Tender za uređenje centralne zone vredan 10,4 miliona dinara

Ambiciozni planovi za razvoj turizma na Zlataru

BiznisInfrastrukturaInvesticijeTurizamZdravlje

30.9.2021 15:02 Autor: Stanislav Stanišić 3

Ambiciozni planovi za razvoj turizma na Zlataru Ambiciozni planovi za razvoj turizma na Zlataru
Opština Nova Varoš planira da uređenjem centralne turističke zone Zlatara pokrene razvoj ove destinacije i na taj način se izbori za zasluženo mesto u... Ambiciozni planovi za razvoj turizma na Zlataru

Opština Nova Varoš planira da uređenjem centralne turističke zone Zlatara pokrene razvoj ove destinacije i na taj način se izbori za zasluženo mesto u ponudi Srbije. Upravo iz tog razloga su u ovaj kompleksni projekat ušli oprezno, sa namerom da se sa izgradnjom ide postepeno, u realnim okvirima i mogućnostima lokalne samouprave.

Aktuelnim tenderom za uređenje centralne turističke zone Zlatara, u procenjenoj vrednosti od 10,4 miliona dinara, obuhvaćeno je kompletno rešenje pešačke staze u dužini od 350 metara, sa mobilijarom i rasvetom uz šest tipskih drvenih objekata namenjenih za prodaju i promociju proizvoda karakterističnih za novovaroški kraj.

U daljim planovima se navodi da će na ovom lokalitetu, prema urbanističkom projektu, biti ukupno 19 komercijalnih objekata, uz javni parking na dva nivoa i turistički info-pult. Cilj je i izgradnja trim staze, kao i šumskog parka u okviru glavne zone.

„Mi nismo imali uređenu turističku zonu, kao što je recimo centar na Zlatiboru. Svesni smo da moramo da napravimo centar turističke zone i ona je samo početak uređenja Zlatara, a opština je iskoristila deo zemljišta u svom vlasništvu da pokrene ovaj projekat“, kaže za Biznis.rs Branko Bjelić, zamenik predsednika Opštine Nova Varoš, i dodaje da je turistička zona Zlatara širok pojam, od Rehabilitacionog centra Drmanovića do Babića brda, sa tendencijom proširenja.

Rukovodeći ljudi u Novoj Varoši su svesni činjenice da Zlatar realno još uvek na turističkoj mapi ne može da bude konkurent popularnim destinacijama. Ali su spremni da istaknu potencijal Zlatara kao vazdušne banje, zatim naširoko poznat i popularan rezervat prirode Uvac, aktivan odmor u prirodi, šetnje, pešačke staze.

„Želimo da dostignemo nivo Kopaonika, Zlatibora i Vrnjačke Banje, svake godine ulažemo u infrastrukturu, a sredstva su opštinska ili kroz konkurse ministarstava“, rekao je Bjelić.

Branko Pucarević, direktor Turističke organizacije Zlatar, istakao je u razgovoru za Biznis.rs da se konstantno radi na privlačenju novih turista širenjem ponude.

„Ulaganjem smo doveli do toga da je Zlatar od jednog devastiranog mesta, sa samo 1.500 noćenja ostvarenih 2010. godine, stigao do više od 100.000 ostvarenih noćenja na godišnjem nivou“, kaže naš sagovornik.

Turistička ponuda je za sada orijentisana na sve one koji žele miran odmor i na porodični turizam, ali dolaze i sportski klubovi na pripreme i škole na rekreativnu nastavu. Ova planina je uredbom Vlade Srbije proglašena za vazdušnu banju, a preporučuje se i za oporavak od kardiovaskularnih oboljenja.

 • Mirka

  1.10.2021 #1 Author

  Najlepše mesto za odmor♥️

  Odgovori

 • Anna

  2.10.2021 #2 Author

  Treba ponudu da naprave u skladu sa interesovanjima. Ne žele svi u fensi šmensi hotele i odmarališta. Veliki broj turista želi da oseti tradicionalni način života i proba domaće specijalitete. Ne mora sve biti betonirano kao Zlatibor i Kopaonik.

  Odgovori

 • Mara

  3.10.2021 #3 Author

  Samo da ne urede kao Zlatibor 🙄

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...