Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Dolazak kompanije ADM u Bečej sve izvesniji

Svetski gigant u prehrambenoj industriji zainteresovan za Sojaprotein

AgrobiznisBiznisInvesticijeNovac

26.7.2021 15:27 Autor: Marija Jovanović 0

Svetski gigant u prehrambenoj industriji zainteresovan za Sojaprotein Svetski gigant u prehrambenoj industriji zainteresovan za Sojaprotein
Kompanija ADM, jedna od vodećih svetskih kompanija u prehrambenom sektoru i agrobiznisu, pokazala je interesovanje za Sojaprotein, jednu od najvećih fabrika za preradu non-GMO... Svetski gigant u prehrambenoj industriji zainteresovan za Sojaprotein

Kompanija ADM, jedna od vodećih svetskih kompanija u prehrambenom sektoru i agrobiznisu, pokazala je interesovanje za Sojaprotein, jednu od najvećih fabrika za preradu non-GMO soje u Evropi.

Kupoprodajni ugovor je potpisan sa matičnom Viktorija grupom, pod čijim okriljem posluje Sojaprotein, a završetak transakcije očekuje se po dobijanju odobrenja regulatornih tela, navode u ovoj kompaniji.

Veliko interesovanje stranih investitora u proteklom periodu, koje treba da rezultira dolaskom svetskog giganta ADM u Bečej, usledilo je nakon novih investicija u proizvodnju Sojaproteina, odličnih poslovnih rezultata i plasmana na inostranim tržištima u poslednje dve godine.

„ADM nudi najkvalitetnija rešenja za prehrambenu industriju u skladu sa zahtevima savremenih potrošača i brigom o njihovoj ishrani i zdravlju. Mi smo pioniri u segmentu proteina biljnog porekla, i to je jedna od ključnih oblasti u kojima se kontinuirano i intenzivno razvijamo, i u kojima smo prvi izbor našim klijentima širom sveta. Proizvodi Sojaproteina sa visokovrednim proteinima soje, čiji je kvalitet prepoznat od strane široke mreže kupaca u Evropi i van nje, savršeno se uklapaju u naš portfolio”, kazala je predsednica ADM za Global Foods Leticia Goncalves

Prema njenim rečima, Sojaprotein ima raznovrstan asortiman kojim se može pohvaliti malo prerađivača soje, a njegova posebna komparativna prednost jeste prerada genetski nemodifikovane soje.

„Sa ADM-om na čelu, Sojaprotein ulazi u novu fazu svog razvoja i daljeg rasta. Proizvodi od srpske soje sada će biti dostupni novim kupcima na svetskom tržištu, a kompanija će sa još bogatijom ponudom izaći na tržišta preko 60 zemalja u koje već godinama izvozi. Dolazak strateškog investitora svetskog renomea, sa tradicijom od 120 godina i globalnim lancem vrednosti, počev od farmi pa sve do polica u maloprodaji, dokaz je uspeha i održivog modela poslovanja naše kompanije, ali i veliki kompliment za Srbiju i naš poljoprivredno-prehrambeni sektor“, izjavio je direktor operacija Viktorija grupe Stefan Babović.

Srbija je jedini izvoznik soje u Evropi koja nije genetski modifikovana i čija se proizvodnja zasniva isključivo na domaćim sortama, što predstavlja ogroman izvozni potencijal.

„Ako gledamo sa stanovišta ekonomije, Srbija je donela zakon o zabrani proizvodnje, prodaje i prometa GMO i na njemu treba i dalje da insistira. Jedna smo od retkih zemalja koja ima genetski nemodifikovanu soju i dobro je prodajemo, kao i ostale vrste proizvoda. Dokle god možemo da unovčimo našu pšenicu, kukuruz, soju i proizvode od toga, ne treba da popuštamo pod pritiscima“, kazao je za naš portal agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Od osnivanja 1977. godine, Sojaprotein prerađuje isključivo genetski nemodifikovanu soju, uzgajanu lokalno uz strogu kontrolu porekla i kvaliteta. Veliki broj proteinskih i uljarskih proizvoda kompanije ima široku primenu u mesnoj, konditorskoj, pekarskoj i industriji testenina, proizvodnji biljnih ulja i masti, ishrani životinja, dijetetici i farmaceutici, kao i u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...