Biznis.rs
EVROPSKA DONATORSKA KONFERENCIJA Prikupljeno 6 milijardi evra za borbu protiv Covid-19 EVROPSKA DONATORSKA KONFERENCIJA Prikupljeno 6 milijardi evra za borbu protiv Covid-19

EVROPSKA DONATORSKA KONFERENCIJA Prikupljeno 6 milijardi evra za borbu protiv Covid-19

EUInvesticijeNovacSvetU fokusu 28.6.20. 07:54 Biljana Živančević 0

Na drugoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za borbu protiv korona virusa, koju je sazvala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u subotu je prikupljeno... EVROPSKA DONATORSKA KONFERENCIJA Prikupljeno 6 milijardi evra za borbu protiv Covid-19

Na drugoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za borbu protiv korona virusa, koju je sazvala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u subotu je prikupljeno 6,15 milijardi evra iz Europske unije, SAD i brojnih država.

Evropska komisija je zajedno sa Evropskom investicionom bankom za borbu protiv Covid-19 obećala da će dati 4,9 milijardi evra, Nemačka 383 miliona evra, SAD 545 miliona dolara, Kanada 219 miliona dolara, a Katar 10 miliona dolara, preneo je Rojters. Na samitu su učestvovali predstavnici 40 vlada.

Pikupljeni novac će biti iskorišćen za testiranja na Covid-19, lečenje, razvoj i proizvodnju vakcine, kao i za pomoć najsiromašnijim zajednicama.

Na konferenciji održanoj u okviru zajedničke inicijative Evropske komisije i organizacije „Global sitizen“ održan je i koncert za prikupljanje sredstava. Na koncertu su učestvovale brojne zvezde, među kojima su bili Majli Sajrus, Džastin Biber, Šhakira, Ašer, a događaj su televizije globalno prenosile.

Predsednica EK Ursula Fon der Lajen je rekla da je ključno da svako kome je potrebna vakcina može da do nje i dođe. „Nastojim da uverim najbogatije zemlje da rezervišu vakcine ne samo za sebe, nego i za zemlje sa niskim i srednjim dohocima. To je test solidarnosti“, rekla je ona.

Britanski premijer Boris Džonson se složio sa predsednicoma EK. „Ako i kada se nađe efikasna vakcina, tada ćemo mi svetski čelnici imati moralnu obavezu da garantujemo da će ona zaista biti svima dostupna“, rekao on.

Francuski predsednik Emanuel Makron je odlučno naglasio potrebu zajedničkog delovanja. „Odbacimo pristup “svako za sebe“, nastavimo zajedno dalje“, rekao je.

Sličan stav je iznela i Italija, jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom, prenosi Rojters.

EU zagovara globalnu saradnju u naporima da se pandemija stavi pod nadzor i suzbije, za razliku od SAD i Kine koji su usredsređeni na nacionalne inicijative, ocenjuje Rojters.

Nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *