NASTAVLJEN OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE I U SEPTEMBRU Industrijska proizvodnja blizu prošlogodišnjeg nivoa, navodi se u najnovijem broju MAT

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

4.11.2020 14:24 Autor: Redakcija Biznis.rs

NASTAVLJEN OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE I U SEPTEMBRU Industrijska proizvodnja blizu prošlogodišnjeg nivoa, navodi se u najnovijem broju MAT NASTAVLJEN OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE I U SEPTEMBRU Industrijska proizvodnja blizu prošlogodišnjeg nivoa, navodi se u najnovijem broju MAT
Makroekonomski podaci za septembar 2020. godine pokazuju nastavljanje oporavka dinamike privredne aktivnosti, jer su međugodišnje osetno povećane i industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmena i... NASTAVLJEN OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE I U SEPTEMBRU Industrijska proizvodnja blizu prošlogodišnjeg nivoa, navodi se u najnovijem broju MAT

Makroekonomski podaci za septembar 2020. godine pokazuju nastavljanje oporavka dinamike privredne aktivnosti, jer su međugodišnje osetno povećane i industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmena i promet robe u trgovini na malo, navodi se u najnovijem izdanju biltena “Mesečne analize i trendovi” – MAT.

Kako se ističe, u prvih devet meseci ove godine proizvodnja ukupne industrije i prerađivačke industrije su skoro dostigle proizvodnju iz istog perioda prethodne godine. Kumulativni rezultat spoljnotrgovinske razmene još uvek je niži, ali se taj zaostatak rapidno smanjuje i, ako bi se taj tempo zadržao, do kraja godine bi bio eliminisan, navodi se u MAT. Kako se ističe kumulativni međugodišnji pad industrijske proizvodnje za period januar-avgust sveden je na 0,2 odsto, i to pre svega zbog dobre dinamike prerađivačke proizvodnje, koja je u septembru međugodišnje povećana za 4,1 odsto.

Radnici u fabrici
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Spoljnotrgovinska razmena se sporije oporavlja od proizvodnje

Autori MAT ističu da je ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene u septembru 2020. iznosila oko 3,6 milijardi evra, što je za 6,8 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine. Septembar je prvi mesec posle februara 2020. u kome je vrednost spoljnotrgovinske razmene međugodišnje porasla. U tom okviru izvoz je vredeo 1,57 milijardi evra, ili za 4,7 odsto više, dok je uvoz od 2,04 milijarde evra bio za 8,5 odsto veći. Septembar je tako i prvi mesec posle marta 2020. u kome su i izvoz i uvoz međugodišnje porasli, ističu autori MAT. Ipak, ističe se da je u prvih devet meseci ove godine izvoz iznosio oko 12,2 milijarde evra ili za 6,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz od 16,5 milijardi evra bio za 4,8 odsto manji.

Foto: Pixabay.com

Kriza smanjila priliv investicija

U analizi MAT se ističe da je neto priliv stranih direktnih investicija (SDI), u prvih osam meseci 2020. godine iznosio 1,66 milijardi evra (što je za za 677 miliona evra ili za 28,9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine). Autori MAT procenjuju na osnovu raspoloživih indikatora, da su bruto investicije u osnovna sredstva u 2020. godini u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu, zabeležile realan pad od 2,5 odsto.

Takođe se ocenjuje da je u prvih osam meseci ove godine, u budžetu Srbije ostvaren deficit od oko 344,6 miliajrdi dinara, što je za oko 391 milijardu dinara lošiji fiskalni rezultat u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Kako se ističe, ostvareni fiskalni rezultat posledica je realnog rasta izdataka budžeta od 45,3 odsto uz istovremeno realno smanjenje prihoda budžeta od 3,9 odsto.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.