DA LI JE RAD OD KUĆE NOVA BUDUĆNOST? Konferencija o radu na daljinu 25. novembra u online izdanju

ManifestacijeU fokusu

18.11.2020 13:54 Autor: Ljiljana Begović 0

DA LI JE RAD OD KUĆE NOVA BUDUĆNOST? Konferencija o radu na daljinu 25. novembra u online izdanju DA LI JE RAD OD KUĆE NOVA BUDUĆNOST? Konferencija o radu na daljinu 25. novembra u online izdanju
Kakva je budućnost rada na daljinu u 21. veku? Da li je rad od kuće prekretnica ka novim slobodama u svetu dostojanstvenog rada ili... DA LI JE RAD OD KUĆE NOVA BUDUĆNOST? Konferencija o radu na daljinu 25. novembra u online izdanju

Kakva je budućnost rada na daljinu u 21. veku? Da li je rad od kuće prekretnica ka novim slobodama u svetu dostojanstvenog rada ili korak dalje u prekarnost?  Na ova pitanja odgovore će dati učesnici treće nacionalne konferencije “Budućnost rada – zavodljivi svet rada na daljinu “.

Na konferenciji koja se 25. novembra održava u online formatu učestvovaće međunarodni i domaći stručnjaci, predstavnici vlade, poslodavci, sindikati i istraživačka zajednica. Fokus će biti na fenomenu prelaska na rad na daljinu koji je podstaknut pandemijom Covid-19.

Rad na daljinu bi trebalo da bude dobrovoljni dogovor između poslodavca i zaposlenog sa jasnim okvirom koji definiše lokaciju na kojoj se rad obavlja (kod kuće zaposlenog ili drugde), radno vreme ili raspored, komunikacione alatke koje se koriste za obavljanje rada, opis poslova koje je neophodno uraditi, mehanizme nadgledanja, i ugovoren način izveštavanja o obavljenom poslu. Ovakav dogovor takođe bi morao da definiše troškove koje poslodavac i zaposleni snose u takvim okolnostima. 

„Tokom pandemije postalo je jasno da ova pravila nisu dovoljno razrađena ni na međunarodnom niti na nacionalnom nivou ili nivou kompanija. Ukoliko bi se rad na daljinu uspostavio kao nova norma bez obzira na pandemiju, ova pravila bi morala da se ponovo razmotre i osmisle u vidu tripartitne akcije“, kažu za Biznis.rs ogranizatori iz Centra za istraživanje javnih politika.

Žena radi na laptopu dok drži dete u krilu
Foto: Pexels.com

Neki od istaknutih istraživača zagovaraju stav da je Covid-19 dubinski izmenio budućnost rada putem četiri šoka: masivna otpuštanja, masivne digitalne transformacije, masivno gomilanje duga, i masivni troškovi uspostavljanja poslovnog prostora u skladu sa pravilima socijalnog distanciranja.

Naši sagovornici objašnjavaju da ponovno zapošljavanje radnika u brojevima poput onih pre pandemije neće biti moguće kao što je to bilo u slučaju prethodne krize. Umesto toga, digitalne transformacije, troškovi kancelarijskog prostora, i teret duga će naterati firme da zamene domaće radnike sa ‘telemigrantima’ iz drugih zemalja.

„Poslovi koji će se povratiti biće oni koji zahtevaju ljudsku interakciju uživo i sastoje se od zadataka koje veštačka inteligencija ne može da savlada“, navode organizatori konferencije.

Konferenciju organizuje Centar za istraživanje javnih politika  u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada,  Međunarodnim Centrom Olof Palme,  i Fondacijom za otvoreno društo u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...