Ekonomska saradnja Beograda i Berlina

Nemačke investicije u Srbiji vredne više od pola milijarde evra, u toku realizacija 17 projekata

AnalizaInvesticijeU fokusu

2.10.2021 11:04 Autor: Vladimir Jokanović 7

Nemačke investicije u Srbiji vredne više od pola milijarde evra, u toku realizacija 17 projekata Nemačke investicije u Srbiji vredne više od pola milijarde evra, u toku realizacija 17 projekata
Da je Nemačka jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije poznato je godinama unazad. Kao neki od dokaza ekonomske saradnje Beograda i Berlina često se... Nemačke investicije u Srbiji vredne više od pola milijarde evra, u toku realizacija 17 projekata

Da je Nemačka jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije poznato je godinama unazad. Kao neki od dokaza ekonomske saradnje Beograda i Berlina često se navode vrednost nemačkih investicija u Srbiji, izvoz srpskih preduzeća, ali i priliv doznaka koje srpski građani na privremenom radu u Nemačkoj šalju svojim porodicama i rođacima.

Od stupanja na snagu Zakona o ulaganjima Ministarstvo privrede Srbije zaključilo je 23 ugovora o dodeli sredstava podsticaja sa korisnicima koji su ulagači iz Savezne Republike Nemačke. Ukupna vrednost planiranih investicija na osnovu tih ugovora je više od 552 miliona evra, navode iz Ministarstva za Biznis.rs.

Realizacijom investicionih projekata koji su predmet navedenih ugovora otvara se najmanje 8.578 novih radnih mesta.

Od 23 zaključena ugovora, trenutno se njih 17 nalazi u fazi realizacije, pri čemu ukupna vrednost planiranih investicija za tekuće projekte iznosi više od 493 miliona evra, a biće otvoreno 5.284 novih radnih mesta. Zakon o ulaganjima stupio je na snagu u novembru 2015. godine.

Prema podacima Narodne banke Srbije, koje je NBS dostavila našem portalu, Nemačka je najznačajnija destinacija po izvozu usluga. U periodu 2018-2020. godine izvoz usluga u Nemačku iznosio je 2.049,2 miliona evra, od čega se najveći deo odnosi na izvoz IKT usluga, tehničkih usluga, usluga transporta i usluga dorade robe.

U istom periodu uvoz usluga iz Nemačke iznosio je 1.102,8 miliona evra, a najznačajnije usluge u uvozu bile su turizam, transport, usluge profesionalnog savetovanja i tehničke usluge.

Tokom prvih sedam meseci 2021. godine izvoz usluga u Nemačku iznosio je 465,2 miliona evra, a uvoz iz Nemačke 249,7 miliona evra. Kako iz NBS navode za Biznis.rs, pored toga što je Nemačka jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije, u ovoj zemlji se nalazi i značajan deo naše dijaspore, što se vidi i kroz priliv doznaka.

Nemačka je tradicionalno na prvom mestu po prilivu doznaka, a u poslednje tri godine (2018-2020) iz ove zemlje zabeležen je priliv od 2.937,9 miliona evra, odnosno 2,938 milijardi evra.

Poslednji raspoloživi podatak za doznake po zemljama, koji se odnosi na period januar-jun 2021. godine, ukazuje da je i u ovoj godini priliv doznaka iz Nemačke na visokom nivou i iznosi 436,8 miliona evra.

Kada je reč trgovinskoj razmeni Srbije i Nemačke, ona je u prošloj godini iznosila nešto manje od 40 milijardi evra, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Od toga je izvoz robe iz Srbije bio vredan više od 17 milijardi evra, dok je uvoz dostigao 22,9 milijardi evra. To je za milijardu evra manje nego 2019. godine.

Gotovo 90 odsto izvoza iz Srbije u prošloj godini bili su proizvodi prerađivačke industrije, a vrednost izvezene robe je 15,3 milijarde evra. Srbija je najviše izvozila prehrambene proizvode, električnu opremu, motorna vozila i proizvode od gume i plastike. Istovremeno, najviše smo uvozili proizvode prerađivačke industrije, u vrednosti 18 milijardi evra.

Žitarice, povrće i voće bili su tokom prošle godine najmasovniji izvozni proizvodi iz Srbije, a voće i povrće je bilo i najveća stavka na listi uvoznih proizvoda. Za to je u 2020. godini potrošeno 477,6 miliona evra. Gotovo dvostruko veći obim izvoza od uvoza zabeležen je u poljoprivredi, pa su iz Srbije otišli proizvodi u vrednosti od 1,2 milijarde evra, dok je uvoz te robe u 2020. godini bio u vrednosti 631 milion evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...