DOLAZAK DFC U SRBIJU Velika šansa za američke investicije

AnalizaInvesticijeNovacU fokusu

8.9.2020 13:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DOLAZAK DFC U SRBIJU Velika šansa za američke investicije DOLAZAK DFC U SRBIJU Velika šansa za američke investicije
Odluka da se, posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, kancelarija Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) locira u Beogradu pokazuje odlučnost SAD da pojača ekonomske i... DOLAZAK DFC U SRBIJU Velika šansa za američke investicije

Odluka da se, posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, kancelarija Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) locira u Beogradu pokazuje odlučnost SAD da pojača ekonomske i političke veze sa regionom, stvori mogućnosti za američke kompanije i suprotstavi se sve većem uticaju Kine u regionu, navodi se u analizi autora Biltena “Mesečne analize i trendovi” (MAT).

Region na ovaj način prerasta i u ekonomski poligon za praktično dokazivanje globalnog uticaja najvećih. Stanje koje smo priželjkivali, kako se ističe u analizi i dodaje da balansiranje može biti opasno, ali da generiše izuzetnu razvojnu šansu koja se ne sme propustiti.

Kritike na račun globalnih investicija Pekinga, uključujući i inicijativu Pojasi put, naglo su porasle u Vašingtonu poslednjih godina, čineći važnu dimenziju kinesko-američkog rivalstva, dodaje se u analizi.

Činjenica da američko finansiranje nije u toj meri efikasno, ne može Kinezima da parira globalno ni po finansijskom kapacitetu, jer je obim sredstava za infrastrukturu u projektu Pojas i put premašio 1,3 hiljada milijardi dolara, već mu, prema tvrdnjama menadžmenta DFC, konkuriše većim standardima i boljim krajnjim rezultatom.

Pristup Trampove administracije u nastojanju da olakša i podstakne američke i druge privatne kompanije da ulažu u region putem zajmova, bilateralnih dijaloga i tehničke pomoći nesumnjivo je najbolje sredstvo kojim raspolaže da odgovori na kineski uticaj. Ali on mora i da se brzo i efikasno sprovede.

U analizi MAT se ističe da zbog strožih socijalnih i ekoloških standarda, kreditiranje DFC neizbežno će ostati sporije, što će odvratiti neke investitore. Suprotno tome, tendencija kineskih banaka i kompanija je da imaju blaže standarde, neprozirne ugovore i, često, naplaćuju projekte bez praktikovanja dužne pažnje.

DFC neizostavno otvara realne mogućnosti zemljama, jer je napokon opipljiva alternativa kineskom centralizovanom ekonomskom modelu. Ali, da bi maksimizirali uticaj, SAD moraju podstaći, s jedne strane, zemlje da se otvore za privatne investicije, a s druge i same privatne investitore da ozbiljno ulažu u njih. Balasiranje za Srbiju ostaje ključ za uspeh, dok se opasnosti i problemi mogu izbeći i odgovornim i kredibilnim odnosom nadležnih prema pojedinačnim investitorima, što nam je, kao zemlji, falilo posle 2000. godine, navodi se u analizi.

Foto: Tanjug/Instagram/ Siniša Mali

Inače, u formalnom smislu DFC je sukcesor moćnog OPIC-a tj. državne agencije SAD koja postoji od 1971. formirane za podršku (osiguranje) investicijama privatnog sektora SAD u zemljama u razvoju, a objedinjuje i aktivnosti Razvojnog kreditnog tela Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). DFC stoga ima još jači razvojni mandat od OPIC.

Nove razvojne mogućnosti uključuju veći finansijski kapacitet (60 milijardi dolara, za razliku od OPIC 29 milijardi dolara), povećan naglasak na međuagencijskoj saradnji, veću fleksibilnost u radu sa kompanijama koje nisu iz SAD, nadležnost za kapitalno finansiranje i sposobnost davanja zajmova i garancija u lokalnoj valuti kako bi se investitori zaštitili od rizika promene valute.

DFC podstiče privatna ulaganja u zemlje u razvoju u širokom spektru sektora, uključujući infrastrukturu, energetiku i zdravstvo, navodi se u analizi  autora MAT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...