KORONA VIRUS PROMENIO EKONOMSKU SLIKU SVETA Ništa neće biti kao pre, upozoravaju ekonomisti

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

23.4.2020 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA VIRUS PROMENIO EKONOMSKU SLIKU SVETA Ništa neće biti kao pre, upozoravaju ekonomisti KORONA VIRUS PROMENIO EKONOMSKU SLIKU SVETA Ništa neće biti kao pre, upozoravaju ekonomisti
Predsednik Srpske asocijacije menadžera (SAM) Dragoljub Damnjanović izjavio je na onlajn konferenciji posvećenoj poslovanju u vremenu epidemije korona virusa, da je utisak da mi... KORONA VIRUS PROMENIO EKONOMSKU SLIKU SVETA Ništa neće biti kao pre, upozoravaju ekonomisti

Predsednik Srpske asocijacije menadžera (SAM) Dragoljub Damnjanović izjavio je na onlajn konferenciji posvećenoj poslovanju u vremenu epidemije korona virusa, da je utisak da mi dugo vremena nećemo živeti kao što smo živeli pre epidemije korona virusa. Tek posle vakcine, moći ćemo zaista da se opustimo.

On ističe da ćemo morati da naučimo da živimo u novim okolnostima, uz stroge zdravstvene uslove (da nosimo maske, da držimo distancu itd.).

Damnjanović ističe da će aktuelna kriza doprineti razvoju ,,onlajn,, poslovanja, jer smo tokom ove epidemije videli sve dobre stvari ove vrste poslovanja.

Ovo vreme je pokazalo da firme koje imaju lokalizovanu proizvodnju imaju više šansi da prežive od firmi koje ima međunarodne lance snabdevanja iz više zemalja, koji lako mogu biti pokidani, naglasio je Damnjanović.

Goran Pitić, predsednik Saveta Fakuleta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) naglasio je da nisu svi jednako pogođeni ovom epidemijom, i dodao da postoje biznisi koji će se relativno brzo oporaviti posle prestanka epidemije.

On je dodao da će sigurno doći do promena u poslovanju, više će se raditi od kuće, digiralno poslovanje će dobiti na značaju.

Pitić je pomenuo istraživanja koja pokazuju da 14 odsto kompanija u vremenima kriza i recesija ostvaruje bolje rezultate u odnosu na vreme pre krize.

Govoreći o merama Vlade Srbije, Pitić smatra da one nisu bile najoptimalnije. On naglašava da su one trebalo da budu primenjene selektivno, u skladu sa intenzitetom štete koje su pojedini sektori privrede pretrpeli.

Predsednik uupravnog odbora „Digitalna Srbija“ Branko Milutinović istakao je da mu se čini da nas čeka nešto što se događa jednom u sto godina, i u poslovnom i u životnom smislu.

On naglašava da će biti dosta inovacija i dosta promena u poslovnom modelu, a ubrzaće se i razvoj digitalne ekonomije.

Neizvesno je da li će vreme straha i neizvesnosti od pandemije trajati tri meseca, izglednije je da će trajati znatno duže, smatra Milutinović.

Dušan Tomić iz konsultantske kuće Ernst end Jang veruje da nema povratka u vreme od pre epidemije i da treba očekivati kratkoročne i dugočne promene.

On očekuje da će trend digitalizacije dobiti na značaju, a da će kupci promeniti svoj sentiment – biće više okrenuti ka zdravlju, ekologiji, čistoći itd.

Tomić ističe da će ekonomista rasta morati da se pretvara u ekonomiju održivosti i ravnoteže, i da se moraju inovirati proizvodi i usluge, uz redefinisanje poslovnog modela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...