PANDEMIJA OTEŽAVA LEČENJE NEPLODNOSTI U Srbiji još uvek nije dostupna donacija ćelija i embriona

LifestyleSrbijaVestiZdravlje

2.11.2020 13:42 Autor: Marija Jovanović

PANDEMIJA OTEŽAVA LEČENJE NEPLODNOSTI U Srbiji još uvek nije dostupna donacija ćelija i embriona PANDEMIJA OTEŽAVA LEČENJE NEPLODNOSTI U Srbiji još uvek nije dostupna donacija ćelija i embriona
Evropsku nedelju (ne)plodnosti obeležava i Udruženje Šansa za roditeljstvo uz upozorenje da parovima u Srbiji još uvek nije omogućeno lečenje uz pomoć doniranih reproduktivnih... PANDEMIJA OTEŽAVA LEČENJE NEPLODNOSTI U Srbiji još uvek nije dostupna donacija ćelija i embriona

Evropsku nedelju (ne)plodnosti obeležava i Udruženje Šansa za roditeljstvo uz upozorenje da parovima u Srbiji još uvek nije omogućeno lečenje uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija, a zbog pandemije Covid-19 ne mogu da odlaze u inostranstvo na lečenje.

Novi Zakon o lečenju neplodnosti dozvoljava donaciju reproduktivnih ćelija i embriona. U Srbiji postoje i Banka i sva neophodna akta, ali se donacija još uvek ne sprovodi, zbog čega su mnogi parovi i pojedinci primorani da odlaze u inostranstvo, ukazala je predsednica udruženja Sandra Jovanović.

Foto:Pixabay.com

„Sada, u vreme virusa Covid-19, parovi ne mogu van Srbije i u potpunosti im je onemogućen pristup lečenju neplodnosti uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija. Donacija je bitna. Moramo je započeti što pre“, poručila je Jovanović, navodi se u saopštenju Udruženja.

Srbija je, navodi ona, jedna od retkih zemalja u svetu koja ima neograničen broj finansiranih postupaka vantelesne oplodnje, ali i dalje zabrinjava što se ne zna koliko je beba rođeno do sada uz pomoć reproduktivnih tehnologija.

Foto: Pixabay.com

“Želimo da zbog bolje transparentnosti imamo više podataka o uspehu i procedurama“, kazala je Jovanović.

Udruženje Šansa za roditeljstvo obeležava Nedelju (ne)plodnosti pod sloganom #jačizajedno sa ciljem da se što više govori o tom problemu i da se poboljšaju uslovi lečenja neplodnosti.

Evropska Nedelja (ne)plodnosti pokrenuta je 2016. godine sa ciljem da se što više govori o problemu neplodnosti u Evropi. Glavni organizator je evropsko krovno udruženje Fertility Europe koje je saopštilo da neplodnost pogađa 25 miliona ljudi u EU.