Pooštrava se sukob između zakupaca luksuznog odmarališta i aktuelne vlade

Adriatic Properties i Aman će tužiti Crnu Goru ako se brzo ne nađe rešenje za Sveti Stefan

NekretnineNovacRegionVesti

27.7.2021 15:12 Autor: Marko Miladinović 0

Adriatic Properties i Aman će tužiti Crnu Goru ako se brzo ne nađe rešenje za Sveti Stefan Adriatic Properties i Aman će tužiti Crnu Goru ako se brzo ne nađe rešenje za Sveti Stefan
Zakupac Svetog Stefana Adriatic Properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, i operater Aman, od Vlade Crne Gore zatražili su, kako navode, uveravanje da... Adriatic Properties i Aman će tužiti Crnu Goru ako se brzo ne nađe rešenje za Sveti Stefan

Zakupac Svetog Stefana Adriatic Properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, i operater Aman, od Vlade Crne Gore zatražili su, kako navode, uveravanje da mogu da nastave da upravljaju luksuznim rizortom u skladu sa međunarodnim standardima, bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja odmarališta.

“Ako nova administracija insistira da je navedeno nezakonito, u tom će slučaju Međunarodni sud odlučiti ko je u pravu, a ko ne”, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija Adriatic Properties i Aman.

Kako ističu, Aman Sveti Stefan, „najprestižniji hotel u Crnoj Gori i dragulj Jadrana sa pet zvezdica, primoran je da se zatvori“ na način koji nanosi štetu zemlji i njenoj međunarodnoj reputaciji, prenosi RTCG.

“Bili smo veoma pouzdan partner tokom perioda dužeg od 14 godina, uz kontinuirana ulaganja u iznosu koji nadmašuje 120 miliona evra, kako bismo razvili Aman Sveti Stefan u globalno priznati rizort i na taj način podelili sa svetom ono najbolje iz Crne Gore. Plodovi našeg rada su tu, svima na uvid. Neprekidno smo delovali u partnerstvu sa lokalnom zajednicom, nadležnim organima i grupom Aman kako bismo razvili rizort svetske klase koji je privukao i usmerio pažnju svetske javnosti na našu divnu zemlju“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je tačno da su u prošlosti postojali određeni nesporazumi koje su rešavali, ali da su uvek „na najbolji mogući način pokušavali da se sporazumeju sa meštanima, crkvom i širom zajednicom Svetog Stefana“.

U saopštenju zakupaca luksuznog odmarališta ističe se da su problemi počeli kada je nova državna administracija stupila na vlast.

“Novoimenovana administracija sada tvrdi da je komponenta ekskluzivnosti uz koju je dogovoren razvoj Svetog Stefana nezakonita, ali nije u mogućnosti da nam objasni kako se zakupi koji su nam odobreni uz saglasnost Parlamenta mogu smatrati nezakonitim. Mnogo puta smo pokušali da komuniciramo sa nadležnim organima ne tražeći ništa drugo osim pisanih uveravanja koja će nam omogućiti da nastavimo, da tokom preostalih 28 godina zakupa poslujemo na način na koji smo to činili u prethodnih 14 godina”, tvrde u kompanijama Adriatic Properties i Aman.

Ističe se da je, za sada, podnet zahtev lokalnim sudovima, u cilju zaštite poslovnih interesa iz ranijeg dogovora.

Grad-hotel Sveti Stefan i hotel Miločer na obližnjoj Kraljičinoj plaži dati su 2007. godine u zakup firmi Adriatic Properties prvo na 30, po aneksima ugovora na ukupno 42 godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...