti olakšana, saopštilo je udruženje Šansa za roditeljstvo. I zvanično,... OLAKŠANA PROCEDURA ZA BUDUĆE RODITELJE Nov pravilnik donosi neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje

Procedura za sve one koji nameravaju da apliciraju za proces vantelesne oplodnje ubuduće će biti olakšana, saopštilo je udruženje Šansa za roditeljstvo.

I zvanično, sada je dostupno novo Uputstvo o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom (BMPO) koje je objavio RFZO.

U skladu sa populacionom politikom Republike Srbije, RFZO je od 15. juna omogućio šira prava osiguranim licima-ženama u vezi sa postupcima lečenja neplodnosti postupcima BMPO.

Foto: Pixabay.com
  • Sva osigurana lica od sada imaju mogućnost na neograničeni broj pokušaja BMPO na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja radi dobijanja prvog deteta uz ocenu struke.
  • Takođe, starosna granica za osigurana lice-žene sa 42 godine života pomeriće se na 43 godine života starosti u trenutku dobijanja Potvrde o ispunjenosti uslova za postupak BMPO.
  • Parovima će se omogućiti i olakšica oko pribavljanja Potvrde o ispunjenosti uslova za postupak BMPO, tako što će sama procedura oko pribavljanja iste biti na jednoj komisiji.
Foto: Pixabay.com

“Informacija o novom Pravilniku obradovaće mnoge parove koji ni iz tri pokušaja nisu još uvek dobili dete, ali i one kod kojih ženski partner ima do 43 godine. Udruženje Šansa za roditeljstvo više puta je apelovalo na RFZO da je neophodno ovo Uputstvo kako bi svi kriterijumi bili jasni i definisani”, navode u ovom udruženju i dodaju da je RFZO imao sluha i da je uvažio njihove apele.

Podsećaju da informacije o upućivanju na vantelesnu oplodnju, kao i spisak potrebnih analiza parovi i pojedinci mogu pronaći i na sajtu Udruženja www.sansazaroditeljstvo.org.rs.

Tagovi
LIFESTYLE