DVE GODINE RADA SISTEMA INSTANT PLAĆANJA NBS Obavljeno oko 27 miliona plaćanja

BankeNovacSrbijaVesti

23.10.2020 09:48 Autor: Ljiljana Begović 0

DVE GODINE RADA SISTEMA INSTANT PLAĆANJA NBS Obavljeno oko 27 miliona plaćanja DVE GODINE RADA SISTEMA INSTANT PLAĆANJA NBS Obavljeno oko 27 miliona plaćanja
U okviru platnog sistema za instant plaćanja IPS Narodne banke od početka rada pre dve godine do danas obavljeno je 27.071.755 instant plaćanja ukupne... DVE GODINE RADA SISTEMA INSTANT PLAĆANJA NBS Obavljeno oko 27 miliona plaćanja

U okviru platnog sistema za instant plaćanja IPS Narodne banke od početka rada pre dve godine do danas obavljeno je 27.071.755 instant plaćanja ukupne vrednosti oko 269 .976.560.375 dinara.

Prosečno vreme za koje se obavi transakcija instant plaćanja u sistemu IPS je oko 1,2 sekunde, saopšteno je iz NBS.

Sistem beleži stalni rast prometa, a 21. septembra ove godine postignut je i najveći dnevni broj plaćanja od početka rada sistema kada je izvršeno 142.769 plaćanja.

U cilju podsticanja inovacija u finansijskom sektoru i podrške digitalizaciji i razvoju bezgotovinskih plaćanja u zemlji, Narodna banka Srbije uspostavila je pre dve godine platni sistem za instant plaćanja IPS NBS sistem.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Instant plaćanje moguće svakog dana 24 sata

IPS NBS sistem daje mogućnost da se plaćanja građana i privrede izvršavaju tokom celog dana svakog dana u godini, odnosno u režimu 24/7/365, a sam prenos sredstava na račun primaoca plaćanja obavlja se u svega nekoliko sekundi nakon čega primalac tim sredstvima može slobodno njima raspolagati.

Takođe, zahvaljujući jednostavnom korisničkom iskustvu instant plaćanja se u svega nekoliko koraka mogu inicirati u pojedinim prodavnicama korišćenjem opcija „IPS Pokaži“ i „IPS Skeniraj“ u aplikacijama za mobilno bankarstvo.

Od februara ove godine instant plaćanja omogućena su na prodajnim mestima najvećeg trgovinskog lanca u zemlji Merkator S, IDEA i Roda, na preko 350 prodajnih i 1.500 naplatnih mesta, zahvaljujući saradnji koju je ovaj lanac uspostavio sa Bankom Poštanska štedionica.

Prve banke aplikacije za instant plaćanja uvele tokom leta

Sredinom leta prve banke su u svoju ponudu uvele aplikacije za prihvatanje instant plaćanja na mobilnim telefonima trgovaca, namenjene naročito onim malim trgovcima i zanatlijama koji do sada nisu prihvatali bezgotovinska plaćanja na svojim prodajnim mestima.

Reč je o Banci Poštanska štedionica koja je u saradnji sa trgovinskim lancem Merkator S omogućila ove aplikacije za plaćanja kod dostave proizvoda kupljenih u web prodavnici ovog trgovinskog lanca, kao i Komercijalnoj banci koja je omogućila instant plaćanja putem mobilne aplikacije u vozilima privrednog društva Pink taksi.

Od juna omogućena su i instant plaćanja kod kupovine robe i usluga na internetu.

Narodna banka priprema nove funkcije instant plaćanja

Narodna banka Srbije priprema i validator i generator NBS IPS QR koda koji će olakšati svakom privrednom subjektu da na svojim fakturama kreira NBS IPS QR kod i time pojednostavi plaćanje kupcima.

Tokom naredne godine banke će zahvaljujući funkcionalnostima IPS NBS sistema omogućiti korisnicima mobilnog bankarstva prenos sredstava primaocu samo uz poznavanje broja mobilnog telefona tog primaoca, što će doprineti daljem razvoju instant plaćanja u našoj zemlji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...