IZVOZ SRBIJE NA PRETKRIZNOM NIVOU Sledeće godine privredni rast od šest odsto, najavila guvernerka NBS

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

16.10.2020 10:01 Autor: Marija Jovanović 1

IZVOZ SRBIJE NA PRETKRIZNOM NIVOU Sledeće godine privredni rast od šest odsto, najavila guvernerka NBS IZVOZ SRBIJE NA PRETKRIZNOM NIVOU Sledeće godine privredni rast od šest odsto, najavila guvernerka NBS
Izvoz Srbije dostigao je pretkrizni nivo, pri čemu je u avgustu rast zabeležila proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije, zbog čega se već sledeće... IZVOZ SRBIJE NA PRETKRIZNOM NIVOU Sledeće godine privredni rast od šest odsto, najavila guvernerka NBS

Izvoz Srbije dostigao je pretkrizni nivo, pri čemu je u avgustu rast zabeležila proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije, zbog čega se već sledeće godine očekuje privredni rast Srbije od šest odsto, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

U Srbiji je u avgustu proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije bila na nivou koji je 3,1 odsto odnosno 1,3 odsto iznad pretkriznog nivoa, a i izvoz je dostigao pretkrizni nivo. Poverenje je sačuvano, a već sledeće godine očekujemo rast od oko šest odsto, što znači potpuni oporavak od efekata pandemije, kojem će državne investicije bitno doprinositi„, rekla je Tabaković.

Guvernerka NBS prisustvovala je plenarnom sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta (International Monetary and Financial Committee – IMFC).

Foto:Tanjug/Zoran Zestić

Sastanak je održan u okviru Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koja se, zbog aktuelne zdravstvene situacije, održava u virtuelnom formatu.

Ocenjeno je da se globalni ekonomski izgledi poboljšavaju, ali i da postoje razlike među zemljama, odnosno da je oporavak delimičan i neujednačen.

Zaključak je da svi moraju zajedno da rade na pružanju podrške najugroženijim zemljama i da je sada trenutak da se izgradi otpornija budućnost. Politike moraju da sačuvaju poverenje, podrže radna mesta i podstiču rast.

Sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta prisustvovali su najviši zvaničnici koji predstavljaju svoje zemlje u ovim međunarodnim finansijskim institucijama.

Foto: Tanjug

Tabaković je na sastanku Konstituence Švajcarske upoznala ostale zemlje članice Konstituence da je u Srbiji odmah u martu uspostavljen Krizni štab za ekonomiju, kojim je rukovodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavili smo da delujemo koordinirano – u Srbiji je donet ogroman paket mera, čija je vrednost preko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda, kazala je Tabaković.

Brzina reakcije i obimnost paketa pokazali su se kao ključni za sprečavanje prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i proizvodne kapacitete.

Međunarodni monetarni fond je ocenio da je Srbija donela snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera, kojim je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji, navode u NBS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...