projektanti, enterijeristi i dizajneri iz srbije na expo 2020 dubai

Dogovoreni novi poslovi za tržišta arapskih zemalja

BiznisBolji posaoInovacijeMoja firmaPreduzetnik

4.11.2021 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dogovoreni novi poslovi za tržišta arapskih zemalja Dogovoreni novi poslovi za tržišta arapskih zemalja
Oko 90 građevinara iz Srbije i 30 privrednika iz više od 10 zemalja sa četiri kontinenta tokom bilateralnih poslovnih razgovora na svetskoj izložbi Expo... Dogovoreni novi poslovi za tržišta arapskih zemalja

Oko 90 građevinara iz Srbije i 30 privrednika iz više od 10 zemalja sa četiri kontinenta tokom bilateralnih poslovnih razgovora na svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai razmotrili su mogućnosti saradnje i dogovorili konkretne poslove u oblasti projektovanja, uređenja i dizajniranja, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Direktor kompanije Urban Planning Guide Engineering u Abu Dabiju, Ognjen Sudžum, koja već 13 godina posluje na tržištu Saudijske Arabije, Bahreina, Katara, Omana i Emirata, ističe da će ova delegacija iz Srbije biti veoma uspešna kada su u pitanju novi poslovi, kao i da Urban Planning planira saradnju sa desetak novih partnera iz Srbije. „Radimo na projektima metroa, regionalno, kao i na metrou u Dohi, zatim, projektima mostova i podzemnih prolaza i na tim trenutnim poslovima angažovaćemo i spoljne saradnike iz Srbije.

Takođe, na tržištima na kojima poslujemo, pojačavamo prisustvo i u oblasti dizajna enterijera, a s obzirom na sastav delegacije iz Srbije, našli smo veliki broj kompanija sa kojima ćemo deliti poslove“, istakao je Sudžum.

Branimir Plazinić, vlasnik Plazmatex iz Čačka koja se bavi proizvodnjom i projektovanjem specijalnih mašinskih linija za inovativne proizvode, reciklažom plastičnih masa, proizvodnjom pokrivki i ploča od tetrapaka istakao je da su im na nekoliko biznis foruma najkorisniji bili sastanci sa firmama iz Dubaija zainteresovane za inovativne proizvode, proširenje proizvodnje, kao i sa indijskim kompanijama.

Veljko Janjić, direktor kompanije Bexel konsalting koja se bavi razvojem sopstvenih softverskih rešenja za digitalne projekte i posluje u 50 država sveta, ukazao je da je Biznis hab velika podrška privrednicima na svetskoj izložbi.

Foto: Pixabay.com

„Prezentovaćemo našu firmu predstavnicima petnaestak kompanija iz ove regije, gde već poslujemo, a ovih dana upoznali smo i prve nove partnere. Od jednog od najvećih izvođača, državne investicione kompanije Abu Dabija dobili smo signale da ćemo raditi na većim projektima“, istakao je Janjić i dodao da je ovo zahtevno tržište, nije Eldorado, ali za odgovorne, ozbiljne i profesionalne, pruža ogromne mogućnosti.

Interes „Parsonsa“ za saradnju, između ostalog, obeležilo je učešće predstavnika Oruk.net platforme na svetskoj izložbi. Direktor i osnivač platforme koja povezuje inženjere i kompanije u građevinskoj industriji Miljan Mikić, kaže da su imali interesantne razgovore sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske, Mađarske i Slovačke, kao i sa našim firmama koje već posluju u Emiratima.

Ognjen Turanjanin vlasnik i direktor firme „Pujo“ iz Beograda navodi da su uspostavili kontakte i saradnju sa velikim brojem firmi, kao i da im je Dubai posebno interesantan kao centar trgovine za Indiju i afričke zemlje, a osim Dubaija, Liban i Egipat, kao i tržište Saudijske Arabije zbog potencijala za investicije.

„B2B susreti jesu prilika da se naše kompanije upoznaju, osim sa strancima, i sa našom dijasporom, koja deli iskustva i nudi mogućnosti za saradnju. Na tržištu Emirata, s obzirom na udaljenost, najperspektivnije za saradnju jesu firme u oblasti uslužnih delatnosti u građevinarstvu, počev od planiranja, projektovanja, enterijera, eksterijera, uređenja, proizvodnje nameštaja, IT-ja u službi građevinske operative, do praćenja i održavanja građevinskih objekata, navodi Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Srbije.

Direktor biznis programa Expo 2020 Dubai Marko Selaković, ističe da je prvi mesec nastupa Srbije na Expo-u istorijski – 350 kompanija iz Srbije učestvovalo je na svetskoj izložbi, kroz tri biznis delegacije. „Otvorili smo Biznis hab Srbije u Dubaiju, što je prvi put da Srbija i na ovaj način podržava svoje privrednike i olakšava im poslovanje u inostranstvu. Održana je i prva investiciona konferencija, prvi put u istoriji u ovom regionu. Rekordan je i broj privrednika u jednoj delegaciji – na tematskoj nedelji Urbani i ruralni razvoj učestvuje 158 privrednika iz 77 kompanija“.

Foto: Ivana Ercegovac

Više od 2000 poslovnih kontakata, više desetina konkretnih poslovnih prilika, više od 10 predugovora i ugovora, nekoliko sporazuma, lista zemalja sa kojima Srbija ostvaruje B2B kontakte tokom Expo-a svedoči o konkuretnosti naših kompanija na svetskom nivou. Samo u prethodnih dva dana imali smo B2B sastanke sa delegacijom Indije, SAD, Slovačke, mnoštvo individualnih sastanaka sa kompanijama koje dolaze iz Mađarske, Letonije, Irana, Nemačke, Koreje…

U toku dana biće održana Inicijativa 4S – Švedske, Slovenije, Slovačke i Srbije – firme će predstaviti potencijale u oblasti drvne industrije, održive gradnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...