Rad u kancelariji najpotrebniji mladim bankarima

Pripravnici ne mogu da nauče posao radeći od kuće

BankeLifestyleNovacZdravlje

24.6.2021 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 4

Pripravnici ne mogu da nauče posao radeći od kuće Pripravnici ne mogu da nauče posao radeći od kuće
Glavne svetske investicione banke zauzele su veoma tvrde stavove u vezi sa planovima za povratak u kancelarije. Izvršni direktor banke Goldman Sachs, Dejvid Solomon... Pripravnici ne mogu da nauče posao radeći od kuće

Glavne svetske investicione banke zauzele su veoma tvrde stavove u vezi sa planovima za povratak u kancelarije. Izvršni direktor banke Goldman Sachs, Dejvid Solomon (David Solomon) nazvao je rad od kuće, odnosno na daljinu, „devijacijom“ koju treba ispraviti što pre. Kada je reč o bankama u Srbiji, praksa nije ujednačena, a uobičajeno je kombinovanje rada od kuće i iz kancelarija.

Izvršni direktor Morgan Stanley banke, Džejms Gorman (James Gorman) rekao je svojim njujorškim bankarima da bi svako ko se oseća sigurno u izlasku u restoran trebalo da se vrati u kancelariju, prenosi Guardian. Najnovijom odlukom koja će stupiti na snagu u julu, ulazak u poslovne prostorije banke biće dozvoljen samo službenicima i klijentima koji su primili po dve doze vakcine protiv korona virusa.

Džejmi Dajmon (Jamie Dimon), izvršni direktor JPMorgan izrazio je zabrinutost zbog nedostatka mentorstva za mlado osoblje prilikom rada od kuće i zbog pada produktivnosti ponedeljkom i petkom. Prvi čovek banke Barclays Džes Stejli (Jes Staley) žali što mladi i novozaposleni propuštaju priliku da budu uronjeni „u kulturu i vrednosti“ bankarstva licem u lice.

„Mislim da ovo nije održivo“, rekao je Stejli, prenosi Fa-Mag.

Foto: Youtube screenshot

Lideri CBI, najveće poslovne grupe za lobiranje u Velikoj Britaniji, kao i glavni poslodavci upozorili su da se radnicima ne daje zakonsko pravo na rad na daljinu, tvrdeći da bi to naštetilo mladim zaposlenima i ekonomijama gradskih centara. Predsednik CBI, Lord Bilimoria naveo je da bi zaposlenima trebalo ostaviti mogućnost za rad od kuće, ali da takvi aranžmani treba da budu specifični.

„Najgora moguća stvar bila bi zakon koji bi ljudima garantovao pravo na rad od kuće. Zaposleni bi trebalo da imaju pravo da zahtevaju da rade od kuće, ali svaki poslodavac treba da donese odluku o kombinaciji rada od kuće i u kancelariji“, ocenio je Bilimoria. Britanska vlada potvrdila je prošle nedelje da razmatra zakone koji bi rad od kuće učinili „podrazumevanom“ opcijom.

Prvi čovek CBI rekao je da će biti teže obučiti novozaposlene koji rade na daljinu i ponovio argumente čelnika najvećih banaka, poput Goldman Sachs i Morgan Stanley.

„Toliko je koristi od boravka u kancelariji, posebno za mlade ljude, za početnike“, rekao je Bilimoria, dodajući da je za njih dragoceno mentorstvo, sticanje znanja, inovacije, kreativnost i glasine.

Foto: Youtube screenshot

Direktorka Deutsche Bank za Veliku Britaniju i Irsku, Tina Li (Tiina Lee) navela je da se nada da će diplomci investicionog bankarstva iskoristiti popuštanje epidemioloških mera i da će dolaziti u kancelarije pet puta nedeljno. Ona je ocenila da studenti i pripravnici „treba da žele da provedu onoliko vremena u kancelariji koliko mogu“, čak iako to nije obavezno.

„Konstantno pratimo kretanje pandemije i prilagođavamo se u skladu sa situacijom, pa tako u ovom trenutku 66 odsto zaposlenih u upravnim zgradama banke radi od kuće, dok 24 odsto dolazi u svoje kancelarije. Kada je reč o zaposlenima u mreži ekspozitura, oni su u punom kapacitetu (100 odsto) na svojim radnim mestima, zbog prirode posla i direktnog servisiranja klijenata, navela je za Biznis.rs, savetnica za komunikacije OTP banke, Kristina Čubrilo.

Prema njenim rečima, procenat broja zaposlenih koji mogu biti u isto vreme u kancelariji je od 30 do 50 odsto od ukupnog redovnog kapaciteta kancelarije, uz poštovanje svih propisanih mera i preporuka koje su na snazi u našoj zemlji (zaštitne maske, fizičko odstojanje i online sastanci kada god je to moguće). Upravne zgrade kao i ekspoziture se neprekidno pridržavaju svih propisanih mera i svakodnevno se dezinfikuju. Čubrilo je naglasila da je prioritet OTP banke zaštita zdravlja zaposlenih i klijenata.

 • Milovan94

  24.6.2021 #1 Author

  Teško da bilo šta mogu naučiti od kuće radeći.

  Odgovori

 • Tina

  24.6.2021 #3 Author

  Da li će se i koliko raditi u kancelariji zavisi od prirode posla. Savakako je preporučljivo posebno za mlade ljude da vise vremena provedu u kancelarji

  Odgovori

 • Dusica

  28.6.2021 #4 Author

  Znači, ucena vakcinacijom…a ljudska prava, sloboda izbora, demokratija…to ništa?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...