NBS VODILA ADEKVATNU MONETARNU POLITIKU, ocenjuju ECB i Evropska komisija

BankeNovacSrbijaVesti

19.5.2020 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs

NBS VODILA ADEKVATNU MONETARNU POLITIKU, ocenjuju ECB i Evropska komisija NBS VODILA ADEKVATNU MONETARNU POLITIKU, ocenjuju ECB i Evropska komisija
Narodna banka Srbije (NBS) je i u 2019. godini vodila adekvatnu monetarnu politiku, ocenjeno je na redovnom godišnjem sastanku u okviru Ekonomskog i finansijskog... NBS VODILA ADEKVATNU MONETARNU POLITIKU, ocenjuju ECB i Evropska komisija

Narodna banka Srbije (NBS) je i u 2019. godini vodila adekvatnu monetarnu politiku, ocenjeno je na redovnom godišnjem sastanku u okviru Ekonomskog i finansijskog dijaloga zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske centralne banke (ECB) i Evropske komisije. Srbiju su na dijalogu predstavljali guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

ECB i Evropska komisija ocenjuju da je „NBS i u 2019. godini sprovodila monetarnu politiku u skladu s režimom ciljanja inflacije”, što je i bila preporuka svim zemljama u okviru prethodnih dijaloga. Srbija je ovu preporuku, koja je ujedno i osnovni zakonski cilj NBS , ispunila u potpunosti, uz inflaciju koja se tokom 2019. godine kretala oko donje granice ciljanog koridora, navodi se u saopštenju NBS.

Takođe se ocenjuje i da je bankarski sektor u Srbiji dobro kapitalizovan i likvidan. Posebno se pozdravljaju značajni rezultati Srbije na planu smanjenja učešća problematičnih kredita, uz dalji dinamičan rast kreditne aktivnosti i ka privredi i ka stanovništvu.

Pozitivno su ocenjene mere koje je NBS donela krajem 2018. a koje se odnose na neobezbeđeno nenamensko kreditiranje stanovništva po dugim rokovima otplate. Zaključeno je i da mere koje se preduzimaju u cilju podrške većoj dinarizaciji daju dobre rezultate.

Ocene ECB i Evropske komisije u delu nadležnosti NBS guverner Jorgovanka Tabaković smatra realnim. „Činjenica da se inflacija u Srbiji nalazi na niskom nivou sedmu godinu zaredom jeste konkretna potvrda adekvatnosti monetarne politike u Srbiji. Činjenica je i da smo učešće problematičnih kredita drastično smanjili, kao rezultat primene strategije za njihovo rešavanje, kao i znatno povoljnijih uslova poslovanja u Srbiji”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković, a evidentan je i zdrav rast kreditne aktivnosti. „Krediti privredi rastu po dvocifrenim stopama već nekoliko godina, a dve trećine je odobreno mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima. Investicioni krediti sa stanjem od oko 5 milijardi evra čine 45% stanja ukupnih kredita privredi”, ističe guverner.

Dinarizacija ostaje jedan od prioriteta, posebno dinarski krediti preduzećima. „Dinarsko kreditiranje privrede nikada nije bilo povoljnije, navodi se u saopštenju.

Činjenica je i da je rast Srbije prošle godine bio dinamičan, što su i Evropska centralna banka i Evropska komisija istakle. „Nakon rasta od 6,2 odsto u četvrtom tromesečju, u ovu godinu ušli smo sa odličnim tendencijama i rastom od 5 procenata u prvom tromesečju. I taj rast je odličan, posebno jer su se u martu osetile posledice pandemije na našu ekonomiju. Reagovali smo obimnim paketom mera kojima se čuvaju ljudi, radna mesta, plate, likvidnost, i pomaže se onima čije je poslovanje pandemija praktično zaustavila”, ističe guverner.

NBS je reagovala smanjenjem referentne kamatne stope, omogućavanjem finansijskog predaha u otplati kredita, operacijama po niskim stopama, kako bi se te stope dalje prenele i na privredu i stanovništvo. Država je reagovala obimnim paketom mera u vrednosti od oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji uključuje i kredite za likvidnost uz garanciju države, a koji su namenjeni mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji su najviše pogođeni krizom.

Pandemija će imati snažan kratkoročan uticaj na sve ekonomije, ali suština usmerenja Srbije ostaje nepromenjena. „Naša projekcija privrednog rasta od najmanje 6 odsto u 2021. godini ukazuje na to da, zahvaljujući našim merama, očekujemo puni oporavak Srbije od efekata pandemije već sledeće godine, a to projektuju i sve institucije koje nas pažljivo prate. Važni su nam i brzina oporavka Evropske unije i u meri u kojoj svako od nas pojedinačno bude uspešan, i na zajedničkom planu ćemo biti uspešniji”, ističe guverner.

„Čvrsto verujem da je Srbiju ova svetska kriza samo nakratko usporila u dinamičnom rastu. To što smo u prethodnih osam godina stabilizovali našu ekonomiju, uz nisku inflaciju, uređene javne finansije, proširili bazu investitora uz rast koji vode investicije, i što su nam devizne rezerve na dvostruko većem nivou od nivoa koji je po međunarodnim kriterijumima optimalan – jasno govori da imamo veća očekivanja od nas samih nego što ih drugi imaju od nas”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...