el salvador nastavlja nacionalni eksperiment sa kriptovalutom

Rudare bitcoine koristeći vulkansku energiju

LifestyleNovacZanimljivosti

2.10.2021 12:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rudare bitcoine koristeći vulkansku energiju Rudare bitcoine koristeći vulkansku energiju
Centralnoamerička država El Salvador izrudarila je 0,00599179 bitcoina, ili oko 269 dolara, koristeći energiju iz vulkana. Predsednik Najib Bukele (Nayib Bukele), koji je založio... Rudare bitcoine koristeći vulkansku energiju

Centralnoamerička država El Salvador izrudarila je 0,00599179 bitcoina, ili oko 269 dolara, koristeći energiju iz vulkana.

Predsednik Najib Bukele (Nayib Bukele), koji je založio svoju političku budućnost s nacionalnim eksperimentom sa bitcoinima, na Twitter-u je napisao da je ovo „početak putovanja zemlje u rudarenje bitcoina na vulkanski pogon“, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Bukele je objavio atraktivan video tizer od 25 sekundi, koji prikazuje vladin brendirani veliki šleper sa puno opreme za rudarenje bitcoina, tehničare koji instaliraju i priključuju ASIC rudare, kao i pejzaž jedne elektarne s mnoštvom antena u gustoj šumi koja se graniči sa vulkanom.

Video, koji je postao viralan sa više od 2,3 miliona pregleda, nosi jednostavan naziv „Prvi koraci …“.

Foto: Unsplash.com

Ako ova država u Centralnoj Americi bude zaista rudarila nove koine na ovaj način, to će značiti da je Bukele ispunio obećanje dato u junu, kada je rekao da je naložio državnoj geotermalnoj energetskoj kompaniji LaGeo da „sačini plan za ponudu postrojenja za rudarenje #bitcoina s vrlo jeftinom, 100 odsto čistom, 100 procenata obnovljivom i energijom s nultom emisijom iz naših vulkana“.

Bukele je u tvitu naznačio da je ovaj projekat još uvek u toku i da su u procesu „testiranja i instaliranja“ nove opreme za rudarenje.

El Salvador se bukvalno naziva „zemljom vulkana“, a geotermalna energija već čini skoro četvrtinu njegove domaće proizvodnje energije, prema zvaničnim podacima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...