CENTRALNA ČETVRT LONDONA MENJA NAMENU ZBOG PANDEMIJE

Adaptacija kancelarija u stanove u finansijskom centru sveta

InvesticijeLifestyleNekretnineNovacSvetVesti

4.5.2021 12:58 Autor: Vladimir Jokanović 2

Adaptacija kancelarija u stanove u finansijskom centru sveta Adaptacija kancelarija u stanove u finansijskom centru sveta
U centralnoj četvrti Londona, poznatoj kao Siti u planu je prenamena napuštenih poslovnih prostora u stanove. Reč je o ne manje od 1.500 stanova... Adaptacija kancelarija u stanove u finansijskom centru sveta

U centralnoj četvrti Londona, poznatoj kao Siti u planu je prenamena napuštenih poslovnih prostora u stanove. Reč je o ne manje od 1.500 stanova koji će biti smešteni u zgradama koje su ostale prazne zbog pandemije. Takođe, kulturna i kreativna preduzeća i organizacije biće podstaknute da se usele u napuštene prostore po niskim cenama zakupa.

Korporacija City of London koja upravlja istoimenim centrom grada, finansijskim centrom sveta, namerava da razvije novo stanovanje do 2030. godine, kako je navedeno u petogodišnjoj strategiji “Postpandemijski ekonomski i socijalni trendovi“, izrađenoj u saradnji sa globalnom konsultantskom kućom za upravljanje Oliver Wyman, prenosi Guardian.

Adaptacija novih stanova povećala bi kapacitete stanovanja za 20 procenata sa postojećih 7.850. Prema zvaničnim podacima u periodu od aprila 2017. godine do marta 2018. godine u najstarijoj četvrti Londona izgrađeno je sedam novih stanova. Kolokvijalno, Siti se još naziva “Kvadratna milja“ (Square Mile).  

Foto: Youtube screenshot

Siti je vekovima bio gusto naseljen, ali je u novijim vremenima moderni način prevoza omogućio zaposlenima da žive dalje i putuju u centar na posao, dok su mnogi domovi pretvoreni u kancelarije. Pre pandemije u četvrti, koja ima svoju policiju, zastavu i grb, kao i poseban poreski sistem, živelo je 10.000 stanovnika. Siti je stariji od Velike Britanije, budući da su ga podigli Rimljani u I veku nove ere.

S obzirom na to da je četvrt retko naseljena, gradske uslužne firme, kafići, lokali brze hrane i hemijskog čišćenja, posebno teško su pogođeni merama zaključavanja, jer su već godinu dana bez kancelarijskih radnika, turista i kupaca. U oglasima za iznajmljivanje poslovnog prostora u četvrti, mogu se pronaći kancelarije svih veličina, a cene zakupa su od 300 do 700 funti po kvadratnom metru.  

Foto: Youtube

Celonoćni kulturni događaji i proslave vikendom, kao i subota i nedelja bez saobraćaja tokom leta, kao i promovisanje biciklizma i šetnje, neke su od ideja koje je uprava grada predložila kao način privlačenja posetilaca. Pre pandemije Siti je bio dom za više od 24.000 preduzeća, uglavnom malih i srednjih i oko 400.000 zaposlenih.

Očekuje se da će mnoga od preduzeća, uključujući najveća, nastaviti da dozvoljavaju zaposlenima da barem delimično rade od kuće, dok neke firme smanjuju svoje kancelarijske prostore. Korporacija City of London namerava da sa stanodavcima radi na stvaranju fleksibilnijih i prilagodljivijih zgrada, bolje prilagođenih budućem poslovnom svetu.  

Foto: Youtube screenshot

Kompanije smeštene u centralnoj gradskoj četvrti žele da zadrže tamo svoje poslovanje, ali u skladu sa izmenjenim postapandemijskim trendovima, poput hibridnog i fleksibilnog načina rada. Uprava se takođe fokusira na privlačenje preduzeća visoke tehnologije, koja bi popunila prostore u kojima tradicionalno dominiraju finansijske firme.

Više od 400 finansijskih firmi napustilo je Siti nakon Brexita preselivši poslovanje i osoblje na druge lokacije, najviše u Dablin i Pariz. Procenjuje se da su banke prenele oko 900 milijardi funti vrednu imovinu u Evropsku uniju, a da su menadžeri i osiguravajuća društva odneli još 100 milijardi funti, kao i da je preseljeno oko 7.400 radnih mesta, preneo je Reuters.  

Pilot šema mobilne infrastrukture testiraće bazne stanice na krovovima i tehnologiju malih stanica kako bi do kraja 2022. godine u drevnoj gradskoj četvrti bila uspostavljena pokrivenost 5G mrežom. Viljem Rasel (William Russell), 692. gradonačelnik Sitija, navodi da vidi svetlu budućnost četvrti u novoj normalnosti nakon pandemije.

  • Zorica S.

    4.5.2021 #1 Author

    Sve zarad jos veceg profita,to i lici na Britance!

    Odgovori

  • Tina

    4.5.2021 #2 Author

    Sve ove promene su u stvari prilagodjavanje novonastali situacijama u poslovanju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...