Nove tehnologije diktiraju novi tempo

Hoće li korisnici ispaštati kada se ukine 3G?

BiznisInfrastrukturaInovacijePreduzetnik

6.5.2021 12:25 Autor: Julijana Vincan 3

Hoće li korisnici ispaštati kada se ukine 3G? Hoće li korisnici ispaštati kada se ukine 3G?
Uvođenjem brze 5G mreže kompanije operateri mobilne telefonije nastoje da ukinu zastarelu 2G i 3G infrastrukturu. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama sve više se diskutuje... Hoće li korisnici ispaštati kada se ukine 3G?

Uvođenjem brze 5G mreže kompanije operateri mobilne telefonije nastoje da ukinu zastarelu 2G i 3G infrastrukturu. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama sve više se diskutuje o pravima potrošača, koji iz finansijskih ili nekih drugih razloga neće moći da koriste usluge nove mreže, otkriva portal Politico.

Američka Koalicija za spektar javnog interesa apelovala je Federalnoj komisiji za komunikacije u SAD da posreduje u trenutnom sporu između kompanija T-Mobile i Dish. Spor je nastao zbog toga što T-Mobile namerava da ugasi svoju 3G mrežu, dok Dish želi da je zadrži u upotrebi, za pružanje osnovnih usluga mobilne telefonije, kao što su poruke i pozivi.

„Taj slučaj predstavlja prvi spor koji je došao pred Federalnu komisiju za komunikacije i posledica je stalnih napora operatera da ukinu postojeće 2G i 3G mreže“, stoji između ostalog u pismu koje su nevladine organizacije uputile Komisiji.

Dodaje se da je nedavno reagovala grupa od 13 američkih senatora, koji su od operatera mobilne telefonije zatražili da zaštite potrošačka prava starijeg stanovništva, kao i seoskih žitelja u SAD, prilikom prelaska na 5G mrežu. 

„Potrošačima koji se nalaze u finansijskim problemima ili nemaju drugih opcija treba pružiti odgovarajuće informacije, kao i adekvatnu podršku, tako da ne trpe dodatne teškoće jer kompanije kreću da ukidaju stare usluge“, stoji u pismu Koalicije za spektar javnog interesa.

Telekomunikacione kompanije inače brzo napreduju u uvođenju 5G mreže, pa je većina njih već postavila vremenske rokove za ukidanje 2G i 3G mreža do 2022. godine. Tokom sledeće godine, kako se navodi, ostaje da se reši još dosta ključnih pitanja, na način koji će biti prihvatljiv za sve korisnike mobilne telefonije.

Nove tehnologije
Foto: Pixabay.com

Krajem jula prošle godine, odložena je aukcija za prodaju 5G spektra u Srbiji. Premijerka Srbije Ana Brnabić je krajem 2020. godine istakla da je razlog za to u tome što građani nemaju realnu potrebu za petom generacijom mobilne tehnologije, dok je nadležna ministarka zadužena za telekomunikacije, Tatjana Matić, u odgovoru na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) odlaganje pravdala pandemijom i ekonomskom krizom.

„Odlaganje 5G mreže jedna je od ekonomskih posledica pandemije korona virusa. Iako industrija ima najveću potrebu za uvođenjem i razvojem 5G mreže, pored naučne zajednice, zbog trenutne situacije nije u mogućnosti da podrži mreže nove generacije“, naglasila je ministarka Matić za RSE.

Ipak, postoje i tumačenja koje je svojevremeno preneo RSE da se Srbija Vašingtonskim sporazumom iz septembra prošle godine između ostalog obavezala da neće nabavljati 5G opremu od nepouzdanih dobavljača, poput kineske kompanije Huawei.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...