novi poredak tehnoloških divova

Microsoft postao najvrednija svetska kompanija, pretekao Apple

BerzaFirme u fokusuNovacU fokusu

29.10.2021 18:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Microsoft postao najvrednija svetska kompanija, pretekao Apple Microsoft postao najvrednija svetska kompanija, pretekao Apple
Microsoft je u petak pretekao Apple po tržišnoj kapitalizaciji i postao najvrednija svetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, pošto je izveštaj o... Microsoft postao najvrednija svetska kompanija, pretekao Apple

Microsoft je u petak pretekao Apple po tržišnoj kapitalizaciji i postao najvrednija svetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, pošto je izveštaj o poslovanju američkog proizvođača iPhone izneverio očekivanja.

Na trgovanju na Wall Streetu do 10:30 časova po istočnoameričkom vremenu, Microsoft je imao tržišnu kapitalizaciju u iznosu od blizu 2.460 milijardi dolara, dok je Apple-ova iznosila oko 2.410 milijardi dolara, prenosi Tanjug pozivajući se na CNBC.

Apple je izvestio u četvrtak uveče da je periodu jul-septembar, što je četvrti kvartal u kompanijskoj fiskalnoj godini, ostvario prihode u iznosu od 83,4 milijarde dolara zbog problema u lancu snabdevanja. Na Wall Steet-u se predvidalo da će iznositi 84,3 milijarde.

Glavni izvršni direktor Apple-a Tim Kuk (Tim Cook) je rekao da je manjak prihoda procenjen na šest milijardi dolara, i da očekuje da će se problemi u lancu snabdevanja pogoršati u tromesečju oktobar-decembar.

Mada je Apple-ova prodaja iPhonea porasla za 47 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i ona je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara.

S druge strane, Microsoft je ovih dana objavio da je ostvario za 22 odsto veće prihode tokom svog prvog fiskalnog kvartala u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

Microsoft-ove akcije su na današnjem prepodnevnom trgovanju skočile za skoro 47 odsto, dok su Apple-ove porasle za oko 11 procenata.

Apple je prva kompanija na svetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od milijardu dolara 2018. godine, i prva koja je probila nivo od tri milijardi dolara lani.

Microsoft je prošle godine uspeo na kratko da nadmaši Apple po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je pandemija izazvala haos u lancima snabdevanja, a u junu ove godine je dostigao tržišnu vrednost od 2.000 milijardi dolara nakon što je prvi put u pet godina objavio prvo veliko ažuriranje svog Windows programa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...