BRUTO DEVIZNE REZERVE NBS 13,11 milijardi evra na kraju marta

BankeNovacSrbijaVesti

10.4.2020 19:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BRUTO DEVIZNE REZERVE NBS 13,11 milijardi evra na kraju marta BRUTO DEVIZNE REZERVE NBS 13,11 milijardi evra na kraju marta
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su 13 milijardi i 114 miliona evra, saopštila je NBS. Deviznim rezervama na... BRUTO DEVIZNE REZERVE NBS 13,11 milijardi evra na kraju marta

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su 13 milijardi i 114 miliona evra, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 sa 165 odsto i oko šest meseci uvoza roba i usluga, što je dvostruko više od standarda adekvatne pokrivenosti. Neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve) na kraju marta iznosile su 10 milijardi i 947 miliona evra.

Na kraju marta bruto devizne rezerve bile su za 344 miliona evra manje nego na kraju prethodnog meseca, i to u najvećoj meri kao rezultat neto razduženja države (263 miliona evra) po osnovu deviznih hartija od vrednosti i deviznih kredita što je doprinelo smanjenju javnog duga.

Neto odlivi, ali u znatno manjen iznosu, zabeleženi su na osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 774 miliona evra i bio je za oko 290 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvom tromesečju ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1 milijarda i 877 miliona evra, navodi se u saopštenju NBS.

U martu, kao i od početka godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u martu neto prodala 135 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je neto prodala 185 miliona evra, saopštila je NBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...