Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Regulative još uvek nema, a zakonodavci se premišljaju

Indijski investitori ulažu u kriptovalute i igraju se vatrom

BerzaHi-techLifestyleNovac

6.7.2021 18:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indijski investitori ulažu u kriptovalute i igraju se vatrom Indijski investitori ulažu u kriptovalute i igraju se vatrom
Stanovnici Indije su do maja ove godine prebacili skoro 6,6 milijardi dolara u kriptovalute, u poređenju sa oko 923 miliona dolara u istom periodu... Indijski investitori ulažu u kriptovalute i igraju se vatrom

Stanovnici Indije su do maja ove godine prebacili skoro 6,6 milijardi dolara u kriptovalute, u poređenju sa oko 923 miliona dolara u istom periodu 2020. godine. Prema podacima blokčejn statističke kuće Chainalysis, ova suma svstava na 11. mesto od ukupno 154 nacija, prenosi Quartz India.

Mnogi veruju da je ovaj rast još uvek samo vrh ledenog brega i da će još mnogo Indijaca verovatno pohrliti da trguje digitalnom imovinom u bliskoj budućnosti. „Indija ima 1,39 milijardi stanovnika, koji su pretežno mladi i smatraju se tehnološki pametnim, i prilagodljivijim kripto ulaganjima“, istakao je suosnivač kompanije Unocoin, koja u Indiji ima 1,3 miliona korisnika Hariš B.V. (Harish B.V.).

Ovaj rast je indijskim berzama kriptovaluta dao razlog da slave, ali i mogućnost da privuku sredstva od globalnih investitora, dok se bum dešava u odsustvu bilo kakvih strogih smernica od centralne banke ili vlade. Ovo je posebno problematično zbog odnosa prethodne indijske vlade prema digitalnoj imovini.

Popularnost kriptovaluta u Indiji

U aprilu 2018. godine, maltene preko noći, indijska centralna banka ograničila je banke u zemlji kada su u pitanju njihovi poslovi vezani za kriptovalute. Vrhovni sud je, međutim odbacio tu odluku u martu prošle godine, što je dovelo do višestrukog porasta potražnje za virtuelnim valutama.

Pre mesec dana, Indijska rezervna banka (RBI) je izdala saopštenje u kojem je savetovala komercijalne banke da se više ne pozivaju na njenu odluku iz 2018. godine, o uskraćivanju usluga za potencijalne investitore u digitalnu imovinu.

Za sada se čini da su berze kriptovaluta i investitori najnovije obraćanje javnosti IRB shvatili kao odobrenje. Ovo bi moglo biti velikodušno tumačenje, a obim rizika s obzirom na obim investicija može biti štetan.

Regulatorni potez IRB možda je znak povlačenja potpune zabrane, ali još uvek ne postoje odgovarajuće smernice za transakcije virtuelnih valuta. Dakle, treba biti oprezan u vezi sa budućim promenama zvanične politike.

„Najveći regulatorni rizik je da bi ‘loši igrači’ mogli ući u finansijski ekosistem“, napominje za Quatz India suosnivač kriptomenjačnice WazirX Ničal Šeti (Nischal Shetti) i dodaje: „Iako mi na berzama sledimo regulatorni kodeks ponašanja, koji se nameće sam od sebe, ne možemo sprečiti druge koji ga se ne pridržavaju.“

Ekosistem kriptovaluta u Indiji pokrenuo je mnoga pitanja koja se odnose na rešenja za plaćanja, oporezivanje i pravni status, a ova pitanja bi se mogla rešiti ako vlada i IRB razjasne svoj dugoročni stav o tome.

Hladni rat u indijskoj kripto industriji

Entuzijazam investitora nije izostao, čak iako indijska vlada čak razmatra da u novom Zakonu o digitalnoj imovini, koji bi trebalo da usvoji do kraja ove godine – zabrani sve privatne kriptovalute u Indiji, a omogući stvaranje zakonodavnog okvira za zvaničnu nacionalnu digitalnu valutu.

Neki veruju da kašnjenje dolazi jer je IRB signalizirao da je „uveliko u igri“, te da radi na sopstvenoj digitalnoj valuti zajedno sa Centralnom bankpm Indije, poput kineskog digitalnog juana.

„Svi regulatori su povezani sa finansijskim domenom, ali ne i sa domenom tehnologije. Odjednom je pred njima nova problematika koja je finansijske prirode, ali istovremeno duboko ukorenjena u tehnološkom svetu. Za njih će biti veliki izazov regulisanje novog tržišta“, zaključila je indijska ministarka finansija Nirmala Sitaraman (Nirmala Sitharaman).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...