Najveći problemi investitora su potražnja, pravna sigurnost i deficit radne snage

Nemačke kompanije zadovoljne privrednom klimom u Srbiji

AnalizaInvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikU fokusu

15.6.2021 15:05 Autor: Ljiljana Begović

Nemačke kompanije zadovoljne privrednom klimom u Srbiji Nemačke kompanije zadovoljne privrednom klimom u Srbiji
Na konferenciji za novinare koja je održana povodom predstavljanja rezultata ankete o poslovanju nemačkih privrednika u Srbiji, pozitivnu ocenu pre svega dobila je privredna... Nemačke kompanije zadovoljne privrednom klimom u Srbiji

Na konferenciji za novinare koja je održana povodom predstavljanja rezultata ankete o poslovanju nemačkih privrednika u Srbiji, pozitivnu ocenu pre svega dobila je privredna klima u našoj zemlji. Takođe, nemačko-srpske kompanije izrazile su pozitivna očekivanja u okviru sopstvenog poslovanja.

Uprkos pandemijskoj godini, čak 90 odsto kompanija je navelo da bi ponovo investiralo u Srbiji.

„Nemačka je najveći privredni partner Srbije, za prva četiri meseca ove godine, trgovinska razmena iznosila je dve milijarde evra, dok je prosek poslednjih godina oko 5,3 milijardi evra godišnje. U Nemačkim firmama radi oko 70.000 srpskih radnika“, rekao je predsednik Nemačko-srpske privredne komore Udo Ajhlinger (Udo Eichlinger).

Foto: Tanjug

Prema rezultatima ankete najveću pretnju poslovanju nemačko-srpski privrednici vide u potražnji, ekonomskom okviru, pravnoj sigurnosti, kao i deficitu radne snage.

„Važno je istaći da kompanije sopstveno poslovanje ocenjuju boljim nego opštu privrednu klimu. Blizu polovine anketiranih 44,1 odsto svoje poslovanje ocenjuje dobrim, 47 odsto zadovoljavajućim , a samo 8,7 odsto nedovoljno dobrim“, rekao je Ajhlinger.

Prognoze poslovanja za aktuelnu godinu takođe, sadrže optimizam u odnosu na period od pre dve godine, pa tako 48,8 odsto ispitanika očekuje poboljšanje, 41,7 odsto nepromenjenu poslovnu situaciju, dok 9,4 odsto privrednika strahuje od pogoršanja.

Kada je reč o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u 2021. godini, 44,1 odsto anketiranih kompanija očekuje povećanje broja zaposlenih. Nikakve promene očekuje 48 odsto kompanija, dok 7,9 odsto pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama opadati.

„U datim okolnostima pandemije, možemo ova očekivanja smatrati vrlo pozitivnim, jer se procenti ne razlikuju previše od rezultata iz 2019. godine. Moram da napomenem da su i tokom prošle godine lanci snabdevanja između Srbije i Nemačke dobro funkcionisali. Pre svega zahvaljujući dodatnim naporima Ministarstva privrede“, ocenio je Ajhlinger.

Prema rezultatima ankete, lošiji rezultati u odnosu na prethodne godine odnose sa samo na investicije. Tokom 2021. godine 40 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, dok 20,5 odsto najavljuje njihovo smanjenje .

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, najlošije su ocenjene:

-Borba protiv korupcije i kriminala

-Pravna sigurnost

-Transparentnost u javnim nabavkama

-Fleksibilnost Zakona o radu

-Efikasnost javne uprave  

Zadovoljavajuće ocene Nemačko-srpskih kompanija, dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište raspoloživosti rada u Srbiji.

Kompanije su zadovoljne sa produktivnošću i motivacijom zaposlenih, njihovim kvalifikacijama, akademskim obrazovanjem i dualnim obrazovanjem, a prvi put na spisku pozitivnih faktora našli su se poreski sistem i poreska uprava.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić, rekao je da je Srbija politički i ekonomski stabilna.

„Ministarstvo privrede je u ovoj godini opredelilo više od 15 milijardi dinara za podsticaje koji će biti dodeljeni privrednim društvima koja investiraju i ulažu u Srbiju. Cilj je privlačenje dodatnih investicija“, naveo je Ljušić.

On je dodao da problemi sa kojima se susreću nemački investitori isti su kao i oni na koje se žale domaći privrednici.

Na predstavljanju rezultata ankete, novinarima se obratio i Nemački Ambasador Tomas Šib (Thomas Schieb) rekavši da je Srbija poslednjih godina sprovela važne makroekonomske reforme i sada može da se ponosi uspešnom investicionom politikom.

„Kada je reč o problemima sa kojima se u Srbiji susreću investitori iz Nemačke, kao što su korupcija, transparentnost tendera, vladavina prava, to su isto stvari na kojima Srbija treba da radi i kada je reč o procesu pridruživanja EU“, naveo je Šib.

Foto: Tanjug

Sumirajući rezultate ankete, predsednik Nemačko-srpske privredne komore Udo Ajhlinger, zaključio je da ovogodišnje istraživanje među investitorima pokazuje trend daljeg rasta, kao i zadovoljstva kompanija u proceni uslova poslovanja u Srbiji.

„S obzirom na to da smo u drugoj godini pandemije, privrednici su ocenili privredni ambijent približno kao u godinama pre krize, na primer 2019. godine. Sa druge strane, na osnovu povratnih informacija, nemačko -srpskih kompanija članica, identifikovali smo tri radne tačke u radu komore u narednih 12 meseci, a to su potražnja, privredno politički i pravni okvir, kao i obezbeđivanje kvalifikovana radne snage“, rekao je Ajhlinger.

 U Saradnji sa članovima komore pripremljen je smo dokument sa mogućim predlozima razvoja.

„Naša komora je na raspolaganju predstavnicima države u kreiranju privrednog ambijenta koji će biti podsticajan ne samo za kompanije u Srbiji već i za one koji još uvek nisu sigurni u koju zemlju da investiraju. Srbija je veoma atraktivna destinacija za investicije. Moram da naglasim da od 2019. godine nismo izgubili nijednog investitora. Oni su tu da rade i da ostanu“, zaključio je Ajhlinger.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...