Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Uskoro stiže presek godišnjih finansijskih izveštaja

Koje su sve grane privrede doživele procvat u korona krizi?

Firme u fokusuU fokusu

18.6.2021 15:13 Autor: Miljan Paunović 0

Koje su sve grane privrede doživele procvat u korona krizi? Koje su sve grane privrede doživele procvat u korona krizi?
Ukupan dobitak privrednih društava u prošloj godini veći je za 20,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je broj zaposlenih povećan za 43.592... Koje su sve grane privrede doživele procvat u korona krizi?

Ukupan dobitak privrednih društava u prošloj godini veći je za 20,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je broj zaposlenih povećan za 43.592 radnika. Pokazalo se da su se pandemijskim, vanrednim uslovima poslovanja u najvećoj meri prilagodili veliki sistemi u oblastima koji su ključni za život i rad. Ipak, u nekim sektorima, profit su uspele da postignu sve firme, nezavisno od oblika organizovanja i veličine.

Koji su to sektori u prošloj godini, koja je bila specifična i teška, generisali najveće prihode i kakva je njihova profitabilnost, istraživali su analitičari portala Biznis.rs na uzorku od 1.000 kompanija sa najvećim prihodima u Srbiji, a čiji su finansijski izveštaji predati Agenciji za privredne registre (APR). Podatke za ovu analizu obezbedila je za Biznis.rs regionalna bonitetna kuća CompanyWall.

„Sektor koji je u 2020. godini generisao najviše prihoda jeste nespecijalizovana trgovina na veliko. Od 1.000 najvećih kompanija u Srbiji, predstavnici ovog sektora imali su prihode od 71 milijardu dinara, odnosno 5,63 procenta ukupnih prihoda najvećih 1.000 u prošloj godini. U prošloj godini se, po prihodima, veoma istakao i sektor trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima. Firme specijalizovane za ovu delatnost generisale su prihode od gotovo 52 milijarde dinara, odnosno 4,09 odsto ukupnih prihoda 1.000 najvećih kompanija u 2020. godini“, objasnili su analitičari pomenute bonitetne kuće.

Foto: Unsplash.com

Oni napominju da nikako ne treba izostaviti sektor komunikacija, jer je u toku zaključavanja gradova i povećane prakse rada od kuće došlo do značajne promene u ponašanju ljudi, te su se u mnogo većoj meri okrenuli televizorima, kompjuterima, internetu i slično, što je pozitivno uticalo na industriju u celini.

„Poslednji sektor koji zavređuje pažnju kao jedan od dobitnika u prošloj godini jeste građevinski sektor, odnosno sektor izgradnje stambenih i nestambenih zgrada. Ovo je peti sektor po prihodnim ostvarenjima, sa odličnim profitnim ostvarenjima, odnosno neto profitnom maržom od 9,32 procenta. Praktično, analiza samo dokazuje ono što je u svakodnevnom životu vidljivo – građevinska industrija doživljava „bum“, ističu naši sagovornici.

Kako je pojedinačno svaka firma poslovala u Srbiji i regionu u poslednjih godinu dana, jasno će pokazati presek godišnjih izveštaja koji će uskoro objaviti bonitetna kuća CompanyWall. Takođe, kako je najavljeno, privrednicima će i dalje biti omogućen besplatan pristup finansijskom asistentu CompanyWall Business uz pomoć koga poslovni subjekti mogu da unaprede svoje poslovanje.

„U skladu sa situacijom i posledicama koje trpi tržište zbog korona krize koja je pogodila ceo svet, CompanyWall je svojim klijentima, kao i drugim privrednim subjektima, omogućio u više navrata besplatno korišćenje baze podataka o bonitetu svih pravnih subjekata u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Ovaj potez samo je učvrstio našu poziciju na tržištu i umnogome pomogao okrnjene ekonomije zemalja regiona usled pandemije“, izjavila je za Biznis.rs direktorka bonitetne kuće CompanyWall, Maja Kljun.

Foto: Unsplash.com

Ona je istakla da informacije jednostavno moraju da budu dostupne svima, a da u svetu brzog poslovanja platforma CompanyWall Business omogućava poslovnim subjektima da donose brze i sigurne poslovne odluke.

„Podaci o bonitetu i bonitetne ocene neophodan su ekonomski instrument, koji se koristi u savremenom poslovnom svetu kao verodostojna rejting pozicija poslovanja kompanije. Tako se ubrzava i pojednostavljuje donošenje poslovnih odluka pri izboru poslovnog partnera, ali i analiza konkurencije i procena rizika. Ti podaci predstavljaju podršku u postupku finansijske analize svakog privrednog subjekta“, naglasila je Kljun.

Bonitetne ocene privrednih subjekata razvrstane su u bonitetne razrede, od najvišeg AAA – do najnižeg CCC. Kao skup standardizovanih podataka one obuhvataju celokupno poslovanje privrednog subjekta, i u širem smislu predstavljaju mišljenje stručnjaka o ekonomskoj pouzdanosti privrednika. Kako saznajemo, bonitetna kuća CompanyWall jedini je vlasnik licence pouzdane klasifikacije najviših bonitetnih ocena: AAA, AA+ i A+.

„Evaluaciju boniteta radi tim ekonomskih stručnjaka na osnovu zvaničnih podataka koji su dostupni zahvaljujući saradnji koju CompanyWall business godinama ima sa Agencijom za privredne registre (APR). Sertfikat bonitetne izvrsnosti naše kompanije validno je uverenje koje se dodeljuje firmama koje zadovoljavaju stroge ekonomske i finansijske kriterijume. Bonitetna ocena, koju izračunavamo na osnovu jasne metodologije i analize finansijskog izveštaja, zapravo je pisano svedočanstvo o poziciji na tržištu“, konstatovala je Kljun.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...