Novi vlasnici dobiće oko 600.000 korisnika

Sberbank prodaje podružnice u centralnoj i istočnoj Evropi, u Srbiji kupac AIK banka

BankeNovac

3.11.2021 22:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sberbank prodaje podružnice u centralnoj i istočnoj Evropi, u Srbiji kupac AIK banka Sberbank prodaje podružnice u centralnoj i istočnoj Evropi, u Srbiji kupac AIK banka
Najveći ruski zajmodavac Sberbank prodaje veći deo svojih operacija u centralnoj i istočnoj Evropi, kaže se u zvaničnom saopštenju. Kako prenosi agencija Reuters, radi... Sberbank prodaje podružnice u centralnoj i istočnoj Evropi, u Srbiji kupac AIK banka

Najveći ruski zajmodavac Sberbank prodaje veći deo svojih operacija u centralnoj i istočnoj Evropi, kaže se u zvaničnom saopštenju. Kako prenosi agencija Reuters, radi se o 7,329 milijardi evra aktive, oko 600.000 korisnika i ukupno 162 podružnice koje će preći u ruke drugih vlasnika.

Sberbank saopštava da je potpisala ugovore o preuzimanju sa AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska Banka d.d. i Agri Europe Cyprus Limited, a da će oni biti izvršeni tokom 2022. godine, piše Reuters.

Procenjuje se, iako nije i zvanično potvrđeno, da će operacije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj biti finalizovane po ceni oko 500 miliona evra.

Po postojećem modelu u sklopu Sberbanka Evropa nastaviće da radi samo Sberbanka Češka.

„Nakon uspešno realizovanog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, te izlaska na tržište EU, pravimo daljnje korake u tom smeru i nastavljamo sa strategijom investiranja u ovom delu Evrope. Na taj način kao grupacija dobijamo dodatnu finansijsku snagu i kredibilitet, i postajemo važan partner privredi i kompanijama koje posluju na više tržišta u regionu“, kazala je povodom toga predsednica Izvršnog odbora AIK Banke a.d. Beograd Jelena Galić, navodi se u saopštenju banke koje je preneo Jutarnji list.

  • Ljilja

    5.11.2021 #1 Author

    Uslovi ce biti isti za klijente Sberbanke, ništa novo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...