Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

NBS OČEKUJE PAD SRPSKE EKONOMIJE U 2020. OD 1,5 ODSTO Sledeće godine rast od 6 procenata

BankeNovacSrbijaVesti

13.5.2020 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NBS OČEKUJE PAD SRPSKE EKONOMIJE U 2020. OD 1,5 ODSTO  Sledeće godine rast od 6 procenata NBS OČEKUJE PAD SRPSKE EKONOMIJE U 2020. OD 1,5 ODSTO  Sledeće godine rast od 6 procenata
Da Vlada Srbije nije donela set ekonomskih mera, procenjuje se da bi pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini bio znatno veći zbog pandemije korona... NBS OČEKUJE PAD SRPSKE EKONOMIJE U 2020. OD 1,5 ODSTO  Sledeće godine rast od 6 procenata

Da Vlada Srbije nije donela set ekonomskih mera, procenjuje se da bi pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini bio znatno veći zbog pandemije korona virusa, a rast u 2021. godini, ističe se u nije donet set ekonomskih mera, procenjujemo da bi pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini bio znatno veći, a rast u 2021. Skromniji, ističe se u majskom Izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije (NBS).

Pravovremenost i obim ukupnog paketa mera monetarne i fiskalne politike omogućava da šteta po proizvodne kapacitete i radna mesta ove godine bude minimalna, a da sledeće godine Srbija zabeleži snažan privredni rast, koji će značiti ne samo puni oporavak već i nadoknađivanje dela propuštene ekonomske aktivnosti u ovoj godini. To najbolje govori koliko je važno sve što smo uradili u prethodna dva meseca, ali i u prethodnih osam godina na stabilizaciji i jačanju naše ekonomije, jer nam je to omogućilo da pružimo adekvatnu podršku i građanima i privredi, navodi se u pisanoj izjavi guvernera NBS Jorgovanke Tabaković. Ona ističe da i Međunarodni monetarni fond procenjuje da će Srbija biti jedna od retkih zemalja koja će 2021. nadmašiti nivo privredne aktivnosti od pre krize.

U izveštaju se ističe da je ekonomska aktivnost u Srbiji u prvom tromesečju 2020. godine nastavila dinamičan rast iz prethodnih godina – rast bruto domaćeg proizvoda u prva tri meseca iznosio je oko 5 odsto na međugodišnjem nivou i bio je vođen daljim rastom aktivnosti u industriji i građevinarstvu, kao i u uslužnom sektoru.

Jorgovanka Tabaković ističe da je vrlo izvesno da bi Srbija u ovoj godini premašila stopu rasta od 4 odsto, da nije došlo do pandemije. U prilog tome govori podatak da su ekonomska kretanja u prva dva meseca ove godine nastavila odličan trend iz prethodne godine i da je rast mnogih pokazatelja u januaru i februaru ponovo premašio očekivanja.

U izveštaju se ističe da je gotovo izvesno da će Srbija, kao i većina drugih evropskih zemalja, najveći udar krize osetiti u drugom tromesečju, i to prvenstveno u aprilu, a da će, s postepenim popuštanjem mera preduzetih za zdravstvenu zaštitu ljudi, u narednim mesecima uslediti oporavak, potpomognut donetim merama Vlade i NBS.

Guverner NBS očekuje da će brzinu oporavka privredne aktivnosti u velikoj meri odrediti ojačana makroekonomska pozicija Srbije i odlučnost kojom smo reagovali na ovaj šok.

NBS procenjuje, uz uvažavanje efekata pandemije i mera Vlade i centralne banke, da će BDP Srbije u 2020. biti realno niži za oko 1,5 odsto, a u 2021. viši za oko 6 procenata. Da nije bilo mera Vlade Srbije, pad ekonomske aktivnosti bio bi, prema proceni NBS, veći od 6 odsto.

U izveštaju se ocenjuje da su inflatorni pritisci ostali niski, čemu je doprinela puna snabdevenost tržišta robom, čak i u uslovima nagle i snažne promene u strukturi tražnje izazvane pandemijom. Inflacija se od početka godine kretala u skladu sa očekivanjima NBS i u aprilu je iznosila 0,6% međugodišnje. Niske inflatorne pritiske potvrđuju i bazna inflacija od 1,4% i usidrena inflaciona očekivanja.NBS očekuje očekuje da će međugodišnja inflacija ostati niska i stabilna do kraja perioda projekcije I da će se sredinom ove godine vratiti u granice cilja.

NBS očekuje smanjenje deficit tekućeg računa na oko 5 odsto BDP, zbog očekivanog većeg pada uvoza od izvoza. Takodje se očekuje da će se posle oporavka od krize u narednoj godini, Nakon više nego potpunog oporavka od krize u narednoj godini, Srbija vratiti na stabilnu I održivu putanju rasta BDP-a od 4 odsto.

U izveštaju NBS se ističe da projekcije imaju svoje rizike, budući da još uvek nije u potpunosti izvesno kakav će biti tok same pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...