Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Ako imate pomoć advokata ili računovođe proces osnivanja je svuda jednostavan

Kako otvoriti firmu u zemljama regiona?

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

9.3.2021 10:02 Autor: Ljiljana Begović 0

Kako otvoriti firmu u zemljama regiona? Kako otvoriti firmu u zemljama regiona?
Iako smo u jednom od najgorih perioda za svetsku i regionalnu ekonomiju, ipak početkom vakcinacije nazire se kraj pandemije. Ako planirate da svoj posao... Kako otvoriti firmu u zemljama regiona?

Iako smo u jednom od najgorih perioda za svetsku i regionalnu ekonomiju, ipak početkom vakcinacije nazire se kraj pandemije. Ako planirate da svoj posao širite, ili da sopstveni biznis započnete u nekoj od zemalja u regionu jedan od osnovnih saveta je da imate nekoga ko će vas uputiti i voditi kroz ceo proces otvaranja firme.

Danas su informacije lako dostupne na internetu, ali validnost tih informacija niko ne može da dokaže.

„Često primamo upite za otvaranje firme u Slovačkoj. Naše iskustvo u Srbiji je da ljudi umeju da odustanu kada čuju cenu usluga. Ukoliko imate advokata ili računovodstvenu kuću koja će za vas uraditi proces osnivanja onda možemo da kažemo da nigde nije teško. Trenutno su procesi osnivanja svuda malo usporeni zbog pandemije, ali ukoliko stručno lice radi za vas vi tu nemate puno posla sem da potpišete kad treba“, objašnjavaju za Biznis.rs iz računovodstvene kuće „Unija Bg“.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall prošle godine je u zemljama regiona otvoren sledeći broj firmi:

Otvaranje firme u Hrvatskoj

Ako imate nameru da otvorite d.o.o u Hrvatskoj, morate imati minimalno jednog člana društva, kao i jednog direktora (direktor i jedan član d.o.o može biti ista osoba). Društvo sa ograničenom odgovornošću može otvoriti fizičko ili pravno lice iz bilo koje države.

Da bi se u Hrvatskoj otvorio d.o.o morate imati minimalni kapital od 20.000,00 kuna (2.800,00 evra), kao i registrovano sedište firme na području Republike Hrvatske.

„Takođe, prilikom osnivanja treba odrediti koja je glavna poslovna delatnost društva,  kao i koje druge sve delatnosti se mogu upisati u sudski registar. Osnivanje se može odraditi na način da članovi društva i direktori dođu lično kod beležnika u Hrvatsku, ili da potpišu specijalnu punomoć pred notarom u Srbiji u tu svrhu, pa u tom slučaju nema potrebe da lično dolaze u Hrvatsku“, napominje Silvana Selkić iz računovodstvene kuće „Unija Bg“.

Računanje i rad za laptopom
Foto: Pexels

Osnivanje se radi pred trgovačkim sudom prema sedištu društva, a nakon osnivanja je potrebno još otvoriti bankovni račun (RBA može putem specijalne punomoći, dok sve druge banke traže prisutnost direktora i člana društva prilikom osnivanja radi identifikacije). Takođe, društvo je po osnivanju potrebno prijaviti u Registar stvarnih vlasnika, Nacionalnu klasifikaciju delatnosti, kao i Poreskoj upravi, što se sve može odraditi na osnovu  punomoći.

Otvaranje firme u BiH

Da biste osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću( d.o.o) u BiH potrebno je da imate minimum jednog člana društva koji u isto vreme može biti i direktor. D.o.o u BiH može osnovati bilo koje fizičko ili pravno lice iz bilo koje države.

Minimalan kapital za osnivanje d.o.o u BiH je 1.000,00 KM ( 500,00 evra). Potrebno je kao i u Hrvatskoj da je sedište firme registrovano na području BiH. Takođe, prilikom osnivanja  treba odrediti koja je glavna poslovna delatnost društva,  koje druge sve delatnosti se mogu upisati u sudski registar.

