Ministarka rudarstva i energetike najavila nove subvencije

Ko sve može da dobije polovinu sredstava za solarne panele od države?

BiznisEkologijaInfrastrukturaInvesticijeNovacU fokusu

26.7.2021 13:43 Autor: Julijana Vincan

Ko sve može da dobije polovinu sredstava za solarne panele od države? Ko sve može da dobije polovinu sredstava za solarne panele od države?
Ministarstvo rudarstva i energetike će početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, dok će do kraja godine biti drugi poziv... Ko sve može da dobije polovinu sredstava za solarne panele od države?

Ministarstvo rudarstva i energetike će početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, dok će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije, najavila je potpredsednica Vlade Srbije i resorna ministarka, prof. dr Zorana Mihajlović.

„Očekujem da sve lokalne samouprave najpre završe svoj deo posla za prvi poziv. Nisu sve raspisale javni poziv za kompanije. Čekamo i da se formiraju komisije i da sredinom avgusta budu raspisani pozivi ka građanima. Drugi poziv će biti u decembru i pozivam sve gradove i opštine da se prijave. Imaćemo svake godine tri poziva, ali ne smemo da dozvolimo da projekat traje narednih 20 godina. Plan je da za pet godina podignemo energetsku efikasnost na viši nivo, a za to ćemo izdvojiti oko 150 miliona evra godišnje“, izjavila je Mihajlović u Vrbasu nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji osnovne škole i predškolske ustanove.

Ona je dodala da će početkom septembra Ministarstvo raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a da će procedura biti kao i za projekat zamene stolarije i da će država obezbediti polovinu potrebnih sredstava.

Uporedo, ponuda solarne opreme u Srbiji je u poslednjih pet godina znatno porasla, a oprema je višestruko pojeftinila i sada je na nivou evropskih cena. Nema zakonskih prepreka za instalaciju solarnog sistema za privatna lica, ako je sistem autonoman i nije prikačen na mrežu Elektroprivrede Srbije (EPS). Takođe, novi Zakon o obnovljivim izvorima energije trebalo bi da učini i solarnu energiju još dostupnijom građanima.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike za portal Biznis.rs nedavno je navela da se i naša zemlja prilagođava nastojanjima da Evropa do 2050. godine bude prvi klimatsko neutralni kontinent.

„Srbija je donela četiri moderna zakona u ovoj oblasti, a po prvi put smo dobili i Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije, koji je u potpunosti u skladu sa svim evropskim direktivama. Ovim propisom smo postavili uslove za gradnju solarnih elektrana, prodaju ovako proizvedene energije putem aukcija, ali i postavljanje solarnih panela na krovove“, istakla je Mihajlović.

Dodala je da da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih metara u proseku i da, ukoliko solarnim panelima pokrijemo i samo 10 odsto ovih površina, možemo imati instalisanu snagu blizu današnje instalisane snage svih termoelektrana koje rade u našoj zemlji.

Kako je ukazano u resornom ministarstvu, ugradnja solarnih panela prvenstveno je usmerena na podsticanje građana da postanu kupci – proizvođači struje (prosumer). Proizvodnjom struje iz solarnih panela, potrošači bi koristili te zalihe umesto da povlače električnu energiju iz sistema Elektroprivrede Srbije.

Dodaje se da će to pravo prvenstveno ostvarivati građani koji planiraju da postave solarne panele na svoje porodične kuće. Druga kategorija koja će imati pravo na subvencije su porodične kuće – vikendice koje nisu priključene na elektroenergetski sistem. Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbediće po 25 procenata podsticaja za tu investiciju, dok će građani u projektu učestvovati sa 50 odsto svojih sredstava.

Takođe, kako je najavljeno, država planira da postavlja solarne panele i na javnim zgradama u njenom vlasništvu kao i da je spremna da razmotri predloge za različite oblike saradnje u vezi sa investiranjem u izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije.

Kada je u pitanju veličina sistema za jedno domaćinstvo, vlasnik permakulturnog imanja Rtanjski Vrt, Milan Stanković, objasnio je za Biznis.rs da je to relativan pojam koji zavisi od mnogih faktora. Na prvom mestu od veličine samog domaćinstva i njihovih potreba.

„Ako se planira klimatizacija na struju, grejanje vode i ako kuća nije energetski efikasna, onda sistem može da košta i više desetina hiljada evra. U suprotnom, ako je porodica ekološki osvešćena i vodi računa o potrošnji i prilagođavanju svojih potreba ritmu sunčanih dana, onda takav sistem može da košta između 5.000 i 10.000 evra. Instalaciju takvog sistema poželjno je da radi stručno lice, a postoje i mnoga video uputstva na internetu, pa i na sajtu Rtanjskog Vrta“, naveo je naš sagovornik.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.