Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Društvo JKP "Kostajnica" iz Kreševa za Biznis.rs

Kada su dobro vođena, JKP su značajna za uvođenje reda na lokalnom nivou

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikU fokusu

10.6.2021 15:45 Autor: Julijana Vincan 0

Kada su dobro vođena, JKP su značajna za uvođenje reda na lokalnom nivou Kada su dobro vođena, JKP su značajna za uvođenje reda na lokalnom nivou
Komunalna privreda je grana privrede koja se bavi komunalno-uslužnim delatnostima i njen osnovni zadatak jeste podmirivanje osnovnih potreba stanovništva u sredini u kojoj žive.... Kada su dobro vođena, JKP su značajna za uvođenje reda na lokalnom nivou

Komunalna privreda je grana privrede koja se bavi komunalno-uslužnim delatnostima i njen osnovni zadatak jeste podmirivanje osnovnih potreba stanovništva u sredini u kojoj žive. Najrazvijenija je u gradskim sredinama i obuhvata nekoliko sektora, kao što su: vodovod i kanalizacija, pijace, groblja, javna parkirališta, održavanje stambenih jedinica, gradsko zelenilo, gradska čistoća i tome slično.

Značaj preduzeća koja posluju upravo u ovoj grani privrede je neizmeran i neophodan u savremenom društvu. Jedno takvo je upravo Društvo JKP „Kostajnica“ iz Kreševa, koje je nadležno za poslove upravljanja i održavanja kompletne gradske vodovodne i kanalizacione infrastrukture, prikupljanje, prečišćavanje i distribuciju pitke vode, prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog otpada.

„JKP „Kostajnica“ postoji od 2013. godine u centralnom delu Bosne i Hercegovine, u opštini Kreševo i 50 zelenih ostrva na širem području opštine, koja je poznata kao bosanski kraljevski grad. Naša primarna delatnost su komunalne usluge i vodovod, a zahvaljujući ekonomskom razmišljanju, firma je, iako je imala velikih poteškoća, poslednjih nekoliko godina dovedena je u plus i sada posluje onako kako treba. Pandemija korona virusa nije uticala na nas negativno, i veoma smo zadovoljni našim radnicima kojih trenutno ima 12 i koji se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera“, izjavio je direktor JKP, Jozo Marić.

Kako otkriva, ima u planu da se otvori ručna autoperionica i jedno mikro postrojenje od 18 KW, čime bi se pokrio deo troškova ulične rasvete i određeni novac uprihodio za firmu. To je samo deo pozitivnih promena koje se dešavaju ovih godina u JKP „Kostajnica“.

„Posredstvom Fonda za zaštitu okoliša, a uz sufinansiranje Opštine Kreševo, nabavljena je dvokomorna vertikalna presa za baliranje komunalnog otpada. Vrednost prese je 11.450 KM (oko 5.840 evra). Cilj je da što manje otpada završi na deponiji. Baliraju se plastika i papir, a tako balirani otpad dostavlja se operateru za upravljanje otpadom. Presa je smeštena u krugu JKP „Kostajnica“, gde su postavljeni i prihvatni koševi. Na užem prostoru opštine već postoji 27 zelenih ostrva za razvrstavanje otpada, a osim toga je ključno da i građani savesno razvrstavaju otpad“, istakao je naš sagovornik.

Uzevši u obzir sve navedeno, jasno je što je JKP „Kostajnica“ A+ bonitetna ocena, koja spada među najviše bonitetne ocene kojima se može nagraditi poslovanje neke firme.

„A+ Sertifikat bonitetne izvrsnosti označava visoku sposobnost izvršenja finansijskih obaveza i nizak kreditni rizik. Preduzeće koje je zaslužilo ovu bonitetnu ocenu ne pokazuje nikakve znakove za rizično poslovanje u budućnosti. S takvom firmom ostale kompanije mogu kvalitetno i uspešno da sarađuju, a uspešno poslovanje će se nastaviti i u budućnosti“, zaključak je bonitetne kuće CompanyWall.

JKP „KOSTAJNICA“ d.o.o. Kreševo

Fra Grge Martić bb., 71260 KREŠEVO, Bosna

Poslovni prihodi (EUR):
115.216 (2020)
Broj zaposlenih:
11 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...