NETO DEVIZNE REZERVE NBS U JUNU 11,8 MILIJARDI EVRA Bruto devizne rezerve 14 milijardi evra

BankeNovacSrbijaVesti

10.7.2020 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NETO DEVIZNE REZERVE NBS U JUNU 11,8 MILIJARDI EVRA Bruto devizne rezerve 14 milijardi evra NETO DEVIZNE REZERVE NBS U JUNU 11,8 MILIJARDI EVRA Bruto devizne rezerve 14 milijardi evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju juna iznosile 14 milijardi evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane... NETO DEVIZNE REZERVE NBS U JUNU 11,8 MILIJARDI EVRA Bruto devizne rezerve 14 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju juna iznosile 14 milijardi evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 147 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda, navodi se u saopštenju NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 11,8 milijardi evra.

NBS navodi da su bruto devizne rezerve u proteklih godinu dana (u odnosu na kraj juna 2019. godine) povećane za 1,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.

Na kraju juna bruto devizne rezerve su bile niže za 388,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, sprovedenih radi ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju i neto razduženja Republike Srbije po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 127,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 582,8 miliona evra i bio je za 132,0 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvoj polovini ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3 milijarde i 436 miliona evra.

U junu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. Blagovremenim i adekvatnim reagovanjem na deviznom tržištu NBS je uspešno održala stabilnost na domaćem deviznom tržištu. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u junu neto prodala 155 miliona evra. Posmatrano od početka godine NBS je neto prodala 1.030 miliona evra., navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...