Osnivanje se može odraditi na način da direktori dođu lično kod notara u BiH, ili da potpišu specijalnu punomoć pred notarom u Srbiji u tu svrhu, pa da u tom slučaju nemoraju da lično dolaze u BiH. Osnivanje se radi pred opštinskim sudom prema sedištu društva, a nakon osnivanja je potrebno još otvoriti bankovni račun (Privredna Banka Sarajevo može putem specijalne punomoći, dok sve druge banke traže prisutnost direktora prilikom osnivanja radi identifikacije).

„Takođe, društvo je po osnivanju potrebno prijaviti u Poresku upravu i statistiku“, navode iz Unije Bg.

Foto: Unsplash.com

Registracija za PDV u BiH nije obavezna prilikom osnivanja, ali novoosnovana društva mogu izabrati da se dobrovoljno registruju i u PDV sistem. Prema zakonu PDV obveznici postaju nakon 50.000 KM ( 25.000 evra) godišnjeg prometa. Direktor ne mora biti prijavljen kao zaposleni  u firmi, već poziciju može obavljati putem menadžerskog ugovora bez zasnivanja radnog odnosa.

Otvaranje firme u Sloveniji

Srbi često osnivaju kompanije u Sloveniji, jer im to omogućava lakši pristup evropskom tržištu. Ne postoje razlike između franšiza i novoosnovanih preduzeća.

Srpski preduzetnici mogu otvoriti firmu u Sloveniji bez većih problema, međutim neophodno je pripremiti obimnu dokumentaciju.

„Treba biti svestan pri otvaranju kompanije u Sloveniji da je sam postupak prilično složen i da firme moraju imati spremno mnogo dokumentacije. Iz tog razloga, u slučaju osnivanja kompanije u Sloveniji, ima smisla kontaktirati savetnika koji će vam pomoći u pripremi celokupne dokumentacije“, savetuju iz računovodstvene kuće Unija Bg.

Prilikom osnivanja firme u Sloveniji potrebno je imati dobro razvijen poslovni plan, jer na taj način smanjujete mogućnost komplikacija.

Analize, finansijski izveštaj i istraživanja
Foto: Pexels.com

Prema podacima računovodstvene kuće Unija Bg, otvaranjem firmi srpskih fizičkih ili pravnih lica u zemljama regiona uglavnom se bave članovi neke od kompanija koje već posluju u regionu.

„Godišnje imamo u proseku 2-5 osnivanja novih subjekata, koje otvaraju članovi ili direktori firmi iz Srbije. Ista situacija je i u Bosni kao i u Hrvatskoj. Uglavnom su to ‘ćerke firme’ kompanija iz Srbije“, kažu iz Unije Bg.

Posebni uslovi u zemljama regiona

Kada imate plan da u nekoj od zemalja regiona otvorite firmu treba da imate na umu i da za neke delatnosti postoje posebni uslovi.

„Generalno nema nekih specifičnosti, ipak posebni uslovi se mogu utvrđivati ukoliko će društvo obavljati neku specifičnu delatnost za koju treba saglasnost nekog od nadležnih tela Republike Hrvatske, npr posredovanje pri zapošljavanju, bilo koja delatnost koja uključuje rukovanje opasnim sredstvima, koje su u vezi sa zdravstvom, uz zdravstvo i sl. Takođe, ono što je bitno naglasiti, jeste da društvo ne može imati reč ‘Hrvatska’ u svom nazivu ukoliko pre toga ne dobije saglasnost nadležnog ministarstva“ objašnjavaju naši sagovornici.

Beleške

Kada je reč o započinjanju posla u BiH, posebni uslovi mogu se utvrđivati ukoliko će društvo obavljati neku specifičnu delatnost za koju je potrebna saglasnost nekog od nadležnih tela BiH (npr posredovanje pri zapošljavanju, bilo koja delatnost koja uključuje rukovanje opasnim sredstvima, koje su u vezi sa zdravstvom i sl).

„Nema velikih razlika između zemalja bivše Jugoslavije u otvaranju firme, pa ni u Sloveniji. Uvek je lakše ako kompaniju osniva pravno lice u kojoj je vlasnička struktura vidljiva stvarnom vlasniku. Za pojedince su još važniji dobro razvijeni poslovni plan i pismo namere za saradnju s kupcima ili dobavljačima iz Slovenije“, zaključuju naši sagovornici iz računovodstvene kuće Unija Bg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...