Saveti za uštedu električne energije

Kako da račun za struju ne bude previsok

AnalizaEkologijaU fokusu

28.12.2021 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kako da račun za struju ne bude previsok Kako da račun za struju ne bude previsok
Grejna sezona je odavno počela i sve nas zanima kako da uštedimo električnu energiju, ali i da smanjimo potrošnju. Postoje neki saveti koji vam... Kako da račun za struju ne bude previsok

Grejna sezona je odavno počela i sve nas zanima kako da uštedimo električnu energiju, ali i da smanjimo potrošnju. Postoje neki saveti koji vam mogu pomoći da potrošnja struje bude manja.

Na primer, oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što će smanjiti temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko tri odsto struje.

Sa druge strane, „male stvari“, kao što je korišćenje štedljivih sijalica ili vađenje punjača iz utičnica mogu napraviti dovoljnu razliku u utrošku.

Jedan od najlakših i najkomfornijih načina za grejanje jeste na struju, ali ono nije i najekonomičnije. Oni koji koriste TA peć treba da znaju da mogu uštedeti ako je uključuju noću kada je struja jeftinija. Tako ona sakuplja toplotnu energiju po nižoj tarifi, a „prazni“ se kada vam je potrebno grejanje i kada je tarifa veća, pišu Novosti.

TA peć ne sme da bude previša mala u odnosu na prostoriju, jer u tom slučaju da bi dostigla željenu temperaturu, moraće često da izduvava topli vazduh. Na taj način će brže potrošiti energiju koju je uspela da sakupi. Na primer, za stan od 60 kvadrata su potrebne tri TA peći ukupne snage ne manje od 10 kilovata. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina tarifa električne energije, savetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje.

Foto: Pixabay.com

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji nekoliko saveta kako da rešite problem.

Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih.

Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Možete da stavite i folije na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Pazite na temperaturu u frižideru

Savet za uštedu struje je da pazite da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Možda je suvislo da se ističe, ali ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Takođe se preporučuje da se iste zamene sa štedljivim LED sijalicama.

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje.

Isključujte uređaje

Kada kućne aparate ne koristite, obavezno ih isključite. Ako na primer računar mora da ostane uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara ide upravo na taj uređaj.

Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je TV, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju TV možete tako da potrošite 24 odsto manje struje.

  • Petar

    21.9.2022 #1 Author

    imam dvosoban stan i potrošače manje nego drugi stalno 6000 struje mjesečno Grejem na gas kome da se žalim da mi ispita brojilo o potrošnji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...